Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 13 és 18 százalék között van, ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban.

 

Sok még a teendő az egyenlőségig

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek. A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére.

„Szeretnénk, ha az idei Nőnap az első lépés lenne a bérkülönbség felszámolása érdekében Magyarországon.” – mondta Zorigt Burtejin, az Amnesty International Magyarország kampánykoordinátora. „A fizetések átláthatóságának növelése azért fontos, mert először mindenki számára láthatóvá kell válnia a problémának, mert csak így tehetünk további lépéseket az egyenlő díjazás elvének tényleges alkalmazása érdekében.”

A brit példát követve szeretnénk egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak. Azért, hogy rögtön pozitív példákkal is szolgálhassunk, megkerestünk néhány céget és önkormányzatot, akik nagy örömünkre igent mondtak arra, hogy legkésőbb 2021. március 8-ig közzé teszik a bérszakadékra vonatkozó adataikat.

 

Máris sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez

 

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan cégek, önkormányzatok, és szakszervezetek, akik elkötelezettek az ügy iránt.” – mondta Zorigt Burtejin. „A csatlakozók fontos jelzést küldenek más szervezeteknek és az egész magyar társadalomnak. Abban bízunk, hogy minél többen csatlakoznak a kampányhoz, és közösen elérjük, hogy ne kelljen még nyolcvan évet várni a bérkülönbség megszűnésére.”

A csatlakozók eddigi listája:

- Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - aktuális állások
- SPAR Magyarország - aktuális állások
- IKEA Magyarország - aktuális állások
- Netpincér 
- UX studio
- Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
- Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata
- Fővárosi önkormányzat
- II. kerületi önkormányzat
- IV. kerületi önkormányzat
- VI. kerületi önkormányzat
- XIV. kerületi önkormányzat