A verseny, hogy kitűnjünk az álláskeresők tömegéből, nagyobb, mint valaha -állítja a Forbes magazin legújabb elemzésében. Az okokat 3 alapvető dologra vezeti vissza:

enlightened A piac tele van hivatalosan meg nem hirdetett álláslehetőségekkel.
enlightened A jelöltek már nem bújhatnak ki a személyes márkaépítés kényszere alól.
enlightened A HR menedzserek a "ne hívjon minket, majd mi fogjuk Önt visszahívni" hozzáállással állnak a jelentkezőkhöz.

A fenti trendeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a pályázók egyre többször alkalmaznak meglepő megoldásokat annak érdekében, hogy maradandó emléket hagyjanak a felvételiztetőben.

A CareerBuilder által ismertetett friss kutatásban 2100 HR-est kérdeztek meg arról, melyek voltak a legőrültebb kreatív ötletek, amivel a jelöltek előrukkoltak a felvételi folyamat során.

Íme a 11 legelképesztőbb dolog, amitől az álláskeresők a csodát várták:

1. A jelölt bűvésztrükköt mutatott be az interjú alatt.

A 11 legőrültebb dolog, amitől az álláskeresők csodát vártak

2. Az illető a templomban próbált szóba elegyedni a HR-essel.

3. A pályázó papírsárkányt eregetett az iroda ablaka alatt.

4. A jelölt a cserkésztábor edzőjét kérte meg, hogy hívja fel a HR-t és adjon róla referenciát.

5. Az illető a felvételi beszélgetés után minden áldott nap virágcsokrot küldött az interjúztatónak.

6. Az álláskereső egy borítékban pénzt mellékelt a beküldött pályázat mellé.

7. Az illető a HR-esnek szánt ajándék koncertjegyet mellékelt a benyújtott pályázat mellé.

8. A jelölt a kísérőlevélben részletes magyarázatot írt arról, miért bocsátották el előző munkahelyéről. A történetet így kezdte: "Sötét és viharos este volt, amikor...".

9. Az álláskereső egy ételtálcára helyezte önéletrajzát, majd beküldte a toborzási osztályra egy levél kíséretében, melyben közös ebédre invitálta a HR-menedzsert.

10. Az illető egy csokor héliummal töltött léggömbbel érkezett az interjúra, és minden sikeresen megválaszolt kérdés után eleresztett egyet.

11. A jelölt az interjú közben kirakta a Rubik kockát, majd azzal érvelt, hogy ez az intelligenciájának ékes bizonyítéka.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cikk hangsúlyozza, hogy mielőtt a fentiekhez hasonló bármilyen feltűnést keltő "mutatvány" alkalmazását komolyan fontolóra vennénk, vegyük figyelembe a vállalati kultúrát, valamint azt, hogy képzettségünk és tapasztalataink alapján egyébként valóban alkalmasak vagyunk-e a betöltendő állásra.

Ha a válasz igen, gondoljuk át, hogy a cég életében központi szerepet tölt-e be a kreativitás és az egyéniség kifejezése. Ha nem, akkor jobb, ha tartózkodunk a vállalati határokon túlmutató kommunikációs eszközök használatán.

A 11 legőrültebb dolog, amitől az álláskeresők csodát vártak

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felvételi, önéletrajz, felvételi, CV, HR

Szemlézte: Fogas Krisztina