Álláskeresőként álmaink pozíciójánál alig várjuk, hogy végre kapjunk egy időpontot, egyszóval lehetőséget arra, hogy bebizonyíthassuk: igen, mi vagyunk "azok"! Ám legalább annyit nyom a latban a személyes megjelenésünk, mint ami az önéletrajzunkban áll. Körbejártuk, hogyan öltözzünk fel állásinterjúra, hogy magabiztos fellépésünkkel valóban meggyőzőek lehessünk!

Vannak kivételes esetek, amikor a minél extrémebb, kirívóbb vagy éppen szokatlan megjelenés az adott munkakör elvárásaként is megfogalmazódhat. Ám ha nem stylist, divattervező, feltaláló, művészeti vagy valóságshow-szereplői állásinterjúra készülünk, kövessük az alapvető irányt! Nézzük, melyek a legfontosabb szabályok!

1. Higiénia

Mindig legyünk ápoltak! Ez tényleg makulátlan tisztaságú körmöket, frissen mosott, rendezett frizurát és megfelelő test- és szájhigiéniát jelent. Hosszú, hegyes, mintázott "műkarmok" szóba sem jöhetnek. A piros színű lakkot még rövid körmön is cseréljünk inkább pasztell- vagy színtelen árnyalatra.

8 tipp, hogyan öltözzünk fel az állásinterjúra!

2. Illatok

Arcunk, frizuránk ápolásához használjunk kevésbé erős illatú kozmetikumokat. A jó minőségű, megbízható izzadásgátló dezodort se felejtsük el! A parfüm használata bizonyos esetekben magabiztosabbá tehet, de csak és kizárólag akkor, ha nem fullasztó, erőteljes, durva illatkompozícióról van szó. Ha ezt nem tudjuk megítélni, inkább hagyjuk ki.

3. Stílus

Ez egyéni, és a divat, életkor hatására is változhat. Ha bizonytalanok vagyunk, mit és mennyire mutathatunk meg magunkból, inkább válasszuk az arany középutat. Még akkor is, ha úgy érezzük, talán unalmassá válhatunk tőle. Ám egy-egy jól megválasztott, minőségi inggel - hölgyek és urak esetében is - ezt meg tudjuk cáfolni. A kifinomult stílusnak varázsereje van. Nem tolakodó, de nem is alázatos. Erre törekedjünk!

4. Fehérnemű

Legfőbb szempont fehétnemű kiválasztásakor a komfortérzet és a diszkrét viselet, hiszen ez is megalapozza magabiztos megjelenésünket. Ha folyton lecsúszik a melltartó pántja, mert nincs jól beigazítva, vagy férfiak esetében mellkasukra tapad ingük a verejtékezéstől, mert nem viselnek alatta trikót - csak elég belegondolni, milyen kellemetlen lehet. Egyik incidenstől sem kerülünk nyerőbb pozícióba, miközben szakmai és emberi kiválóságainkat, rátermettségünket ecseteljük.

5. Nőknek

- A fehér blúz fekete vagy sötétkék szoknyával, nadrággal mindig tökéletes választás. Akkor is, ha a legtöbb interjúra érkező pályázó emellett dönt.
- A pasztellszínű kosztümök semleges színekkel kombinálva szintén megfelelő öltözetet garantálnak.
- Nyáron a kosztüm helyett szoknya vagy nadrág és blúz párosítást is választhatunk.
- Ujjatlan felsőrészt azonban sose viseljünk. Mindenképp legyen ujja, akár rövid, akár hosszú, a fedetlen vállak zavarba ejtőek, kacér üzenettel bírnak.
- A szoknya ideális hossza térd közeli. Ez egyéni alkat kérdése: van, akinek a néhány centivel térd fölötti fazonok állnak jól, van, akinek előnyösebb a térd alatt 3-5 centivel végződők. Tehát még véletlenül sem egy combvillantó mini.
- Cipő terén válasszunk fekete vagy semleges színű bőrcipőt maximum 4-8 cm magas sarokkal. Fontos, hogy kényelmes is legyen, megéri befektetni emiatt egy minőségi darabba. A lapos talpú cipő nem állásinterjúra való.
- Táska: a mindent elnyelő zsákok helyett elegáns táskával egészítsük ki öltözékünket. Nők esetében elegáns, kisebb és keskenyebb válltáskák bizonyulnak jó választásnak. A zsákszerű, jól megtömött válltáska üzenete: mindent a nyakába lehet varrni, és nem elég összeszedett.
- Kiegészítők és smink terén hallgassunk erre: a kevesebb több.

6. Férfiaknak

- A rövid ujjú inget illetve a hosszú ujjú ing és mellény kombinációját kerüljék.
- A legelfogadottabb az öltöny, semleges színű, hosszú ujjú ing és nyakkendő variációja.
- Zakó mindig maradjon fent az interjú alatt.
- Ha a zakó színe eltér a nadrág színétől, ügyeljünk arra, hogy a nadrág mindig sötétebb legyen, mint a zakó.
- Egy elegáns, minőségi selyem nyakkendőre érdemes szert tenni. Mivel az öltönyök és még az ingek terén sem lehet túl nagy változatosságról beszélni, így a nyakkendővel érhetünk el egyéni hatást. Előnyösebb a klasszikus irány egy csipetnyi eredetiséggel kombinálva.
- A vékony aktatáska jelentése: olyan ember vagyok, aki csak a leglényegesebb dolgokkal foglalkozik. - Biztos befutó könyvelői, ügyvédi, mérnöki, menedzseri és egyéb szellemi foglalkozásúak esetében: egy jó minőségű, letisztult fekete bőrtáska. Nagyon sokat lendít a megjelenésen.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Ékszerek

Kerüljük a feltűnő és/vagy túlzásba vitt mennyiségű ékszert. Nőknél leginkább a nagy gyűrűk, karperecek, férfiaknál a fülbevaló, mandzsettagomb vagy aranylánc tartozik ide.

8. Karóra

Mindig viseljük karórát, ha állásinterjúra megyünk! Magabiztos megjelenést kölcsönöz, azt jelzi az interjúztatónak, hogy értékes számunkra az idő. Illetve az előző pontban részletezett ékszereket egészen egyszerűen kiválthatjuk a karóra viseletével.

Úgy öltözzünk, hogy jól érezzük magunkat a ruhánkban. Lehet, hogy teljes egyéniségünket kicsit visszább kell majd fogni, de ahogy már utaltunk rá, ez csupán néhány kivételes állás esetében lehet sorsdöntő, egyébként felesleges és zavaró. És végezetül egy extra tanács: ha első osztályú teljesítményt várnak tőlünk, ne másodosztályú viseletben jelenjünk meg!

Vagy vannak még kérdőjelei? Készüljön fel az állásinterjúra még alaposabban! ->>>

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, ruházat, öltözék, HR