Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tegezzük vagy magázzuk a Virtuális Állásbörze csevegőszobájában a munkaadót? Herczku Monika egy kis chat etikettel segít a börzelátogatóknak.

1 . Milyen néven regisztráljak?
Ha a látogató dolgozik valahol, akkor érdemesebb egy fantázianéven regisztrálnia, hiszen nem mindig jó, ha kiderül, hogy állást keres. A ,,Nyuszika" vagy a ,,Pillangó" azonban nem biztos, hogy jó választás. Érdemesebb a név rövidítését vagy valamilyen számkombinációt megadni, ami lehet akár a születési dátum is.

2. Hogyan szólítsam meg?
Ha tudjuk a beszélgetőpartner nevét, akkor érdemes azon megszólítani. A Profession.hu karrier-tanácsadója szerint ez nagyon jólesik a HR-eseknek (az álláskeresők 99 százaléka ugyanis nem teszi meg ezt az apró gesztust).

3. Tegezzem vagy magázzam a beszélgetőpartnert?
Ez a helyzettől függ, és attól is, hogy mi áll közelebb az álláskeresőhöz. Herczku Monika inkább a magázás híve, véleménye szerint ezzel lehet megadni a kellő tiszteletet.

4. Odafigyeljek a helyesírásra a chatelés közben?
Nehéz megkülönböztetni, hogy egy hiba elütés vagy pedig helyesírási probléma. A karrier-tanácsadó szerint chateléskor nem jön ki olyan markánsan egy hiba, mint mondjuk egy önéletrajzban, ám ennek ellenére oda kell figyelni, érdemes inkább még egyszer elolvasni a szöveget, mielőtt elküldjük. A túl sok hiba eléggé rosszul veszi ki magát.

5. Érdemes előre készülni a munkáltatókból?
Mindenképpen érdemes megnézni a munkaadó honlapját, elolvasni a róla megjelent híreket. Így konkrétabb kérdéseket is fel tud tenni az érdeklődő. Például ha tudjuk, hogy a cég terjeszkedik, változások vannak a szervezetben, akkor az is kiderülhet, hogy milyen területekre keresnek új munkaerőt.

6. Mit kérdezzek?
Lehet kérdezni a cégről, a változásokról, ha például új telephelyet nyitnak, akkor arról, hogy milyen új szakembereket keresnek. Az elvárásokról is faggathatjuk a munkaadót: milyen képességek, készségek fontosak számukra, milyen szakmai tapasztalatot várnak el. Az is releváns kérdés lehet, hogy milyen a kiválasztási, felvételi folyamat. A juttatásokról feltehetjük a kérdésünket, ám az olyan direkt kérdéseket inkább mellőzzük, hogy ,,mennyi a fizetés?". A karrierlehetőségekről, esetleges külföldi munkavégzésről vagy a képzési programokról is megkérdezhetjük a munkaadót.

7. Mit tegyek, ha kiderül, mégsem érdekel az adott munkáltató?
Semmiképpen nem szabad szó nélkül továbbállni. Ha mégsem azt halljuk, amit szeretnénk, akkor visszakozhatunk. Egy névtelen chatnél nem kell hosszú köröket futni, ám az udvariasságról sem szabad megfeledkezni.

8. Hogy köszönjek el?
Semmiképpen sem szabad olyat leírni búcsúzáskor, hogy ,,leendő munkatársa". Egyszerűen elég megköszönni a lehetőséget, és ha megbeszéltük, hogy elküldjük az önéletrajzunkat, akkor ezt az ígéretet megerősíthetjük a beszélgetés végén.

A látogatók nemcsak a munkaadókkal, hanem a Profession.hu tanácsadóival, köztük Herczku Mónikával is cseveghetnek a Virtuális Állásbörzén: feltehetik neki a karrierépítéssel, álláskereséssel kapcsolatos kérdéseiket.