Az Inc.com cikkében Jerome Ternynck HR-szakértő felidéz egy esetet, amikor az állásinterjún a jelölt feltette a kérdést: "Ki készíti a mobil applikációk vázát a cégnél, a designért vagy a termékért felelős csapat?" Az egyszerű kérdés izgalmas beszélgetést eredményezett, melynek során a pályázó és az interjúztató kölcsönösen megosztották egymással szakmai filozófiájukat és elképzeléseiket.

 

5 szakma, amelyekkel könnyen állást találhatunk >>

 

"Emlékszem, hogy arra gondoltam, milyen érdekes, hiszen máris együtt dolgozunk!" - idézi fel a cikk szerzője, hozzátéve, hogy a férfit végül felvették és azóta is értékes tagja a fejlesztői csapatnak.

"Mind a mai napig meglep, hogy 20 év HR-es karrierem alatt milyen ritkán fordult elő, hogy egy jelölt állásinterjú közben jó kérdéseket tett fel, melyből értékes szakmai beszélgetés kerekedett" - fogalmazott a szakember.

Kétségtelen, hogy egy jó kérdés beugró lehet az állás elnyeréséhez. Íme a 8 legjobb, melyeket érdemes feltennünk az állásinterjún.

1. Milyen szerepet fogok betölteni a csapatban?

Az álláshirdetésekben megadott pozíció igen keveset mond arról, valójában kire is van szüksége a cégnek. Tartsuk észben, hogy a vállalat nem egy titulusra, hanem egy létező, élő csapatba keres embert, akinek valamilyen szerepet be kell töltenie. Derítsük ki, hogy mire van szüksége a cégnek. Kreatív erőre, "ötletemberre", mentorra, vezetőre, szabálytörőre vagy szabálykövetőre? Fontos tudnunk, hogy a szerep, amit nekünk szánnak, valóban megfelel-e személyiségünknek és karrier céljainknak.

8 kérdés, amit muszáj feltennünk az állásinterjún

2. A meghirdetett pozíciónak milyen szerepe van a vállalat fejlődésében?

Használjuk ezt a kérdést arra, hogy feltérképezzük, milyen nagyságrendű elköteleződést várnának tőlünk új munkahelyünkön. Gondoljuk át, hogy egy alacsony vagy egy magasabb felelősséggel járó szerepben érezzük-e jobban magunkat, illetve vágyunk-e arra, hogy munkánk egy általánosan elismert és reflektorfényben álló tevékenység legyen, vagy megelégszünk a háttérember szerepével. 

3. Kik lennének a munkatársaim?

A legjobb állásinterjúkon 3-4 csoporttag is részt vesz. Ha nálunk nem ez az eset, akkor használjuk ki lehetőséget arra, hogy betekintést nyerjünk a csapat dinamikájába és abba, milyen személyiségekből áll a "team". Ne feledjük, hogy ezek lesznek azok az emberek, akikkel napi 8 órát együtt kell lennünk, így nem árt, ha átmennek a "repülőjárat-teszten". A Tom Gimbel által kitalált teszt arra utal, hogy a velünk közvetlenül dolgozó kollégáknak ideális esetben olyanoknak kell lenniük, akik mellett szívesen ülnénk egy hosszú repülőúton.

4. Mit fogok tenni az új pozícióban, amellyel az Ön munkáját megkönnyítem?

Az erre a kérdésre adott válaszból kiderül, ki rakja majd a legnagyobb felelősséget ránk és mit kell tennünk ahhoz, hogy a csapat többi tagja is elégedett legyen. Az is világosan kiderül, pontosan milyen problémák megoldására vennének fel embert a cégnél.

5. Milyen plusz készségek lennének szükségesek ahhoz, hogy jól végezzem a munkámat?

Valójában arra kérdezünk rá, hogy milyen típusú munkavállalóra számít a cég: csapatjátékosra vagy önálló projektek lebonyolítására és megszervezésére keresnek valakit? Jó alkalom nyílik arra is, hogy megemlítsünk olyan készségeket, amelyek korábban nem kerültek szóba és amelyek illeszkednek a megfogalmazott elvárásokhoz. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Hogyan mérik a sikert a cégnél?

Az által, hogy megtudjuk, hogyan mérik a sikert a cégnél, ahhoz is közelebb kerülhetünk, hogy vajon sikeresek tudunk-e majd lenni az adott vállalatnál. Pontosítsuk, hogy milyen hozzájárulást várnak tőlünk az egyes projekteknél. Kérdezzünk rá arra, hogy ki volt az a korábbi személy ugyanebben a pozícióban, akit a vállalat sikeresnek tartott és milyen munkavégzési szokások jellemzőek a cégnél.

7. Mit várnak tőlem egy hónap, három hónap és egy év múlva?

Fontos kiderítenünk, hogy pontosan mit is kell letennünk az asztalra az elkövetkezendő hónapokban. Gondoljuk át, hogy ez a tempó tartható-e az általunk bevett munkamódszerekkel. 

8. Mi az Ön cégének a küldetése?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amelyet feltehetünk. Kutatások bizonyítják, hogy a munkavállalók akkor a legelégedettebbek, amikor céljaik összhangban állnak a munkáltatóéval. Fontos, hogy ezeket a nagyobb, filozofikus kérdéseket ismételjük meg minden fordulóban az újabb és újabb menedzserekkel való beszélgetések során, mert eltérő válaszokat kaphatunk.

 Címkék: állásinterjú, kérdések, HR, álláskeresés, pályázat

Szemlézte: Fogas Krisztina