7 tipp, ha az interjúztató takargat valamit

A jelöltek nagy lendülettel vágnak bele az új munkahely adta kihívásokba, tele reményekkel és tenni akarással. Az állásinterjún vagy az álláshirdetés szövegében megadott feltételek azonban néha nem szó szerint értelmezendők, illetve félreértésekre adhatnak okot. A csúsztatásokra a jelölt rosszabb esetben csak akkor jön rá, amikor rábólintott az állásra, illetve már jó pár hónapja a cégnél dolgozik, és az ígéreteknek a vállalat nem tett eleget.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a cégek részéről nem cél a hazugság, ám vannak olyan esetek, amikor éppen egy tehetséges új munkatárs segítségétől várja a cég a felemelkedést, az állásinterjún tett ígéreteket pedig egy megelőlegezett gyümölcsöző együttműködésre alapozzák. Amikor ez (általában nem a jelölt hibájából) nem következik be, az illető csalódottnak érezheti magát.

Az interjúztató annak érdekében, hogy fényt derítsen hasonló rejtett motivációkra és ellentmondásokra, előszeretettel alkalmazza az úgynevezett "viselkedési interjút", melynek lényege, hogy nyitott kérdéseket tesz a fel, mint például: "tudna említeni olyan példát, amikor csapatban kellett együtt dolgoznia egy szűk határidős munka elvégzése során?"

Ehhez hasonló nyitott kérdésekkel mi magunk is élhetünk, főleg, ha a munkáltató egy-egy állítása mögött nem látjuk világosan az igazságot.

7 tipp, ha az interjúztató takargat valamit

Annak érdekében, hogy ne hamis illúziókkal vágjunk neki az álommunkának, összegyűjtöttük azt a 7 állítást, melyet a munkaadók előszeretettel hangoztatnak álláshirdetésekben és állásinterjúkon, ám amelynek részleteire - a félreértések elkerülése végett - jobb, ha rákérdezünk.

1. állítás: "Rengeteg lehetőség kínálkozik majd az előlépésre, fejlődésre."

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Tudna említeni egy példát egy olyan kollégára, akit az utóbbi két évben vettek fel hasonló pozícióba, mint amilyenre most én pályázom, és az illető sikeresen előlépett a karrierjében? Kíváncsi vagyok, milyen konkrét lépések megtétele volt szükséges ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

2. állítás: "A bónuszoknak köszönhetően valójában akár az alapfizetése kétszeresét is hazaviheti."

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Találkozhatnék valakivel a vállalaton belül, aki a bónusz struktúra segítségével duplázta meg a fizetését? Szeretnék többet tanulni arról, hogyan aknázható ki a leghatékonyabban ez a lehetőség.

3. állítás: "A terület, melyre felvennék, fix a vállalaton belül és nem kívánjuk megváltoztatni a jövőben.

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Tisztában vagyok vele, hogy területek változhatnak, ahogyan az üzlet is folyamatosan változik. Mit tesznek annak érdekében, hogy ez ne következzen be? Esetleg vannak jogi garanciák erre vonatkozóan?

4. állítás: "Kiterjedt tréning programjainkon és továbbképzéseken vehet részt."

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Tudná részletezni esetleg a formális és az informális tréningek közti különbséget, melyekben részt vehetek? Illetve szívesen beszélnék egy olyan, minimum 1 éve itt dolgozó munkatárssal, aki sokat profitált szakmailag ezekből a lehetőségekből. Kíváncsi lennék a tapasztalataira.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. állítás: "Rugalmas időbeosztásban és alkalmanként akár otthonról is dolgozhat."

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Milyen folyamaton keresztül zajlik a vállalaton belül az otthoni munkavégzési lehetőség igénylése? Be tudnának mutatni valakinek, aki már használja ezt a rugalmas munkavégzési lehetőséget, hogy megtanuljam, hogyan lehet hatékonyan tartani a határidőket távmunkában?

6. állítás: "Ha összesűrűsödik a munka, felveszünk valakit, aki segít Önnek."

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Tudna egy friss példát mondani arra, amikor a cég valakit felvett annak érdekében, hogy egy munkatársat kisegítsen? 

7. állás: "Amint megoldja ezt a problémát/projektet, egy másik új és izgalmas feladat várja.

Így kérdezzünk rá, hogy igaz-e: Tudna példát mondani arra, hogy valakit egy konkrét probléma megoldására vettek fel, majd az illetőt egy másik projektbe vették át? Kíváncsi vagyok, mit mutatott fel az illető, melynek következtében ez a váltás megvalósulhatott.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, karrier, kommunikáció

Szemlézte: Fogas Krisztina