A jó munkavállaló kulcsfontosságú a cég életében, és minden csapatban vannak "húzóemberek", akik kincset érnek a vállalat számára. Fontos felismernünk, hogy mikor jutnak el arra a pontra, hogy habár feladataikat még ellátják, a háttérben már elindítanak egy aktív álláskeresést, azt kutatják,  hogy vajon máshol jobb lehetőségek várnak-e rájuk.

A HR Morning egy tréning szoftvereket gyártó cég, a Mindflash által közreadott listát ismertet, mely azokat a jeleket veszi számba, amik a megbecsült kolléga távozási szándékára utalhatnak. 

Ha az alábbi 7 jelből több is valamelyik munkatársunkra illik, akkor valószínűleg az illető már a következő munkahelyét keresi:

1. Romló munkaetika

Valószínűleg a legjobb munkavállalók rendszeresen kiváló minőségű munkát nyújtanak be a megadott határidőre. Ha ez nem teljesül, azt könnyű észrevenni. Alkalmi csúszások még beleférnek, és nem jelentenek semmit, de kezdjünk el aggódni, ha azt vesszük észre, hogy hosszabb ideje minőségi vagy hatékonysági visszaesés tapasztalható. 

7 intő jel, hogy a legjobb munkaerő távozni készül

Ez ugyanis annak a jele lehet, hogy a illető belefáradt a munkájába és már nem kötődik annyira a vállalathoz. Az is beszédes, ha az egyébként a pontosságáról híres kolléga rendszeresen késik, vagy korábban megy haza.

2. A nyakkendő előkerül a ruhatárból

Ha a munkatárs, aki egyébként laza vagy visszafogottan elegáns ruházatban jár dolgozni, hirtelen heti több alkalommal is öltöny-nyakkendőben jelenik meg a munkahelyen, valószínűleg nem egy munkaidő után tartott jótékonysági fogadásra igyekszik.

Természetesen lehetséges, hogy az illető stílusváltáson megy keresztül, vagy egyszerűen csak szeretne elegánsabban öltözködni, de ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a kolléga állásinterjúra hivatalos, egy másik céghez. A megszokottnál elegánsabb öltözék a 3. pontban ismertetett jellel párosítva garantáltan arra utal, hogy az illető aktív álláskeresési fázisban van. 

3. Furcsa időbeosztás

A kései érkezés reggelente, vagy az, ha a munkavállaló rendszeresen az utolsó pillanatban jelenti be, hogy a hét közepén egy-egy napra szabadságot kér, szintén figyelmeztető jel lehet. Különösen, ha korábban az volt a jellemző, hogy hónapokkal előtte jelezte, ha szabadságra akart menni. A fokozott szabadnap-igénylés arra is utalhat, hogy az illető szeretné maximálisan kihasználni a még hátralévő fizetett szabadságát, mielőtt benyújtja felmondását. 

4. Elszigetelődés

Tipikus jel, hogy a munkavállaló rendszeres időközönként felpattan az asztalától, ha csörög a mobiltelefonja és olyan helyre megy, ahol a többiek nem hallják. Ilyenkor lehetséges, hogy a fejvadásszal beszél, vagy más munkaadók megkeresését fogadja. Természetesen magánjellegű problémák is állhatnak a háttérben, de ha hosszabb időn át tapasztaljuk a fenti viselkedést, kezdjünk el gyanakodni, hogy valami nincs rendben. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Panaszkodás 

Ha a munkavállaló személyiségétől eddig távol állt, de az utóbbi időben egyre többet panaszkodik kollégáira vagy munkájára, az is intő jel lehet: vagy nem olyan elkötelezett már a munkája iránt, vagy kiábrándult a vállalatból és annak működéséből. Bármelyik legyen is az ok, azt kezelnünk kell, mert más kollégára is átragadhat az elégedetlenség.

6. Nagy változások az életben

Egy gyermek születése, szeretetteink elvesztése, szakítás, válás, vagy akár a házasságkötés mind olyan nagy horderejű változások az életben, melyek befolyásolhatják a karriert. Ha tudjuk, hogy az egyik munkavállaló életében ilyen változások zajlanak, üljünk le és beszéljük át, milyen tervei vannak a jövőben. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen ott találhatjuk magunkat, hogy egy hirtelen megüresedett pozícióra kell új embert találnunk. 

7. Kevesebb kommunikáció a munkatársakkal

Ha az illető már máshol képzeli el a jövőjét, akkor jóval kevesebb figyelmet fordít a jelenlegi kollégáival való kapcsolattartásra. Vegyük észre, ha a meetingeken az illető már nem aktív, holott korábban tele volt ötletekkel, és mindig volt egy-két értékes gondolata a témában.

Címkék: munkahely, felmondás, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina