Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindannyian ismerjük a megmérettetés előtt jelentkező izgatottságot; gondolatban sorra vesszük a várható kérdéseket és igyekszünk megfelelő válaszokat megfogalmazni. Ritkán készülünk fel azonban a beszélgetés azon részére, amikor nekünk nyílik lehetőségünk a kérdésfeltevésre. Mutatjuk, mit nem szabad megkérdezni.   

1. Mivel is foglalkozik a cégük pontosan?

Lehet, hogy csak az érdeklődésünket igyekszünk kifejezni vele, az efféle kérdés azonban felkészületlenségről és a motiváció hiányáról árulkodik. Mielőtt megpályázunk egy pozíciót, az első dolgunk legyen, hogy tájékozódunk a munkáltató cég tevékenységéről, sikereiről és értékeiről. Különösen fontos ez azért is, hogy felmérjük, a vállalat profilja és küldetése mennyire illik saját elképzeléseinkhez, illetve személyiségünkhöz. 

2. Végeznek majd háttérellenőrzést?

Képzeljük magunkat egy percre az interjúztató helyébe! Ha meghalljuk, hogy a jelölt aggódva érdeklődik a referencia-igényünk vagy a háttérellenőrzés szükségessége kapcsán, felmerülhet bennünk, hogy vannak a múltjában olyan foltok, melyeket szívesen titokban tartana.  Ez cseppet sem ígéretes. Amennyiben a beszélgetés közben minden fontos tapasztalatunkra kitértünk, és nincs takargatnivalónk, a kérdésünk nem csak értelmetlennek fog tűnni, de könnyedén alááshatja szavahihetőségünket is.   

3. Miért engem választottak?

Ne kérjünk ego-simogatást és ne akarjuk így felütni a “Meséljen magáról” kezdetű bemutatkozást. Ha mi magunk is megkérdőjelezzük kompetenciánkat, az interjún való részvételünk jogosultságát, mit várunk a velünk szemben ülő munkáltatótól?  Legyünk magabiztosak és tudatosítsuk magunkban, hogy nem véletlenszerűen választottak ki minket - kvalitásainknak, tapasztalatainknak és megnyerő pályázatunknak köszönhetjük, hogy esélyt kaptunk a személyes találkozásra. Viselkedjünk ennek megfelelően! 

4. Legkorábban mikor mehetek szabadságra?

A kérdés jogos, hiszen érthető, hogy számolni és tervezni szeretnénk a szabadnapjainkkal, különösen, ha a tavaszi-nyári időszakban állunk munkába. Mindazonáltal, ezzel a témával érdemes a munkába állásig várni, mert ha már az interjún erre összpontosítunk, könnyen érdektelen benyomást kelthetünk. Ha viszont foglalt utazásunk van, azt érdemes minél előbb megemlíteni, hogy a későbbiekben ne okozzon fennakadást.     

5. Mennyire ellenőrzik az internethasználatot a szolgálati számítógépen és mobiltelefonon?

Ennyi erővel akár nyíltan ki is jelenthetnénk, hogy a munkaidőnk egy részét szívesen töltjük magánjellegű webes szörföléssel és beszélgetéssel. Váltsunk megint nézőpontot, és hallgassuk meg a kérdést az interjúztató fülével: a jelölt még meg sem kapta az állást, de máris azon morfondírozik, mi mindenre fordíthatná a munkaidejét a teendői elvégzésén kívül. Ugye mi is érezzük, hogy ez a fajta gondolkodás nem a kivételes munkaerő ismérve?

6. Milyenek az esélyeim? 

Nincsen abban semmi kivetnivaló, hogy tudni szeretnénk, hogyan szerepeltünk az interjún. A beszélgetés végén közvetlenül bedobva ez a kérdés mégis inkább árulkodik önbizalomhiányról, mintsem lelkességről. Gondoljunk bele abba is, hogy valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen vagy utolsó interjúzók. A direkt visszajelzés kérése helyett érdeklődjünk inkább a kiválasztás további menetéről, a következő lépésekről.

Fogadjuk meg a fent javasoltakat, és igyekezzünk kikerülni azokat a kérdéseket, amelyek visszaüthetnek az interjúfolyamatban. Ha már a sokadik találkozón is túl vagyunk, de még mindig keressük az igazit, ide kattintva kedvünkre böngészhetünk a számtalan lehetőség között, ami a munkaerőpiacon vár ránk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy az álomállásunk mielőbb ránk találhasson!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés, bemutatkozás, munka