Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyi irigykedés sokak életét megmérgezi: arra is negatív hatással van, aki így érez, és az is rosszul érzi magát, akire irányul. Ám kikerülni igen nehéz – még az alapvetően pozitív hozzáállású embereknek is. Bármikor jöhet egy aggasztó vagy nehéz periódus, egy szakmai válsághelyzet, egy nagy hiba, amelyek az önbecsülésünkön is éreztetik a hatásukat.

Az irigység alapja néha nagyon egyszerű, gyorsan és könnyen jöhet, ám teljesen felemésztheti a pozitív és alkotó energiáinkat – az önbecsülésünkről nem is beszélve. Amy Morin, pszichoterapeuta és tanácsadó így fogalmazza meg, miért ne legyünk irigyek. Nézzük!

1.) Nem a saját fejlődésünkre figyelünk.

Minél többet foglalkozunk munkatársaink eredményeivel, annál kevesebb időnk marad a saját céljaink megvalósítására. A másokkal kapcsolatos ellenérzéseink csak elterelik a figyelmünket, és lelassítják a haladásunkat.

Munkahelyi irigykedés - így védjük ki!

2.) Sohasem elégszünk meg azzal, amink van.

Ha folyton másokkal akarunk lépést tartani, sohasem békélünk meg a saját helyzetünkkel. Egész életünk arra mehet rá, hogy igyekszünk mindenki mást leelőzni. De így sosem leszünk elégedettek, hiszen mindig lesz, aki sikeresebb, eredményesebb és látszólag mindene megvan.

3.) Szem elől tévesztjük a képességeinket és a tehetségünket.

Minél többet sóhajtozunk, hogy bárcsak azt tehetnénk, amit valaki más tesz, annál kevesebbet törődünk saját tudásunk gyarapításával. De ha azt kívánjuk, hogy kevésbé érvényesüljön a kollégánk, attól még a saját eredményességünk semmit sem fog fejlődni.

4.) Eltávolodunk az értékeinktől.

A munkahelyi irigység egészen kétségbeejtő irányba vihet bennünket, és ennek hatására tele leszünk haraggal mások iránt. Az érzelmi hatás alatt pedig viselkedésünk akár 180 fokot is fordulhat ahhoz képest, ami a normál értékrendünkbe belefér. Azonban ha túlzottan elragadtatjuk magunkat, és olyat teszünk, amit egyébként kerülnénk, azt kiradírozni már nem fogjuk a munkatársaink fejéből.

5.) Romlik a kapcsolatunk.

Ha irigykedünk az egyik emberre, akkor képtelenek leszünk vele egészséges munkatársi kapcsolatot kialakítani és fenntartani. Az irigység megváltoztatja a kommunikációs stílusunkat, átlátszó, hamis viselkedést, gesztusokat kényszeríthet ránk. Még ha titkolni is szeretnénk az illető előtt, akkor is lesz egy érzése: nem vagyunk vele őszinték.

6.) Fennáll a veszélye, hogy kérkedni kezdünk.

Eleinte talán csak utánozni próbáljuk azt a kollégánkat, akit irigylünk, és ha ez motiválóan hat ránk, nincs is gond. Amikor azonban azt látjuk, hogy a másik teljesítménye látványosan felülmúlja a miénket, előfordulhat, hogy elkezdünk a saját eredményeinkkel, tudásunkkal hivalkodni, rosszabb esetben kiszínezni, felnagyítani azt. Azonban a mások lepipálására, túllicitálására tett erőfeszítéseink szinte soha nem vetnek ránk jó fényt egy munkahelyi közegben sem. És a kívülállók – így a vezetőnk is – arra gondolhatnak, hogy nem vagyunk elég jók, ha ilyen elszántan próbáljuk ennek az ellenkezőjét bizonygatni.

Gondoljuk végig a szakértő tanácsait, és kerüljük el a munkahelyi irigykedést. Ám ha jelenlegi munkakörünk nem teszi lehetővé a számunkra legeredményesebb fejlődési lehetőséget, ebben az esetben egyértelműen új munkakört vagy alapvetően új munkahelyet kell keresnünk. Nem velünk és valószínűleg nem is a csapattal vagy a főnökünkkel van a baj: pusztán nem passzolunk egymáshoz. Éppen ezért felesleges időrablás erőltetni ezeket a munkahelyi együttműködéseket, mert idővel még frusztráltabbá válunk. Inkább lépjünk a nekünk megfelelő irányba!

Szánjuk ezekre a beállításokra néhány percet, hogy utána mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, munkahelyi irigykedés