Képzett és túlképzett jelöltek szállnak versenybe ugyanazért a pozícióért. Emiatt nagyobb a valószínűsége annak is, hogy habár az első állásinterjúig eljutunk, a második fordulóra már nem hívnak vissza.

Ha az elutasítást azzal indokolják, hogy bizonyos készségekkel nem rendelkezünk, vagy egy alkalmasabb jelölt miatt nem minket választottak, ideje elgondolkodni, hogy legközelebb min lenne érdemes változtatnunk - véli a Forbes magazin szakértője, Deborah L. Jacobs

Az álláskeresők az alábbi 5 ok miatt nem jutnak tovább az első interjún:

1. Gyenge első benyomás

Az interjúztató a jelölt megpillantásától számított 30 másodpercen belül kialakít egy első benyomást, mely az illető öltözetén, kézfogásán, a szemkontaktuson és a hangszínén alapul.

Legyünk dinamikusak, pozitívak, de a legfontosabb a hitelesség. Minden esetben legyen nálunk toll és jegyzetfüzet, készüljünk úgy, mintha egy fontos üzleti tárgyalásra mennénk. 

2. A kérdések hiánya

Nagyon sok esetben a pályázó kérdésein áll vagy bukik az interjú sikere.

Egy jól megfogalmazott kérdés a segítségünkre lehet, hogy mi magunk eldöntsük, megfelelő lenne-e számunkra a megpályázott állás.

Az interjúztató számára pedig arról árulkodik, hogy alkalmasak vagyunk-e a pozíció betöltésére.

Ha nem kérdezünk semmit az interjú végén, azt az üzenetet sugározza, hogy valójában nem érdekel minket a munka, nem vagyunk elkötelezettek és motiváltak.

3. Nem megfelelő kérdések

Ne feledjük: az első interjú célja nem az, hogy elnyerjük az állást, hanem az, hogy visszahívjanak a következő fordulóra. Ennek megfelelően a feltett kérdéseink is arra kell, hogy irányuljanak, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket tartogat a meghirdetett pozíció.

A várható fizetésről és juttatásokról kérdezni a felvételinek ebben a szakaszában egyenlő a biztos kudarccal.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Hiányos felkészültség

A Forbes magazin szakértője szerint a jelöltek döntő többsége nem készül fel megfelelően az állásinterjú előtt.

A felvételi beszélgetést megelőzően olvassunk el mindent a vállalatról, ami csak fellelhető az interneten, újságokban és a közösségi médiában.

A felkészülés segít, hogy intelligensen reagáljunk az interjú során elhangzottakra, és ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre a válasz megtalálható a cég honlapján.

5. Ügyetlen befejezés

Egy tipikus interjú általában egy órát vesz igénybe. Ha ezalatt bebizonyítottuk, hogy a készségeink megfelelnek és a vállalati kultúrába is jól beilleszkednénk, akkor a felvételi sikeresnek mondható. Az interjú utolsó pár perce azonban döntő lehet.

Figyeljünk rá, hogy milyen mondatokkal zárjuk a találkozót. Amikor a felvételiztető átadja nekünk a szót, mutassunk érdeklődést, ugyanakkor foglaljuk össze még egyszer röviden, hogy mi alapján lennénk a legmegfelelőbbek az állásra.

Például így: "Köszönöm. Örülök, hogy többet megtudhattam az állásról, a hozzá kapcsolódó felelősségről és az elvárásokról, valamint betekintést nyerhettem a vállalati kultúrába. Az alapján, amiről beszéltünk, meggyőződésem, hogy eddigi tapasztalataim és A, B, C készségeim értékesek lehetnek a cégnek."

Címkék: állásinterjú, felvételi, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina