Annál, amikor az interjú végén nincs mit kérdeznünk, csak egyetlen dolog lehet kellemetlenebb: ha rossz kérdést teszünk fel. A jelölt által az interjú végén feltett katasztrofálisan rossz kérdés romba dönti a felvételi beszélgetés alatt kialakított pozitív benyomást és rögtön elvágja az esélyt a következő forduló elől - írja a Reed.co.uk szakértői cikkében.

 Íme az 5 mondat, amely nem hangozhat el a jelölt szájából, amikor az állásinterjú végén a HR-es így szól: ,,Van valamilyen kérdése?"

1. "Mivel foglalkozik a vállalat?"

Ha úgy gondoljuk, hogy az által, hogy a cég működéséről teszünk fel kérdést, zökkenőmentesen visszaadhatjuk a szót az interjúztatónak, nagyot tévedünk. A felvételiztető azt a következtetést fogja levonni, hogy semmilyen érdemi kérdésünk nincs, valamint azonnal rájön, hogy még arra sem vettük a fáradtságot, hogy interjú előtt az interneten utánanézzünk a cégnek.

Általános szabályként elmondható, hogy ne kérdezzünk semmi olyat, amit előzetes felkészülés és alapos kutatás során magunk is megtudhattunk volna.

enlightened Mit kérdezzünk helyette? "Láttam, hogy a vállalat részt vett X kampányban. Tudna mesélni arról, milyenek voltak a tapasztalatok?"

5 dolog, amit soha ne kérdezzünk állásinterjún!

2. "Van lehetőség más területen is dolgozni a cégen belül?"

Ha az érdektelenségről árulkodó kérdéseket fel kellene sorolni, ez kerülne első helyre. Lehet, hogy a meghirdetett pozíciót ugródeszkának tekintjük, amely valami más felé vihet minket, de ha erről tájékoztatjuk a felvételiztetőt is, szinte biztosra vehetjük, hogy nem fogják felajánlani a munkát. Bármi legyen is a célunk, vegyük figyelembe azt, hogy kikkel folyik a beszélgetés az állásinterjún és szorítkozzunk annak kifejtésére, hogy miért vagyunk motiváltak és felkészültek az állás elnyerésére.

enlightened Mit kérdezzünk helyette? "Milyen lehetőség van a fejlődésre a cég keretein belül?"

3. "Hány nap fizetett betegszabadság jár?"

Már az állásinterjún a hiányzásainkat tervezgetni a lehető legostobább dolog. A betegszabadság és az éves szabadnapok száma az a témakör, amelyet jobb, ha nem feszegetünk egészen addig, ameddig fel nem ajánlják az állást. Ellenkező esetben azt a benyomást keltjük, hogy rengeteget fogunk hiányozni és maximálisan ki akarjuk használni a távolmaradásra fenntartott keretet. Ezt természetesen egyetlen munkaadó sem fogja értékelni. 

 enlightened Mit kérdezzünk helyette? A szabadság és a hiányzások témakörében semmit ne kérdezzünk, ha csak nem vagyunk olyan speciális egészségügyi helyzetben, amely ezt indokolttá teszi. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. "Milyenek itt a szórakozási lehetőségek?"

Egyes munkavállalók számára a cég közösségi élete, a munkatársakkal való kikapcsolódási lehetőségek és az irodán kívüli kapcsolatépítő rendezvények rendkívül fontos szerepet töltenek be. Az állásinterjú azonban nem az a pont, ahol mindezt nyilvánvalóvá kell tenni. Ne kérdezzünk a munkahely környékén található vendéglátó-ipari egységekről vagy a kollégák kedvenc helyeiről. Szorítkozzunk inkább a csapattal és a vállalati kultúrával kapcsolatos általános kérdésekre. 

enlightened Mit kérdezzünk helyette? "Hány ember dolgozik még a csoporton belül?" ,,Mi a legjobb dolog a vállalati kultúrában?"

5. "Milyen voltam?"

Az interjú végén visszakérdezni arra, hogy jól teljesítettünk-e, az egyik legrosszabb stratégia. Lehet, hogy ártalmatlannak, esetleg humorosnak tűnik ezt a kérdést felvetni az adott helyzetben, de ne essünk abba a hibába, hogy az interjúztatót kényelmetlen helyzetbe hozzuk.

Nem számít, mennyire jól sikerült az interjú, milyen közvetlen, kellemes hangvételű volt a beszélgetés vagy milyen barátságos gesztusokat tettek felénk. Az interjúztató nem fogja azt a választ adni, ami a valóságot tükrözi, emellett rendkívül rossz fényt vet ránk, hogy dicséretre vadászunk. 

enlightened Mit kérdezzünk helyette? "Milyen az ideális jelölt erre a pozícióra?" "Előre láthatóan mikorra várhatok visszajelzést a döntésről?" 

Címkék: állásinterjú, felvételi, pályázat, HR, karrier, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina