Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor az interjú végén felénk fordul a HR menedzser és annyit mond: „Van kérdése?”, akkor sok esetben az interjú számunkra legizgalmasabb része kezdődik. Természetesen a felvételiztető számára sem mindegy, mivel rukkolunk elő, hiszen a jól megfogalmazott, kreatív és lényegre törő kérdéssel sokat elárulunk arról, mennyire érdekel minket az állás és milyen tudás birtokában vagyunk.

Ha nem jut eszünkbe más, a jól bevált, sztenderd kérdések vonatkozhatnak a vállalati kultúrára, a mindennapi munkavégzés menetére vagy arra, hogy milyen tulajdonságokat keresnek az ideális jelöltben. Amikor azonban azt szeretnénk megtudni, hogy egy adott IT pozíció a cégnél valóban jó választás lenne-e számunkra, nem árt, ha ennél egy kicsit mélyebbre ásunk.

Az alábbi 4 kérdés közül néhányat érdemes feltenni, hogy teljesebb képet kapjunk arról, nekünk való-e az adott álláslehetőség. A válaszokhoz Magyarország egyik vezető infokommunikációs cégének senior csoportvezetőjéhez fordultunk. Balázs szerint az IT területén a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia térnyerésével ugrásszerűen megnőtt az igény a magasan képzett szakemberekre, így mindenképpen érdemes jól megnézni, melyik vállalathoz kötelezzük el magunkat.

1. Hogyan közelíti meg a csapat a felmerülő kihívásokat?

„Függetlenül attól, hogy mi a szakterületünk, az IT állások lényege, hogy komplex problémákra válaszokat és megoldásokat találjunk. Viszont senki sem dolgozik vákuumban, így fontos megtudni, hogy a potenciális munkatársaink hogyan állnak hozzá az ilyen jellegű szituációkhoz.

Mi a csapat munkamódszere? Kísérletezések és bukások ismétlése a kívánt eredmény eléréséig? Vagy a körülmények alapos tanulmányozása és akcióterv készítése a cselekvés előtt? Hogyan állnak hozzá a hibákhoz? Tanulási tapasztalatként ünneplik őket, vagy csak a tökéletes kell? Természetesen mindenki másként kezeli a problémákat, de amikor a pozíciónk fő felelősségi köre a problémamegoldás, fontos előre tudni, hogy a csapat bevett módszere mennyire van összhangban a sajátunkkal.”

4 fontos kérdés, ha IT pozícióra pályázunk

2. Hogyan alakult ki ez a pozíció és hogyan változhatnak a felelősségi körök a jövőben?

„A technológia rendkívül gyorsan fejlődik. A pozíció, amire jelentkeztünk, valószínűleg teljesen másként nézett ki pár évvel ezelőtt (ha egyáltalán létezett), és mást fog jelenteni pár év múlva. Kérdezzünk rá a pozíció történetére, és tudakoljuk meg azt is, hogyan látják a jövőjét néhány év távlatában.

Van egy nagyobb cél, például egy új termék vagy szolgáltatás, amelynek megvalósulásához a pozíciót betöltő személytől fontos segítséget várnak? Hová fejlődhet ez a folyamat és milyen hosszú távú célok lebegnek a munkáltató szeme előtt? Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni, mert tágabb összefüggésbe helyezi a vállalatnál való munkát és bepillantást ad abba, hogy a napi feladatok mögött milyen továbblépési lehetőségek húzódnak meg.”

3. Mit tesz a vállalat azért, hogy élen járjon az innovációban?

„Aki a technológia terén dolgozik, azt kétségtelenül érdekli az innováció. Sok IT szakember álma, hogy olyan vállalatnál dolgozzon, amely nemcsak követi az újdonságokat, de meghatározó szerepet tölt be az innovációk kialakításában és megismertetésében. Ha ezek közé tartozunk, akkor figyeljük az erre a kérdésre adott választ, mert sajnos nem minden cég tudja biztosítani a kollégák számára a legmagasabb szintű innovációkhoz és tudásanyaghoz való hozzáférést.

Ne féljünk megkérdezni, mit tesz a vállalat azért, hogy az iparág élvonalában maradjon! Van büdzsé a munkavállalók számára tech rendezvényeken, kiállításokon, konferenciákon és workshopokon való részvételre? Mennyire nyitottak a vezetők új ötletekre, javaslatokra?”

4. Miért szeretnek itt dolgozni a kollégák?

Nem titok, hogy a jó IT szakemberre nagy a kereslet és a cégek versenyben vannak a legjobb jelöltekért. Így nem csoda, ha nemcsak a pályázók, de a vállalatok is szeretnének jó benyomást kelteni az állásinterjún. Nyugodtan kérdezzünk rá, hogy mi teszi őket különlegessé, mi az, amiért érdemes náluk dolgozni, nem pedig a konkurenciánál? Lehet, hogy óriási hangsúlyt fektetnek a személyes fejlődésre, vagy nagy autonómiát és rugalmasságot biztosítanak a munkavégzésben. Az is előfordulhat, hogy a vállalati kultúra az, ami kiemelkedő és a csapattagok a szakma legjobbjai.

Tegyük fel a szakértő által említett kérdéseket az állásinterjún. Ha még keressük a megfelelő pozíciót, figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala