Olyan előrehaladást értünk el a karrierünkben, mint amelyet 5 évvel ezelőtt elterveztük? Ha szakmailag nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ne essünk kétségbe. Az alulfoglalkoztatottság, vagyis a végzettségünknél és képesítésünknél alacsonyabb, vagy más beosztásban/iparágban való foglalkoztatottság igen gyakori jelenség - állapítja meg a The Muse.

Az alábbiakban a 3 legfontosabb stratégiát ismertetjük, amelyeknek segítségével gyorsítópályára kerülhet a karrierünk. 

1. Használjuk a képzettségünknek megfelelő készségeket!

Ne várjunk a végtelenségig arra, hogy az általunk választott iparágban majd egyszer teljes munkaidős állást kapunk. Ameddig ez nem következik be, készségeinket addig is használnunk és fejlesztenünk kell, különben elveszítjük őket. A szerző szerint "agresszívnak és kreatívnak kell lennünk abban, hogy készségeinket munkára fogjuk". Ha például jól írunk és álmaink állása ehhez a területhez kapcsolódik, vezessünk blogot vagy küldjünk rendszeresen kommentárt az általunk kedvelt sajtótermékek közösségi oldalaira vagy rovataiba. 

3 tipp, hogy jobb munkánk legyen

Dolgozzunk jelenleg teljes vagy akár részmunkaidős állásban, keressünk olyan önkéntes munkát, ahol (vezetői) képességeinket kamatoztathatjuk az általunk választott területen. Ha így teszünk, önéletrajzunkat a karriercéljainknak megfelelő iparágban szerzett tapasztalattal gazdagíthatjuk, ráadásul kapcsolatokat szerezhetünk a vágyott szakmában. 

2. Vegyünk lendületet jelenlegi állásunkban!

Mindegy, jelenleg milyen területen dolgozunk és ez mennyire nem kapcsolódik ahhoz, amit valójában csinálni szeretnénk, bizonyára van lehetőség arra, hogy valódi hatást gyakoroljunk és megmutassuk, mire vagyunk képesek. A szerző szerint ennek legjobb módja, ha közvetlen főnökünkkel, illetve a főnök főnökével is leülünk és átbeszéljük, milyen, az eredeti munkaköri leírásban nem található megbízásokkal lehetne bővíteni tevékenységünket.

A kulcsfontosságú elem az elvárásokon felüli teljesítmény. Ha látunk egy olyan területet vagy folyamatot, amelyben fejlődni tudna az iroda, mutassunk rá és rögtön ajánljuk is fel a segítséget. Vállaljunk kisebb plusz megbízásokat vagy vegyünk részt olyan, a CV-ben is jól mutató projektekben, melyek eredetileg nem tartoztak a hatáskörünkbe. Szakértők szerint nem jó, ha a munkavállaló passzív módon elfogadja a munkakörét és hosszú távon is csak a kijelölt feladatok végrehajtására korlátozza magát. Tágítsuk ki saját lehetőségeinket és használjuk jelenlegi munkánkat a tanulás és a fejlődés ösztönzőjeként!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Lépjünk ismét az ismeretszerzés útjára!

A világ folyamatosan változik és megannyi új készségre van szükség, akik ezekkel rendelkeznek, azokra a szakemberekre mindig lesz kereslet. Ha nem érezzük kihívásnak a napi munkát, gondolkozzunk el azon, a trendeknek megfelelően milyen új tudásanyagra van az iparágunkban szükség és koncentráljunk ezek elsajátítására.

Még jobb, ha kihasználjuk azt, hogy alkalmazásban állunk és a munkaadónknál érdeklődünk arról, milyen továbbtanulási lehetőségeket támogat a cég, illetve milyen tréningeken, tanfolyamokon vehetünk részt. Lépjünk az életfogytig való tanulás útjára és ne veszítsük el lelkesedésünket akkor sem, ha a tanultakat nem tudjuk rögtön új állásra váltani. Ha felbukkan a megfelelő lehetőség, készen fogunk állni!

Címkék: álláskeresés, továbbtanulás, alulfoglalkoztatottság, munkaköri leírás

Szemlézte: Fogas Krisztina