Sok feladat, kérdés, válasz zakatol fejünkben egy állásinterjúra készülve. Előzzük meg, hogy összecsapjanak a hullámok felettünk, és készüljünk fel a legfontosabb teendőkre! Cikkünkben összeszedtük, mire érdemes odafigyelni egy állásinterjú közben. (És íme 13 dolog, ami tilos!)

Ezeket tegyünk egy állásinterjún:

1. Üljünk egyenesen a széken, és egy kicsit dőljünk előre! Így érdeklődést és odafigyelést sugárzunk.

2. Viselkedjünk komolyan, profi szakember módjára!

3. Hallgassunk odaadóan, és figyeljünk a jelekre! Az interjúztatótól kapott visszajelzés értékes eszköz a válaszaink megszerkesztésében.

4. Ha el kell magyaráznunk, miért váltanánk munkahelyet, vagy miért maradtunk hosszabb ideig munka nélkül, pozitív indokokat sorakoztassunk fel!

5. Legyünk őszinték, de azért készüljünk fel arra is, hogy a körülményekhez szintén érdemes igazítani mondanivalónkat.

13 tipp a tökéletes állásinterjúért

6. Tegyünk fel a helyzethez illő kérdéseket, amelyek intelligensnek, iskolázottnak és tapasztaltnak tüntet fel bennünket. Fontos, hogy tájékozottságunkat az adott céggel kapcsolatban is nyilvánítsuk ki - így az interjúztató számára komoly jelöltként mutatkozunk be.

7. Teremtsük meg és tartsuk fenn a szemkontaktust az interjúztatóval!

8. Mosolyogjunk! Legyünk barátságosak, nyugodtak és sugározzunk optimizmust!

9. Tegyük személyes hangúvá a társalgást! Használjunk példákat, érzelmeket, élettel teli, kifejező szavakat a bevett, unalmas frázisok és klisék helyett!

10. Legyünk meggyőzőek! Annak tudatában beszéljünk egész idő alatt, hogy a leendő munkáltató milyen sokat fog profitálni a munkánkból! Legyünk figyelemmel arra is, hogy az ő elvárásaikat szőjük bele válaszainkba!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

11. Ha egy kérdésre nem tudjuk a választ, nyíltan ismerjük be! Senki sem tudhat mindent.

12. Ha úgy érezzük, sértegetni vagy manipulálni akarnak bennünket, azonnal álljunk fel és menjünk haza! A méltóságunk minden munkánál többet ér. Ráadásul ez még csak a kezdet.

13. Érdemes jegyzetelni az interjú közben, miközben a másik fél beszél. Ez majd megkönnyíti a dolgunkat a következő fordulónál, és az interjúztató számára is azt üzenjük ezzel: fontos, amit mond nekünk. Arra vigyázzunk azonban, hogy ne essünk túlzásba, és csak rövid időre pillantsunk le a jegyzetünkre, minél előbb vegyük fel ismét a szemkontaktust!

Sok sikert kívánunk minden állásinterjúra készülő olvasónknak!

Ezeket a cikkeinket is érdemes elolvasni!

Íme a használati utasítás a HR-esekhez

Álláskeresés: kérjünk annyit, amennyit érdemlünk!

20 kifejezés, ami tabu az állásinterjún

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kommunikáció