Több cikkünkben jártuk már körbe azokat a témákat, amelyek állásinterjúra készülő olvasóink segítségére lehetnek. Most egy hasznos és praktikus listát állítottunk össze, amelyen végigfutva még határozottabban és sikeresebben érhetjük el álmaink állását.

Először is ne feledjük: álláskeresőként nem vagyunk előnytelen helyzetben, még ha az interjúztatók ezt is sugallnák felénk. Az egészséges kompromisszumra kell törekedni, és ennek a tárgyalási technikája bárki számára elsajátítható.

Roger Dawson szerint - aki világhírű tárgyalási szakértő, és többek között a Success magazin kikiáltott Amerika első számú üzleti tárgyalójának - az ún. win-win eredményre törekedő felek arra a két emberre hasonlítanak, akiknek csak egy narancsuk van, mégis mindketten akarják. "Egy ideig alkudoznak - írja a szakértő egyik könyvében -,aztán úgy döntenek, hogy a legjobb, ha középen elfelezik a gyümölcsöt, és mindketten megelégszenek feleannyival, mint amennyit eredetileg akartak. Kétségtelenül tisztességes megoldás." Ám mi van akkor, ha menet közben rádöbbennek, hogy igazából eltérőek az igényeik? Ha mondjuk, az egyikük a narancs belsejét szeretné, a másik pedig a héját? Ez a felismerés további tárgyalásokat, alkudozást szül.

10 tipp, hogyan alkudjunk ki magasabb bért!

Hasonló ez egy bértárgyalás alkalmával is, a feleknek más és más szempont lehet fontos. Közben az sem mindegy, hogyan állunk ki a saját igényeinkért, és mennyire vagyunk hajlandóak kompromisszumot kötni a megállapodás érdekében.

Nézzük, milyen szempontokat mérlegeljünk egy bértárgyalás esetén!

1. Kérjünk többet, mint amennyit el akarunk érni!

Lehet, hogy megkapjuk. Vagy lehet, hogy többet kapunk, mint amennyit kitűztünk. Mindenesetre ez tárgyalási mozgásteret biztosít számunkra, és magunkat értékesebb munkaerőként tüntetjük fel a potenciális munkaadóink előtt. (Ez nemcsak a szerződés aláírásakor jön jól, hanem az ott töltött hónapok, évek alatt is.) Azt is megakadályozzuk ezzel, hogy zátonyra fusson a tárgyalásunk. Egészséges, kétoldalú légkört teremt, és nem egy alá-fölérendeltségi viszonyra kényszerít bennünket.

2. Sose mondjunk igent az első (válasz)ajánlatra!

Erre ugyanis a másik fél azt fogja gondolni: "Tárgyalhattam volna jobban is!" vagy "Itt valami nem stimmel!" Kérjünk gondolkodási időt még akkor is, ha már tudjuk a választ.

3. Nagy veszélyt okozhat, ha előre elképzeljük, egyes lépéseinkre hogyan fog reagálni a másik fél!

Így ha várakozásunkon felül egy kedvezőbb ajánlatot kapunk, ennek megörülve azonnal készek leszünk belemenni az alkuba. Készüljünk fel inkább minden eshetőségre - akár a csoda kategóriára is -, és sose mondjunk igent azonnal, még a legjobb ajánlatra sem.

4. Mindig arra az összegre összpontosítsunk, amiről tárgyalunk!

Ne hasonlítgassuk ezt a számot mások vagy a saját korábbi fizetésünkhöz, és azzal se hagyjuk magunkat befolyásolni, hogy az adott cég válságban van, illetve rossz évet zárt. Ez sok szempontból félreviszi a tárgyalást - és a saját boldogulásunkat a közeljövőre nézve is.

5. Ne higgyünk az ígéreteknek!

Ha egy viszonylag alacsonyabb bérrel szeretnének megszerezni bennünket, ám cserébe ígéretet kapunk a későbbi nagyobb mértékű emelésre - ne menjünk bele! Egy adott fizetési szintet menet közben csak minimális mértékben emel már meg a munkaadó az esetek többségében, ám ezzel is haladékot nyer - amíg mi a munkánkat és az odaadásunkat hitelezzük meg számára.

6. Határozzuk meg, mi az óradíjunk!

A jelenlegi fizetésünket eloszthatjuk a tényleges munkaóráink számával, és így megkapunk egy kb. óradíjat. Ehhez viszonyítva határozzuk meg, hogy milyen óradíjért vagyunk hajlandóak egy másik cég folyamatait, működését megtanulni, új feladatokba, kihívásokba fogni, és akár emelt szintű felelősséget és nyomást kezelni nap, mint nap. Ez a viszonyítási alap jól jön még akkor is, ha a lelkiismeretünkre hagyatkozva a későbbiekben hosszú túlórákat vállalnánk be külön díjazás nélkül.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Mindig a munka elkezdése előtt állapodjunk meg a bérről és juttatásokról, és munkaszerződésbe foglalva pontosan rögzítsük azokat, írjuk alá kétoldalúan!

Ebben senki nem sürgethet bennünket, és joggal gyanakodhatunk a nem korrekt hozzáállásra, ha a másik fél számára ez nem fontos.

8. Ne tévesszük össze a holtpontot a zsákutcával!

Vagyis a bértárgyalásokon előfordulhat, hogy holtpontra jut az egyezkedés, de megoldást mindig lehet találni és kell is! Előrevivő például, ha akad egy makacs probléma, és elnapoljuk: "Térjünk vissza erre később!" vagy "Ezt a dolgot egy kicsit félretéve, beszéljünk most inkább néhány másik kérdésről..." Sikeres módszer az is, ha először a kisebb kérdésekben próbálunk megegyezni a másikkal, így lendületet kap a kompromisszumkészség is.

9. Fogadjuk el, hogy néha nekünk is hagynunk kell zsákutcába jutni egy tárgyalást!

Ha ugyanis képesek vagyunk feladni a megegyezést, és kisétálunk az ajtón, sokkal erősebb tárgyalási pozícióra tehetünk szert, mintha állandóan a holtpont lehetőségétől rettegnénk.

10. Megtehetjük, hogy eleve olyan állásokat pályázunk meg, ahol jellemző a magasabb juttatási csomag és az elismerés!

Nézzünk körbe a legfrissebb hirdetések között minden egyes nap, például itt kifejezetten a legjobban fizető állásokat találjuk!

Forrás: Roger Dawson: Nyerő tárgyalási taktikák, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, bértárgyalás, munkaadó, fizetés, juttatás