Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szinte már klisének számít az az álláskereső, akinek az önéletrajza nem más, mint pár hónapos vagy 1-2 éves munkaviszonyok sűrű egymásutánja, ilyenkor egyértelmű, hogy a jelöltnek érdemes magyarázattal készülnie, mert bizonyára felvetődik a kérdés: miért érezte szükségét annak, hogy ilyen rövid időközönként munkahelyet váltson.

Arra már kevesebben gondolnak, hogy az 5, vagy akár a jóval hosszabb, ugyanannál a cégnél töltött munkaviszonyról sem feltétlenül előnyös dolgok jutnak eszébe a HR-eseknek. Nézzünk rá az önéletrajzunkra: ha eddigi karrierünk 5-10 éves munkaviszonyokból áll össze, esetleg ugyanannál a munkaadónál dolgoztunk egész eddigi életünkben, ideje, hogy magyarázattal szolgáljunk. 

Ha leendő munkaadónk azt látja, hogy eddig minimum 5-6 évre rendezkedtünk be egy-egy állás elnyerése után, nem csak a lojalitás, a kitartás és a hűség, hanem az alábbi gondolatok is átfutnak rajta:

Stagnálás

Új munkahelyen helyt állni egyenlő az új kihívások elfogadásával, a komfortzónából való kilépéssel, új felelősségi körök megtanulásával. Ha ez már hosszú ideje nem történt meg, az a felvételiztető számára kérdéseket vet fel szakmai motivációnkkal és ambíciónkkal kapcsolatban. 

Magas/alacsony bérigény

Az önéletrajzunkból egyértelműnek tűnik, hogy szakmánk legjobbjai közé tartozunk. Az, hogy ennek ellenére karrierünk nagy részét ugyanannál a cégnél töltöttük, a HR-es szemében annak a jele lesz, hogy igen magas a bérigényünk, vagyis a vállalat valószínűleg jól megfizetett minket és számos előrelépési lehetőséget biztosított annak érdekében, hogy megtartson minket. Felvetődik a kérdés, hogy a cég, ahová jelentkeztünk ezt meg tudja vagy meg akarja-e fizetni. 

Az érem másik oldala, ha "nem vagyunk elég drágák.” Ha a felvételi beszélgetés során az derül ki, hogy nem kaptunk kiemelkedő juttatási csomagot, ugyanakkor azt állítjuk, hogy a hosszú évek során keményen dolgoztunk, szintén gyanússá válunk. Felmerül a kérdés: ha tényleg olyan jók vagyunk, mint ahogyan azt állítjuk, a cég miért nem jutalmazta erőfeszítéseinket fizetésemeléssel, illetve miért nem találtunk egy jobban fizető állást?

10 évig ugyanott dolgoztunk? Így indokoljuk az állásinterjún!

Bármi legyen is a helyzet, ha hosszabb ideig maradtunk korábbi munkahelyeinken, az állásinterjún nem árt bizonyítanunk az alábbiakat:

1. Folyamatosan új kihívások értek

Támasszuk alá konkrét példákkal, hogyan változott a pozíciónk az évek során és hogyan lett egyre magasabb a felelősségi körünk. Hangsúlyozzuk ki, hogy milyen oldalági kitérőket tettünk, hogyan bővítettük szakmai spektrumunkat és milyen új projektekbe vontak be minket. A lényeg: legyen egyértelmű, hogy szakmai karrierünk felfelé ívelt annak ellenére, hogy a cég és a pozíciónk neve nem változott. 

2. Lojálisak voltunk a cég filozófiájához

Ha hosszú időt töltöttünk el a cégnél, és ennek ellenére tisztelettel és lelkesedéssel beszélünk róla, azzal jó benyomást keltünk leendő munkaadónkban. Hangsúlyozzuk, hogy a cég által képviselt értékek voltak a döntőek abban, hogy maradtunk, és nem arról van szó, hogy benne ragadtunk. Ezt persze ne mondjuk ki így, elég, ha arról beszélünk, hogy milyen önkéntes programokban, társadalmi felelősségvállalási akciókban vettünk részt és ezek a hozzáadott értékek milyen sokat jelentettek számunkra. 

3. Széles kapcsolati hálót építettünk

Ha hosszú éveket töltöttünk ugyanannál a cégnél jó eredménnyel, akkor valószínűleg igen magas presztízzsel és jó hírnévvel rendelkezünk kollégáink és ügyfeleink körében. Bizonyítsuk ezt és a felvételiztető úgy fog tekinteni ránk, mint egy értékes befektetésre, egy igazi kincsre, aki újabb magasságokba emelheti a vállalatot. 

4. Nagy karrier ambíciókkal rendelkeztünk

Beszéljünk arról, hogy a cégnél töltött hosszú idő pontosan illeszkedett nagyra törő karrier terveinkbe, melynek során A pontból B-be, egyik pozícióból a másikba szerettünk volna eljutni. A lényeg, hogy világos legyen: azért maradtunk a vállalatnál, mert az a mi döntésünk volt, nem pedig azért, mert nem tudtunk máshol elhelyezkedni.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, álláskeresés, stagnálás, karrier, kihívás