Közel állnak a felek megállapodáshoz a jövő évi bérekről - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalása után.

A munkaadók egységes álláspontja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum esetében 3,5 százalékos emelés fogadható el. Ez a minimálbérnél 105 ezer forint, a garantált bérminimumnál 122 ezer forintot jelent - ismertette. Az átlagkereset-ajánlással kapcsolatban Dávid Ferenc hangsúlyozta: ez a közszférában dolgozók szempontjából fontosabb, mivel számon kérhető a munkáltatótól. A versenyszférában inkább orientációs alapot jelent - jegyezte meg.

A szakszervezetek tárgyalási csomagjának többi elemével, a Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításával, valamint a korengedményes nyugdíjrendszerrel kapcsolatban tárgyalási készséget mutatott a kormány - tette hozzá a munkaadók képviselője.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke beszámolt arról, hogy közös megállapodás-tervezetet készítettek a felek a szerdai bértárgyalások során, amiben szakszervezeti, kormányzati javaslatok is vannak, és a szöveget a munkáltatók is elfogadták.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"A kormány korábban elzárkózott a szakszervezeti követelések csomagban történő tárgyalásától, ebben most elmozdulás történt" - mondta Pataky Péter.

A szakszervezeti vezető szerint több formális tárgyalás nem lesz. A pénteki Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésen a kormány kötelezettsége, hogy javaslatot tegyen és kihirdesse a jövő évi kötelező béreket - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben átlagkereset ajánlás nem lesz.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkavállaló, tárgyalás, minimálbér, bérminimum, bérajánlás, 2015