Az állástalanok aránya hatéves mélypontra csökkent Nagy-Britanniában, és öt év óta első ízben nőttek a reálbérek a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint. A Bank of England (BoE) - a brit jegybank - új inflációs jelentése továbbra is rendkívül alacsony inflációval számol. A BoE kormányzója egyenes utalást tett arra, hogy rövid távon nem várható a brit monetáris politika szigorítása.

Az ONS kimutatása szerint a nyilvántartott munkanélküliek száma a szeptemberrel zárult három hónapban 115 ezerrel, 1,96 millióra csökkent az előző három hónaphoz képest. Ez 529 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliségi ráta a vizsgált három hónapban 6 százalékos volt, 2008 óta a legalacsonyabb. Az előző három hónapban 6,3 százalék, tavaly szeptemberben még 7,6 százalék volt a munkanélküliek aránya Nagy-Britanniában.

Ennyivel nőhetnek a bérek

Az alkalmazotti átlagbér 1,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, miközben a szeptemberi 12 havi infláció 1,2 százalék volt. Öt éve most haladta meg először a bérnövekedés üteme az éves inflációét. A Bank of England inflációs jelentése azt jósolja, hogy 2015 végéig az alkalmazotti átlagbér 2 százalékkal növekszik Nagy-Britanniában.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban a brit alkalmazotti bérek reálértéke a következő három évben sem éri el a recesszió előtti szintet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének prognózisa szerint a brit alkalmazotti nettó reálbérek 2017-ben is alacsonyabbak lesznek a globális pénzügyi válság előtti utolsó évben, a 2007-ben mért szintnél, vagyis a brit háztartások a reálbér-növekedés szempontjából "egy teljes évtizedet elveszítenek". Azt valószínűsítik, hogy az éves nominális bérnövekmény is elmarad a következő három évben a válság előtti időszakra jellemző 4,5-5 százalékos ütemektől.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója a jelentést bemutató londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: az infláció a jegybank monetáris tanácsának várakozása szerint a következő három évben sem éri el a Bank of England 2 százalékos inflációs célját, sőt a következő hónapokban valószínűleg 1 százalék alá süllyed a tizenkét havi összevetésben mért brit inflációs ráta.

A Bank of England számára a brit kormány írja elő a követendő inflációs célt, amely jelenleg 2 százalék. A brit jegybanktörvény alapján, ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékponttal vagy annál nagyobb mértékben eltér, a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: bér, fizetés, reálbér, infláció, munkanélküiség, foglalkoztatottság, Nagy-Britannia