2014 első két hónapjában nemzetgazdasági szinten 2,8 millióan álltak alkalmazásban, az előző év azonos időszakához képest 8,7 százalékkal nőtt a számuk. Ám ha a közfoglalkoztatottak adatait nem számítjuk bele, akkor "csak" 2,6 millióan, azaz 2,2 százalékos a növekedés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Ennyivel dolgoztak többen

A vállalkozásoknál 1,8 millióan állnak alkalmazásban, egy év alatt 2,4 százalékkal bővült a létszám. A költségvetési szervezeteknél 862,6 ezer ember dolgozik, 26,6 százalékkal többen, mint egy éve. A közmunka hatása azonban nagyon erős volt: ha őket nem számoljuk bele, akkor a növekedés 5,7 százalék.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nonprofit szervezeteknél az idén január-februárban 103,4 ezer munkás dogozott, 0,2 százalékkal kevesebben, mint egy éve. Ha ezeknél a munkáltatóknál nem vesszük figyelembe a közfoglalkoztatottakat, akkor ennél sokkal drasztikusabb, 11,7 százalékos a létszámcsökkenés.

A civilszférában 13,6 ezer közfoglalkoztatott tevékenykedett, a költségvetés területén pedig 171,6 ezer fő. (A vállalkozásoknál elenyésző volt a számuk.)

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: alkalmazott, munka, közmunka, foglalkoztatás, statisztika