2013 szeptemberétől 16 szakon csak önköltséges képzést indíthatnak az egyetemek és főiskolák. A többi szakon a felvett állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a 2011-esnél, azaz 55 ezernél - írja a Szakszervezetek.hu. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma decemberben hozta nyilvánosságra, mely szakokon lehet majd állami ösztöndíjas képzéseket meghirdetni, és melyek azok, amelyek csak önköltséges formában indulhatnak

Nem támogatja az állam például az andragógia (felnőttképzés), a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász szakokat.

A legdrágábbak

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) lesz a legdrágább a magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsmentképzés, ott 300 ezer forintba kerül majd egy félév, míg a Budapesti Corvinus Egyetemen 295 ezer forintot kell majd fizetni ugyanezen képzésért egy félévre - derül ki a Felvi.hu-n elérhető felvételi szabályokat és az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatókból.

A magyar nyelvű turizmus-vendéglátás képzések közül a Budapesti Corvinus Egyetemé a legdrágább: félévente 295 ezer forint, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 239 ezer forint, a Miskolci Egyetemen 155 ezer forint egy félév.

Nem indul támogatott formában az Nyíregyházi Főiskola közlekedésmérnöki szakán a légiközlekedési hajózó önálló képzettséget nyújtó szakirány sem - hívta fel a figyelmet egyik olvasónk. A költségtérítés összege 325 eezer forint lesz félévente, amely kiegészül a IV. félévtől jelentkező gyakorlati képzés díjával.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pénzügy és számvitel szak magyar nyelven szintén a Corvinus Egyetemen a legdrágább, 295 ezer forint, a Pécsi Tudományegyetemen 205 ezer forint, a legolcsóbb pedig ezen a szakon a Tomori Pál Főiskola képzése, amely Budapesten és Kalocsán is 130 ezer forintba kerül egy félévre.

A jogászképzés nappali tagozaton a legolcsóbb a győri Széchenyi István Egyetemen lesz, ott 165 ezer forintért hirdetnek képzést, a legdrágábban pedig az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE), ahol félévente 247 ezer forintért tanulhatnak majd a joghallgatók.

Március 1-jéig lehet majd jelentkezni

A nyomtatott tájékoztató kiadványok - amelyek mellékelve egy jelentkezési lapot is tartalmaznak - januárban jelennek meg. A tájékoztatók hivatalos kiegészítése pedig január végéig jelenik meg a Felvin. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat. Az online, valamint a januárban megjelenő nyomtatott kiadványba ezek az információk még nem kerültek be. Szintén a hivatalos kiegészítés tartalmazza majd a december 31. utáni esetleges módosításokat a meghirdetett képzésekben.

Az idén szeptemberben induló képzésekre február elsejétől március elsejéig lehet majd jelentkezni. Egy felvételiző legfeljebb 5 képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája - ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik - továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

2012-ben mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolára, egyetemre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölt meg állami ösztöndíjas képzési formát, és 82 661-en jelentkeztek nappali képzésre.

Szemlézte: Durbák Ildikó