A CareerBuilder által megkérdezett 400, 18-70 év közötti, teljes munkaidőben dolgozó brit munkavállaló 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az idén nyáron tervezi, hogy szabadságra megy. Közülük is 48 százalék azonban elárulta: nem egzotikus nyaralásra, hanem otthoni vagy belföldi pihenésre készül.

Az egész országra kiterjedő kutatás adataiból kiderült, hogy az Egyesült Királyságban minden negyedik munkavállaló (24 százalék) számára anyagilag elérhetetlen álom egy nyári utazás. 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy megengedhetné, de ennek ellenére mégsem tervezi a nyaralást.

A szabadság pedig nemcsak a dolgozó, de az üzlet számára is jó és megtérülő befektetés - véli a CarrierBuilder HR-szakértője, Rosemary Haefner. A gazdasági nehézségek következtében országszerte kisebb létszámban foglalkoztatnak munkavállalókat a vállalatok. Ha valaki szabadságra megy, legyen az csak egy pár nap pihenés otthon, felfrissülve tér vissza, és ennek következtében termelékenysége jelentősen megnő - tette hozzá.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a vakáció közben nem minden munkavállaló tud teljes mértékben kikapcsolódni. Minden ötödik megkérdezett (18 százalék) felvette a munka fonalát nyaralás közben legalább egyszer.

Minden tizedik ember (11 százalék) hazudott már a főnökének arról, hogy telefon vagy számítógép közelben lesz-e nyaralás közben. Ezt annak érdekében tették, hogy ne keressék őket munkaügyekben a jól megérdemelt pihenés alatt. A dolgozók 20 százaléka ugyanakkor elismerte, hogy arra is volt példa, hogy a munka miatt le kellett mondania a tervezett vakációt és a család "egyedül" ment el a várva várt nyaralásra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A megkérdezettek 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előző évben nem használta fel minden szabadnapját, 9 százalékuk 4 vagy annál több szabadnapot veszített el.

Haefner szerint az alábbi tippekkel hozhatjuk ki a lehető legtöbbet nyári szabadságunkból:

1. Avassunk be mindenkit nyaralási terveinkbe

Egyeztessük távolmaradásunk időpontját munkatársainkkal, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem maradunk le fontos tárgyalásokról vagy projektekről. Ha mindenki tisztában van azzal, mikor vagyunk nyaralni, csökken annak az esélye is, hogy vakáció közben dolgoznunk kell.

2. Érdeklődjünk vállalati támogatásokról

Bizonyos vállalatok munkavállalóik számára biztosítanak bizonyos nyaralás alatt felhasználható kuponokat, csekkeket vagy céges helyszíneket. Térképezzük fel, elérhetőek-e ezek a számunkra, így kevesebb pénzből is megúszhatjuk a vakációt.

3. Kapcsolódjunk ki "bármi áron"

A megkérdezettek 20 százaléka elárulta, hogy nyaralás közben lelkiismeret-furdalást érez, amiért nem dolgozik. A fizetett szabadság azért van, hogy élvezzük és próbáljuk meg ez idő alatt kizárni életünkből a stresszt. Visszatérve megújult energiával és nagyobb hatékonysággal tudjuk majd elvégezni feladatainkat.

Készítette: Fogas Krisztina

Címkék: szabadság