A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tanulmánya kimutatta, hogy minden ötödik felnőtt tartós stresszhelyzetnek van kitéve - írja a stop.hu.

Az egyik legújabb munkahelyi tényező a mobbing (szó szerinti jelentése: támadás, ostrom), azaz a lelki erőszak. Erről van szó, ha valakinek a háta mögött összesúgnak, elhallgatnak, ha belép. Kiközösítik, kinevetik, gúnyos megjegyzéseket tesznek rá, nem adják át az üzeneteket. Mobbingnak leginkább a 25 év alattiak, a nők, a gyakornokok és a fizikai dolgozók vannak kitéve. A pszichoterrort elsősorban a 35-54 év közötti korosztály veti be, általában valaki elkezdi, és hozzá csatlakoznak a többiek. A felmérés szerint a munkavállalók 5-7 százalékát érinti, és a dolgozó általában másfél-két évig tűri, mielőtt kilépne a munkahelyről.

A test reakciója a stresszre valójában ősi ösztön: a veszélyt érzékelve a szervezet felkészül a menekülésre. Gyorsul a légzés, a szívverés, megnő a vérnyomás, megfeszülnek az izmok. Gondot akkor okozhat, ha ez az állapot tartós.

A bajt a szervezet különféle módon jelzi. Van, akinél magatartási zavarok jelentkeznek: türelmetlen, ingerlékeny lesz, gyakrabban megy a szabadba dohányozni, inni kezd, sokat vagy éppen keveset eszik. Van, akinél a stressz pszichésen hat, és depresszióssá, agresszívvé zavarttá, szorongóvá vagy figyelmetlenné válik. Sőt, fizikai tünetek is előfordulnak: tartósan magas vérnyomás, fejfájás, gyomorpanasz, szívprobléma. Szakemberek szerint a felborult hormonháztartás, a legyengült immunrendszer hátterében is állhat stressz.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindenki másként éli meg a stresszhelyzetet. Van, aki semmin sem idegesíti fel magát, míg mások könnyen áldozatul esnek. Ez utóbbiaknak segíthetnek az énkép erősítését, az önbizalom növelését célzó tréningek, de biztos támpontot, kiszámíthatóságot ad a kiegyensúlyozott, rendszeres életvitel is.

Szakemberek szerint B-vitaminnal csökkenthető a stresszérzékelés szintje, a vitamin megtalálható a teljes kiőrlésű pékárukban, a húsokban, a babfélékben. A stresszhelyzet által legyengült immunrendszert erősítsük C-vitaminnal is. Emellett az egyik legjobb feszültségoldás a mozgás, a sportolás.

Azt javasolják, hogy a munkahelyen is mozgassuk át megfeszült izmainkat. A fej- és vállkörzés, nyaknyújtás ellazít, megnyugtat. Találjuk meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között. Óránként tartsunk rövidke szünetet, teázzunk, beszélgessünk kollégáinkkal. Mondjunk nemet azokra a feladatokra, amelyekről úgy érezzük, meghaladják képességeinket, a többi teendőt rangsoroljuk fontosságuk szerint. Munka után hallgassunk zenét, éljünk a hobbinknak.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaehlyi egészségvédelem, stressz, mobbing