Pénzt kapnak a szakmát tanuló romák

2013. november 20. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

Hátrányos helyzetű diákokat segít az Út a szakmaválasztáshoz program.

Ösztöndíjban részesülhetnek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma tanulók annak az uniós projektnek köszönhetően, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és konzorciumi partnerei valósítanak meg.

A magyar kormány és az EU társfinanszírozásával megvalósuló Út a szakmaválasztáshoz című program célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű - elsősorban roma - tanulók felzárkózási esélyeinek növelése. A cél az oktatási esélykülönbségek csökkentése és az iskolai lemorzsolódás mérséklése. Ezt a tanulóknak nyújtott ösztöndíjjal, valamint mentori és pályaorientációs szolgáltatások biztosításával kívánják elérni.

A távlati cél az, hogy mintegy 6000 gyermek kapcsolódjon be sikeresen a szakképzésbe, és szerezzen piacképes szakmát - olvasható a közleményben.

Az ösztöndíjra a 2013/2014-es tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanuló hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű diákok pályázhatnak. A támogatás összege a féléves tanulmányi eredménytől függően változik.

Az ösztöndíjat a tanulók két tanéven keresztül, vagy hetedik-nyolcadik osztályban, vagy pedig nyolcadikban és a szakiskola-szakközépiskola első évfolyamában kaphatják meg. (A tanulmányi eredménytől függően havonta 10-18 ezer forint közötti összeget kaphatnak.)

Önnek ajánlott állások

A fiatalok az anyagi támogatáson kívül mentori fejlesztésben és pályaorientációs szolgáltatásban is részesülnek.

A mentori pályázati felhívásra és a tanulói ösztöndíjpályázatra a projekt első szakaszában, 2013. december 14-ig jelentkezhetnek az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföldi, a Közép-dunántúli, a Nyugat-dunántúli és a Dél-dunántúli régióban élő diákok és az elhivatottságot érző pedagógusok.

Bővebb információ és a jelentkezéshez szükséges dokumentáció a www.munka.hu honlapon érhető el.

Az NMH az Országos Roma Önkormányzattal, a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózattal, az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvánnyal, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen valósítja meg az Út a szakmaválasztáshoz című kiemelt projektet, összesen közel 6 milliárd forint keretösszegből.

Szemlézte:

a Profession.hu Google+ oldal

Címkék: szakképzés, hátrányos helyzetű, pályázat, ösztöndíj

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek