A munkahelyi zenehallgatásról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik feszültségoldó hatása miatt el sem tudják képzelni a munkavégzést zene nélkül, mások a szünetek alatti hangulatjavítóként tekintenek rá, és vannak, akik csak csöndben tudnak dolgozni.

Lehoczky Mária pszichológust kérdeztük arról, hogy milyen munkaköröknél/típusfeladatoknál lehet előnyös a zenehallgatás munka közben, és milyen esetekben lehet hátrányos.

Háttérrádió munka közben: konfliktusforrás vs. társas előnyök

A zenehallgatás formája lehet nyilvános, amikor több munkatárs közös térben hallgatja például az irodában szóló a rádiót. Lehoczky Mária szerint ez több szempontból is konfliktusforrás lehet, az optimális hangerő ugyanis az egyéni érzékenységtől függ.

A zenei ízlésben is különbségek lehetnek, ezt ráadásul a napi hangulat, a fáradtsági szint, az érzelmi állapot is befolyásolhatja. Ugyanakkor a szakértő szerint egy csoportos zenehallgatási élmény segítheti a társas kapcsolatok erősítését, a lazítást és a beszélgetést, de korlátok közé kell szorítani, (pl. fél óra délután egy kávé mellett), mert ez a kellemes időtöltés a munkára fordított időt rovására mehet.

Zenehallgatás a munkahelyen: előny vagy hátrány?

Lehoczky Mária hangsúlyozta: a zenehallgatás alternatív formája, a privát (fül- vagy fejhallgatós) változat előnyösebbnek tűnhet. Társas helyzetben ennek szimbolikus üzenete lehet felszólító jelleggel, hogy "dolgozom, kérlek, ne zavarj most!". A befogadó beállítottságától függően ez többféleképpen is értelmezhető: például úgy is, hogy a másik fél elzárkózik minden interakciótól, vagy intenzíven koncentrál.

Dolgozzunk ki zenehallgatási kódexet!

Az idősebb generáció tagjai közül sokan ma is úgy értelmezik a zenehallgatást, hogy csökkenti a szellemi teljesítményt, eltereli a figyelmet a munkáról. Ezért megpróbálják tiltani, udvariatlannak minősíteni - ez azonban nem feltétlenül igaz!

A szakértő szerint ahol a zenehallgatás konfliktusforrás, ott érdemes kidolgozni a zenehallgatási kódexet, vagyis megállapodni abban, hogy mikor, hogyan lehet zenét hallgatni. Az üzenet egyértelműsítése érdekében pl. tegyünk ki az íróasztalra egy táblát   "Kérlek, ne zavarj!" felirattal, ha valóban a zavaró körülmények kizárása a cél (tartalmazhatja konkrétan az időpontot is: 3 óráig ne zavarj!). 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nappali álmodozás vagy fokozott koncentráció?

Lehoczky Mária kiemelte: a zenehallgatás a mentális teljesítményt is befolyásolja. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki, mit tart koncentrációt fokozónak, klasszikus vagy könnyűzenét. A szakértő szerint, habár számtalan ilyen zenei összeállítás található az interneten, ezek többnyire hangzatos címek, tudományos alap nélkül.

Általánosságban elmondható, hogy ügyelni kell arra, hogy a szöveges dalok önkéntelenül kiváltják az utánzást, ezzel csökkentik a figyelmi kapacitást - hívja fel a figyelmet a szakértő. Az érzelmes zenék pedig elősegítik a nappali álmodozást, ami szintén eltereli a gondolatokat - tette hozzá.

A jól megválasztott zene segít kiszűrni a külső zajokat és élénkítő lehet, mivel befolyásolja az agyi aktivitás szintjét. Lehoczky Mária emlékeztetett, hogy a zenehallgatás pszichológiai kutatása során bizonyították, hogy hangulatjavító hatása következtében a feladatvégzéshez szükséges idő csökkent.

Címkék: munkahely, zene, koncentráció, kollégák, munkatársak, konfliktus

Készítette: Fogas Krisztina