Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetesen azt nem állítjuk, hogy ha megfelelő képzelőerővel rendelkezünk, akkor semmi perc alatt 23-szoros olimpiai bajnokká válhatunk, de azt igen, hogy minél részletesebben, és minél nagyobb beleéléssel képzeljük el a sikert, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy el is érjük.

Mit jelent pontosan a vizualizáció?

A Magyar Agykontroll Szervezet weboldala szerint „a vizualizáció az ismeretek, adatok és történések képpé, érzéssé, mozgássá, hanggá, történetté alakítása az asszociáció útján.”

A vizualizáció tehát egy olyan technika, amely abszolút tanulható, gyakorolható és fejleszthető.

Hogyan működik?

A lényeg az, hogy nincs éles határ az emlékkép és a fantázia között a tudatalattinkban. Mivel a két dolog összemosódik, és agyunknak ugyanaz a része aktiválódik mindkettőnél, ezért képesek vagyunk egy aprólékosan elképzelt dolgot valóságként érzékelni.

Rossz érzést, sőt viszolygást kelt bennünk az, ha arra gondolunk, hogy megvágjuk az ujjunkat főzésnél. Ugyanakkor érezhetjük magunkat kellemesen is, ha épp elképzeljük, hogy egy könyvvel a kezünkben hátradőlünk egy jól sikerült munkanap után. Ezek az események nem történnek meg, mégis képesek vagyunk tudatalattinknak és a vizualizációnak köszönhetően valóságos érzelmeket érezni.

Röviden szólva, be tudjuk csapni az agyunkat, hogy úgy viselkedjen, mintha az adott, elképzelt dolog (legyen az akár egy új munka, egy sikeres prezentáció, egy magasabb fizetés) már meg is történt volna. Márpedig, ha az agyunk már elhitte, hogy a kitűzött célt elértük, nagyobb eséllyel mi magunk is ez alapján fogunk viselkedni, tehát olyan döntéseket fogunk hozni, olyan lépéseket fogunk megtenni, mintha már a zsebünkben lenne a vágyott fizetésemelés, vagy megkaptuk volna az új állást.

Vizualizáljunk a siker érdekében!

Milyen egyszerű vizualizációs gyakorlatokat végezhetünk?

Ahhoz, hogy a leghatásosabban tudjuk végezni ezt a technikát, a következő négy „szabályt” mindenképpen érdemes betartanunk:

1. Tűzzünk ki magunk elé egy kisebb, elérhető célt. Például egy sikeres prezentációt, egy jó hangulatú megbeszélést, egy sikeres bértárgyalást.

2. Alkossunk a kitűzött célról pontos, részletes képet. Képzeljük el olyannak, amilyennek szeretnénk, a lehető legrészletgazdagabban. Milyen érzés lesz kezet fogni új főnökünkkel, hogy néz majd ki az új irodánk, mit veszünk az első, magasabb fizetésünkből?

3. Igyekezzünk a lehető leggyakrabban a kitűzött célra összpontosítani!

4. Töltsük meg a képet pozitív energiával. Lássuk magunkat, miközben elérjük a célunkat. Ha lehetőségünk van, hangosan is mondjuk ki, ismételgessük a megerősítő, pozitív gondolatainkat.

Gyakorlatok

Gondoljunk ki egy célt, amit el szeretnénk érni. Először legyen ez valami viszonylag könnyen teljesíthető cél. Például, hogy magabiztosan prezentálunk nagy tömeg előtt is. Helyezkedjünk el kényelmesen, hunyjuk le a szemünket és igyekezzünk minden testrészünket a lehető legjobban ellazítani. Lélegezzünk mélyen. Kezdjünk el visszafelé számolni 10-től 1-ig, és koncentráljunk arra, hogy minden egyes számnál egyre jobban ellazuljunk.

Most képzeljük magunk elé a szituációt, amikor sok ember elé kell kiállnunk beszélni, előadni. Képzeljük el, pontosan mi történne, ha ott lennénk. Képzeljük el úgy, hogy minden pontosan úgy történik, ahogy mi szeretnénk. Gördülékeny az előadásunk, nyugodtak vagyunk és kiegyensúlyozottak. A közönség érdeklődő, képzeljük el az elégedetten bólogató fejeket és a kíváncsi tekinteteket. Ezt a képet látva találjunk ki magunknak, és mondjunk is ki hangosan egy pozitív megerősítést, például: Nagyon jól sikerült ez a prezentáció, mindenkinek nagyon tetszett, mindenki elégedett vele.

Mit tehetünk még?

A technika alapja, hogy ha valamit el tudunk képzelni, akkor azt el is tudjuk érni. Ez valóban így is van, de – ettől függetlenül – a képzeletet persze tettek kell, hogy kövessék. Michael Phelps sem azzal nyerte meg a 28 érmét, hogy csupán fantáziálgatott róla: hosszú és kemény edzések, hajnali kelések, szigorú étrend és kőkemény munka állt sikerének hátterében. A vizualizációs technika tehát csupán egy roppant hatékony kiegészítő eszköz.

Amellett, hogy ezt a technikát gyakoroljuk, el is kell kezdenünk úgy viselkedni, ahogy azt a gyakorlatok közben elképzeltük. Ha például az a célunk, hogy előléptessenek minket, itt az ideje, hogy vezetőként kezdjünk el gondolkodni!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala