Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Világszerte számtalan különböző megoldás létezik arra, hogyan térjen vissza a szülő a gyermeke születése után a munkába. Szülőről beszélünk, hiszen egyre több országban megosztható a feladat az apákkal is. Óriási a szórás abban a tekintetben, hogy mennyi szülői szabadságot támogatnak egyes vidékeken: míg a közép-kelet-európai régió országaiban jellemző, hogy akár 3 évet is otthon maradhatunk állami támogatás mellett, addig az Egyesült Államokban csupán 12 hét fizetetlen szülési szabadság jár a szülőknek.

Magyarországon tehát jelenleg is adott az elvi lehetősége annak, hogy a gyermekünk 3 éves koráig otthon maradjunk vele. Míg egy-két évtizeddel korábban sokan így is tettek, addig ma egyre többen korábban visszatérnek a munkába. Ehhez nagyban hozzájárulhatott az a változás is, hogy 2016 óta a gyermek fél éves kora után dolgozhat a szülő akár teljes állásban is, miközben ugyanúgy folyósítják számára a GYED összegét. Egy 2020 augusztusi közlemény szerint a kisgyerekes anyukák 28 százaléka, mintegy 100 ezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének.

De honnan tudjuk, hogy itt az ideje a visszatérésnek?

Korábbi cikkünkben Patai Krisztina fejvadász és karrier coach, a Mommy Works Hungary alapítója beszélt arról, hogy mi az általános ma Magyarországon:

„Magyarországon átlagosan két évet maradnak távol a nők a munka világától gyerekszülési szabadság miatt; ez viszonylag sok idő nyugat-európai országokkal összehasonlítva, ahol 3-6 hónapra tehető ez az időszak. Nem minden cég tud ennyit várni, felsővezetői szinten maximum 1 évig tudják helyettesíteni a kieső munkaerőt. A törvény is arra kötelezi a munkáltatót, hogy 1 évig tartsa a pozíciót” – mondja a szakember.

Megkérdeztünk 4 kisgyermekes anyukát 4 különböző élethelyzetben, ők hogyan döntöttek a visszatérésről?

Eszter egy szeretett munkahelyet hagyott ott először első, majd második gyermeke születésekor: „Az egyik nagy mobilszolgáltatónál dolgoztam 6 fős csapatban, nagyon jó helyen, jó főnökkel. Úgy terveztem, hogy amikor a kisebbik lányom betölti a két évet, akkor bölcsibe megy, én pedig visszatérek. Közbeszólt, hogy felhívott a vezetőm, amikor másfél éves volt a lányom, hogy a helyemre felvett kolléga távozik, ha vissza akarok menni, ez lenne az ideális időpont. Na, én ott összeomlottam. Úgy gondoltam, hogy van még fél évünk, kihasználom még kettesben, jó lenne, ha nem kellene a beszoktatáson stresszelni sokat, én is összeszedem magam, erre ott álltam, hogy akkor gyorsan kell dönteni. Nem volt könnyű. De látom, hogy mások mennyit küzdenek, hogy megtalálják a helyüket, én meg már megtaláltam. Tényleg szeretem a csapatot, szeretem a munkát, oké a fizetés is. Úgyhogy visszamentem, teljes munkaidőben. A bölcsi elég nehéz volt az elején, de legalább home office mellől kellett megoldani. Nem bántam meg, bár néha kicsit sajnálom azt a pár hónapot, amit még megálmodtam magunknak.”

Kisgyerek mellett persze egészen más az ideális munkahely, mint gyerek nélkül. Sokan keresnék például a részmunkaidős lehetőségeket: „Vannak munkáltatók, akik hajlanak arra, hogy csak 6 vagy 4 órába vegyék vissza a munkavállalót, de nem minden esetben. Sok esetben azért szoktak a nők más munkahelyet keresni, mert az előző munkáltatójuk nem tud nekik részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani” – mondta Krisztina fent idézett cikkünkben.

A fordítóként dolgozó, korábban social media menedzser Zsuzsi is így keresett új lehetőséget: „Reklámosként hozzászoktam a hétvégézéshez, a túlórákhoz, a céges bulikhoz. Mondanom sem kell, hogy a Bandi születése óta minden megváltozott az életemben, már értem, mire gondoltak azok, akik azt mondták, hogy ez nem egy családbarát szakma. Nemrég múlt fél éves a fiam, de már most biztos vagyok benne, hogy nem tudok visszamenni a munkahelyemre dolgozni: mintha nem fél év, hanem egy évtized telt volna el. Nálunk fel sem merül a részmunkaidő, inkább a folyamatos gályázás az elvárás, reggeltől estig. Szóval gondoltam egyet, és egy ismerősön keresztül bevállaltam egy hosszabb fordítási projektet. Heti fix egy napot fogok dolgozni mostantól, addig az anyósom lesz a Bandival. A reklám előtt fordítónak készültem, ez most nagyon jól jön: megvan a szaktudásom, és a fordításhoz se bejárni nem kell, se fix időben csinálni a munkát, a lényeg, hogy a határidőket betartsam. Most nagyon lelkes vagyok, úgy tervezem, hogy az egy nap mellett alvásidőben is dolgozok majd, nemcsak a pénz miatt lesz jó, de hiányzik az is, hogy valami felnőtt dologgal foglalkozzak.”

Zita két gyerek után próbált meg visszamenni korábbi munkahelyére, de jelezték, hogy nem tudják visszavenni. Miután utánanézett a lehetőségeknek, az a döntés született, hogy végkielégítést kap, illetve kifizetik a szabadságait: „Sejtettem, hogy nem várnak vissza tárt karokkal, viszont a végkielégítés a szabikkal együtt ad nekem pár hónapot arra, hogy találjak valamit. A két gyerek mellett tanultam is: elvégeztem egy posztgraduális képzést. Abban bízok, hogy a frissebb tudás miatt kevésbé fogják rosszul értékelni az önéletrajzomban, hogy 5 évig nem dolgoztam.”

Persze nem mindenki vágyik vissza a munka világába, így van ezzel a kétéves Lina anyukája, Dóri is: „Az utolsó pillanatig várni fogok, sőt a legjobb lenne, ha összejönne a kistesó, és akkor nem is mennék még vissza egy darabig. Korábban mindig úgy képzeltem, én leszek az, aki a szülőszobán is beszállítói szerződéseket néz át, az igazság viszont az, hogy megszületett a lányom, és én elengedtem a munkát. Nagyon jól érzem magam itthon, egyáltalán nem vágyom vissza. A férjem elég jól keres ahhoz, hogy nyugodtan gyesen maradjak végig.”

Ismerjük meg a lehetőségeinket!

Nincs tehát mindenkire érvényes, bevett sikerrecept: ahány család, annyi megoldás. Függhet a döntésünk attól, hogy hiányzik-e egy munkabér a családi költségvetésből, hogy mennyire igényli a közösséget gyermekünk, esetleg mi magunk. Amikor a teljes- és részmunkaidő kérdés felmerül, gondoljuk át, hogyan tudjuk majd beosztani egymás között a hétköznapi teendőket a gyermek hazajutásától a bevásárlásig.

Bárhogyan is döntenénk, érdemes körüljárni a lehetőségeket: derítsük fel, mi vár ránk a szülés előtti munkahelyünkön és nézzük meg az aktuális álláshirdetéseket is. 

Mennyi idő alatt találhatunk új állást? Patai Krisztina szerint így érdemes terveznünk: „Általában a kismamák is 3-6 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, mint bárki más, de ez attól is függ, hogy milyen szakterületen keresnek munkát. Ha IT-s vagy könyvelői háttérrel rendelkezik valaki, valószínűleg hamar vissza tud kerülni a munkaerőpiacra.”

Ne siessük el a döntést, fontos, az egész családot érintő kérdésről van szó: szánjunk időt a tervezésre és a legjobb megoldás megtalálására! Mindenkire vár egy munkahely, ahol megbecsülik, ahol értékes munkát végezhet - készen állunk?

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala