Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan már huszonévesen, a felsőoktatásban rájönnek, hogy mégsem a korábban megálmodott területen szeretnének karriert építeni, mások pár év munka után, szomorúbb esetben egy kiégés következtében váltanának. Szintén gyakori, hogy a szülési szabadságról visszatérők a családi élet alakulásával és a prioritásaik megváltozásával döntenek úgy, új szakterületet választanának, és az sem ritka, hogy valaki ötvenes éveiben jut arra az elhatározásra: új szakmában szeretné újrakezdeni.

Bármikor érezhetjük tehát, hogy nem jó helyen vagyunk, valami másra vágyunk, és jó ha tudjuk: újrakezdeni, valami újba vágni sosem késő! Az, hogy milyen módokon szerezhetünk új szaktudást és új munkalehetőségeket, az persze a körülményeinktől és a kinézett szakmától is függ. Cikkünkben a leggyakoribb képzési lehetőségeket és a mellettük és ellenük szóló érveket járjuk körbe.

Ha még csak keressük az utunkat

Ha csak abban vagyunk biztosak, hogy szeretnénk valami újba kezdeni, de még nem tudjuk mi lenne az az új, fontos, hogy képességeinknek és érdeklődésünknek megfelelő döntést hozzunk. Korábbi cikkünkben ebben nyújtunk segítséget, amikor arra a kérdésre keressük a választ: hogyan találjuk meg a saját szuperképességeinket? https://www.profession.hu/cikk/palyavaltas-sosem-keso

Karrierváltáson gondolkodóknak szóló anyagunkat is érdemes átolvasni, melyben Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus tanácsait is összegeztük.

„A pályaválasztás alappillérei:

a tehetségemet jól forgassam be, azaz miben vagyok jó?
az érdeklődés pillére, avagy csillog-e a szemem, ha erről a munkáról van szó?
a realitás kontroll, azaz látom-e a valóságot ezzel a szakmával kapcsolatban?
és végül a szürke hétköznapok, milyenek lesznek, tetszik-e az elképzelt élet üteme?”

Ha megvan az irány

Ha pedig már tudjuk, milyen területre szeretnénk átevezni, jöhet a következő lépés: válasszunk képzési formát!

Húsz-, harminc- vagy éppen ötvenévesen is ugyanazokat a kérdéseket kell tisztáznunk magunkkal, ám a válaszaink nagyban különbözhetnek:

  • Mennyi időt tudunk szánni a képzésre?
  • Mennyi pénzt tudunk szánni a képzésre? (És hogyan fogjuk kifizetni?)
  • Milyen szempontok alapján válasszunk iskolát?

Mikor és miből?

Bármilyen szakmát is válasszunk, az idő kulcskérdés: nagyon ritka, hogy 1-2 napos képzéseken olyan szaktudást szerezzünk, amivel rögtön elindulhatunk egy új pályán. Jóval gyakoribb, hogy többhónapos vagy többéves tanfolyamokon, felsőoktatási programokon sajátíthatjuk el a szükséges tudást, amihez fontos átlátnunk, hogy mennyi időt és milyen formában tudunk szánni az átképzésünkre. Hétvégente fogunk tanulni vagy nappali rendszerben? Levelező oktatás lenne a megfelelő számunkra? Egyszerűbb egy intenzív, párhónapos képzésbe belefognunk, vagy nem probléma a több évig tartó tanulás sem, ha a végén értékes papírral és tudással távozunk? Munka és család mellett tanulunk majd, vagy megengedhetjük magunknak, hogy a tanulás idejére ne kelljen dolgoznunk? Gondolkodjunk erről őszintén, és vonjuk be az érintett családtagjainkat, ha van, szülőtársunkat is – fontos, hogy olyan döntés szülessen, ami mindenki számára élhető.

A tanulásra fordított összeg sem mellékes kérdés: jó, ha tisztán látjuk, mennyi pénzt tudunk szánni a képzésünkre. Ha elképzelhetetlenül nagynak tűnik a szükséges összeg, akkor se mondjunk le rögtön az álmainkról: készítsünk tervet arra, hogyan tudnánk részletfizetéssel, vagy némi spórolással pár hónapos, egy éves távlatban elindítani a tanulást. Tekintsünk erre a pénzre befektetésként: lebegjen az a szemünk előtt, hogy egy jobb jövő lehetőségéért dolgozunk, amikor a tanulásra takarékoskodunk.

Mi alapján válasszunk iskolát?

A fentiek alapján azt már tudjuk, hogy milyen területen szeretnénk tanulni, nagyjából milyen időkeretben gondolkodunk és milyen összeget tudunk erre fordítani. Ideje, hogy szembenézzünk a valósággal! Járjuk körbe, hogy milyen papírokra van szükség ahhoz, hogy elkezdhessünk dolgozni az új szakmánkban: van, ahol meghatározott végzettséggel kell rendelkezni a munkavégzéshez, ezekben a munkakörökben viszonylag szűkek a lehetőségeink. Sok feladatkört el lehet azonban látni diploma vagy OKJ-s végzettség nélkül is, ezeken a területeken a képzések skálája is jóval szélesebb. Gyakori, hogy válogathatunk államilag elismert, akkreditált felnőttképzések vagy rövidebb, gyakorlatorientált képzések között. Erre tipikus példa a fejlesztőképzés: programozó sokféle úton-módon válhat belőlünk, a hagyományos felsőoktatási keretek mellett szóba jöhet az önképzés, vagy épp a rövid és szuperintenzív bootcampek is.

Pro és kontra

Könnyű elveszni a lehetőségek tengerében: ha tanácstalanok vagyunk, melyik képzés lenne a számunkra leginkább megfelelő, gondoljuk át saját prioritásainkat, kérdezzünk szakmabeliektől és olvassunk minél többet a képzések menetéről is.

Mi szól az egyes tanulási formák mellett és ellen? Hozunk néhány szempontot, hogy könnyebb legyen a döntés!

Felsőoktatás: mélyebb elméleti tudást biztosít, mint a többi képzési forma, és máig megőrizte értékét a munkaerőpiacon. Ellene szólhat, hogy sokáig tart megszerezni a tudást, költséges, ha nem tudunk már ingyenes féléveket igénybe venni, és a leggyorsabban fejlődő területeken gyakran elavult a tudásanyag, amit tanítanak és számon kérnek.

Online képzések és párnapos tanfolyamok: általában egy-egy képesség vagy szakterület továbbképzéseit lehet ilyen rövid idő alatt megvalósítani, ezért nem alkalmasak egy teljes pályaváltás elindítására. Arra az alapozó tanfolyamok is alkalmasak ugyanakkor, hogy betekintést nyújtsanak egy-egy szakma feladataiba és kihívásaiba, ráadásul viszonylag kedvező áron kipróbálhatjuk, hogy valóban izgalmas-e számunkra egy adott terület.

Pár hónapos bootcampek és tanfolyamok: gyakorlatorientált képzések, melyek általában ismertek és elismertek az egyes szakmák munkáltatói által is. Gyakran többszázezer forintos vagy még drágább befektetéssel járnak, de IT-területen például sok esetben elhelyezedési garanciát is adnak a végzett hallgatóknak. Intenzív, napi szintű tanulást igényelnek, azoknak ajánlott, akik rövid idő alatt, sok időráfordítással tudnak és szeretnének haladni.

Bárhogyan is döntsünk, sosem késő váltani! Nézzünk magunkba, találjuk meg az erősségeinket és azt a területet, ami számunkra érdekes: derítsük fel azt a területet, ahol el tudjuk képzelni magunkat, ahol megbecsülésre, izgalmas feladatokra és jó fizetésre számíthatunk. Sok sikert az elinduláshoz!

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala