Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A figyelmünk bizony rendkívül illékony: olyasképpen funkcionál, mint egy kíváncsi természetű kölyökkutya, aki minden apró zajra, mozdulatra felkapja a fejét, és a tett helyszínére siet, hogy körülszaglásszon. Le kell szögeznünk, hogy nincs könnyű dolgunk, hiszen amennyire áldásos lehet, hogy bármikor elérhetőek vagyunk, és amikor csak akarunk, a világ bármely pontján kalandozhatunk a világháló jóvoltából, legalább ennyi kihívást is jelent a modern technológia, és mindaz, ami vele jár. A helyzet természetesen nem kilátástalan, azonban nagyfokú tudatosságot igényel.

Az alattomos csábító

Ha a szívünkre tesszük a kezünket pironkodás nélkül beismerhetjük, hogy a koncentránciónkat leggyakrabban az okostelefonunk által kínált lehetőségek zavarják meg. Bár jellemzően csak egyetlen apróságot szeretnénk megnézni a neten, legyen szó a másnapi időjárásról vagy egy hétvégi programról, észrevétlenül szippant be bennünket a rendszer. Jó, ha tudjuk, hogy a közösségi oldalak és hírportálok felépítése is az agyunk azon igényére apellál, miszerint mindig a dolgok végére akarunk érni, vagyis csak görgetünk és görgetünk, majd egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a sokadik fél óránk ment pocsékba az adott napon.

Az ingerek kereszttüzében

Ahogy a telefon kijelzőjére pillantások is kizökkentenek bennünket az értékes és produktív flow állapotból, úgy igaz ez a nyitott irodákban tapasztalható megannyi ingerről is, amelyek akár komolyan is próbára tehetik az idegrendszerünket. Ha több tucat, vagy esetleg több száz munkatárssal dolgozunk egy légtérben, már maga a munkavégzés is komoly zajjal járhat, bár a klaviatúra monoton kopogása valószínűleg a nyomába sem ér az éles telefoncsörgéseknek, a fennhangon zajló beszélgetéseknek, és az állandó mozgolódásnak, hiszen mindig van valaki, aki nem tud tíz percnél hosszabb ideig az asztalánál ülni. Ezekhez jönnek még a percenként felvillanó e-mailek, és azok a kérdések, kérések, megjegyzések, amelyeket felettesünktől, közvetlen kollégánktól, vagy épp a másik részlegen dolgozóktól kapunk. A káosz tehát adott, a figyelmünk pedig mindig a zavaró impulzusok felé kalandozik el.

Vigyázat, a figyelem megzavarása várható! - munka, hatékonyság, figyelem

Az árulkodó íróasztal

A közvetlen munkakörnyezetünk rendkívül sokat elárul rólunk és a gondolkodásmódunkról, sőt, a munkához való hozzáállásunkról is. Talán nem meglepő, hogy egy papírkupacoktól hemzsegő, kávéscsészékkel díszített asztalon, ahol alig találjuk meg a tollunkat, az egeret vagy azt a szerződést, ami miatt épp az ügyfelünk telefonál, bizony nagyon nehéz fókuszáltan dolgozni. Sokak számára a túl sok feladat és a túl kevés rendelkezésre álló idő okozza ezt a felfordulást, a helyzet azonban az, hogy ha folyton keresnünk kell valamit a rendetlenségben, azzal még több időt veszítünk, ráadásul újra és újra idegesek, frusztráltak leszünk.

Mit tehetünk?

Amikor valami eltéríti az agyunkat aktuális teendőnkről 23 percre van szükségünk ahhoz, hogy újra elmélyüljünk a feladatban. Igen nagy szám, főleg ahhoz képest, hogy nem csak egyszer zökkenünk ki egy nap. Ha ismerős számunkra a helyzet, próbáljuk ki a következőket:

  • Legyünk tisztában az aznapi vagy heti célunkkal. Ha tudjuk, mit szeretnénk elérni a munkánkban, könnyebb lesz tartanunk is magunkat hozzá. A célkitűzés lehet egy projekt sikeres lezárása, vagy a megszokottnál több ügyfél felkeresése, de akár azt is meghatározhatjuk, hogy szeretnénk lecsökkenteni a túlóráink számát.
  • Készítsünk egy reális teendő-listát. A hangsúly a reálison van, nem kell ugyanis átesnünk a ló túloldalára, és néhány óra alatt behoznunk az elmúlt napok lemaradásait. Minden napra csupán 2-3 lényeges feladatot határozzunk meg, amelyek valóban a célunkat szolgálják, és azt is adjuk meg, mennyi időt szánunk az egyes pontokra. Soha ne táblázzuk be a teljes munkanapunkat, mindig hagyjuk helyet az ad hoc kérésekre, és a szünetekre is! 
  • Legyük következetesek. Amennyiben jól priorizáltuk a feladatainkat, nincs más dolgunk, mint ténylegesen teljesíteni azokat. Ne a kedvünk szerint haladjunk, mert könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a kevésbé kedvelt teendők elmaradnak. Ragaszkodjunk az általunk vagy felettesünk által rögzített határidőkhöz, ha ugyanis a fejünk felett lebeg Damoklész kardja, az tökéletes motiváció a hatékony figyelemhez. Amennyiben szükséges, vizsgáljuk felül az időbeosztásunkat: megeshet, hogy rosszul mértünk fel egy feladatot, és komplexebb, mint hittük, de az is előfordulhat, hogy nincs elegendő teendőnk, vagy nem a kvalitásainknak megfelelő munkát végzünk, ezért nem vagyunk jelen benne teljes gőzzel.
  • Vegyük kézbe az irányítást. Első lépésként tegyünk rendet az asztalunkon, és csak azt hagyjuk elől, amire feltétlenül szükségünk van. Ha tudjuk, hogy a mobilunk a legnagyobb kísértés számunkra, határozzunk meg olyan idősávokat a napunk során, amikor teljesen lenémítjuk, vagy kikapcsoljuk, hogy véletlenül se jusson eszünkbe ránézni. Érdemes a teljes fókuszáltságot igénylő teendők mellett az e-mailfiókunkat is becsuknunk, és ahhoz, hogy a külső zajokat kizárjuk, ajánlott beruháznunk egy jó minőségű fejhallgatóba is, ami egyúttal környezetünk számára is jelzés lehet: most ne zavarj!

Ahhoz, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudjunk dolgozni, kellő önismeretre is szükségünk van: melyik napszakban vagyunk a legaktívabbak, mikor van szükségünk pihenésre, vagy milyen ételek segítik/gátolják a koncentrációnkat. Amennyiben épp állást keresünk, a fókuszáltsággal szintén sokat nyerhetünk. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy láthatóvá váljunk a munkaerő-piacon. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, figyelem, hatékonyság, tudatosság, időbeosztás