Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Épphogy sikerült hozzászoknunk az utóbbi hónapok változásaihoz, és megszoknunk az otthoni menetrendet, máris itt van a következő fordulat. Bár ismét fel kell vennünk a pörgős munkanapok ritmusát, érdemes lehet megtartanunk néhány olyan szokásunkat is, amelyeket az elmúlt, lecsendesedett időszakban alakítottunk ki. Danyi István időgazdálkodási szakemberrel arról beszélgetünk, hogyan kezeljük azon kihívásokat, amelyek a visszatérés kapcsán merülnek fel bennünk, amikor az időbeosztásunkról gondolkodunk. 

Az ajándékba kapott idő

Az elmúlt időszak István szerint jelentősen megváltoztatta nem csak a munkához, de az időhöz fűződő viszonyunkat is. „Nagy általánosságban elmondható, hogy elkényelmesedtünk. Észrevettük, mekkora különbséget jelent pusztán az, hogy bejárunk-e a munkahelyünkre – az utazás kiesésével kapott időt ugyanis a legtöbben valamely számunkra értékes, jóleső tevékenységre fordíthattuk. Annak, aki rendszeresen ingázik, ez akár napi másfél-két óra pluszt is jelenthet, ami egy átlagos hónapban összeszámolva harminc óra, majdnem egy teljes munkahét!” – világít rá interjúalanyunk. 

Ha reggelente ismét az autónkban vagy a tömegközlekedési eszközön zötykölődünk, érdemes átgondolnunk, hogyan tudjuk az ajándékba kapott idő legalább egy részét visszaszerezni. A szakértő szerint ugyanis képesek vagyunk megtartani és beintegrálni a munkanapjainkba azokat a tevékenységeket, amelyek a karantén alatt valóban fontossá váltak a számunkra. „Az én új reggeli rutinom például az lett, hogy felkelés után minden nap egy órát olvasok. Ezt ugyan nehéz lesz kiviteleznem, amikor pont ebben az egy órában kell majd ismét utaznom, de nem lehetetlen: utazás közben tudok hangoskönyveket hallgatni. Kreativitással és akaraterővel szinten mindenre találhatunk hasonló megoldást.” 

Több szabadság, több felelősség

A hatékony időgazdálkodás interjúalanyunk szerint nagyrészt önfegyelem kérdése. „Sokszor beszélek arról, hogy a titok nyitja legtöbbször az, hogy kinél van a kontroll. Míg a munkahelyünkön, kötött munkaidőben dolgozva az irányítás leginkább a munkáltatónk, felettesünk kezében van, az utóbbi hónapokban mi ültünk a volán mögé, és mi rendelkeztünk az időnk felett.” – mutat rá a szakértő. Feladataink időben történő elvégzése akkor is önuralmat kíván, amikor senki nem noszogat minket, és különösen olyankor, amikor a koncentrációt megannyi zavaró tényező – gyermekek, háziállatok, esetleg a tőlünk pár méterre videóhívásba lévő párunk – nehezíti. 

Az egyik legnagyobb kihívást a szakértő szerint jelen esetben épp ennek a szabadságnak, kontrollnak az elvesztése okozhatja. 

„Nem muszáj azonban egy az egyben visszatérnünk a régi kerékvágásba. Ha az otthon töltött időszak értékes felismeréseket hozott a számunkra, ne dobjuk el ezeket. Megeshet, hogy rájöttünk, hogy felesleges naponta csoportmegbeszélést tartanunk, és a felszabadult időnek köszönhetően olyan jól át tudtuk ütemezni a teendőinket, hogy péntekenként rendre korábban tudtunk végezni a munkával. Attól, hogy újra meghatározott keretek között mozgunk, nem kell lemondanunk a távmunka összes megtapasztalt előnyéről” – figyelmeztet István. 

Régi vagy új kerékvágás?

Mielőtt tehát mindent ott folytatnánk, ahol a karantén előtt abbahagytuk, tegyük mérlegre, mi mindent adott számunkra az otthoni munkavégzés azt időgazdálkodás szempontjából. Ebben segít, ha megválaszolunk magunknak néhány kérdést, mint például: mire jutott több időnk, amíg nem jártunk be a munkahelyünkre; miért voltunk hálásak az elmúlt időszakban; mit szerettünk leginkább az átalakult napirendünkben. „Arra a kérdésre, hogy érdemes-e ugyanabba a mókuskerékbe visszatérnünk, amelyből a vírushelyzet miatt kiszakadtunk, nincsen egyértelmű válaszom. Érdemes is, meg nem is” – kezdi interjúalanyunk.

Majd folytatja: „A rutinok arra valók, hogy megkönnyítsék az életünket. Ha vannak olyan rutinjaink, amik segítenek, amiktől jól érezzük magunkat, akkor azokhoz érdemes visszatérnünk – ilyen lehet például a zenehallgatás utazás közben, amellyel ráhangolódunk a munkanapra, vagy az ebédszünetben megejtett telefonhívás egy közeli barátunkkal, ami jobb kedvre hangol minket. Ha pedig az elmúlt hetekben felismertük, hogy egyes rutinjaink negatívan hatnak ránk – például a későn keléssel járó ideges rohanás, vagy az estébe nyúló túlórázás – érdemes azokat most tudatosan a hátunk mögött hagynunk.”

Üdv, új rutinok

Amennyiben új, lelki, mentális és fizikai jóllétünket szolgáló rutinokat szeretnénk kialakítani, érdemes követnünk István úgynevezett négylépcsős modelljét: „Az első lépés mindig a tervezés, semmilyen rutint nem lehet ugyanis csak úgy, egy hirtelen ötlettől vezérelve, könnyedén kialakítani” – figyelmeztet. Elhatározásra természetesen szükségünk van, ám amint ez megszületik, máris adódik jó pár tisztázandó pont. Például ha holnaptól edzeni szeretnénk, tudnunk kell azt is, hogy hova és milyen gyakran fogunk járni, mennyi időt fogunk ezzel tölteni, illetve hogy mely másik időtöltésünkről mondunk le ennek érdekében.

„Amint mindez megvan, jöhet a próbaidőszak, mert lehet, hogy a választott tevékenység az első pár alkalom után már nem lesz vonzó a számunkra. Figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat, mert ha már az elején kelletlenül tesszük a dolgunkat, akkor nem valószínű, hogy képesek leszünk hosszú távon elköteleződni” – magyarázza interjúalanyunk, majd hozzáteszi: 

„A harmadik szakasz az elmélyítés, ilyenkor önfegyelmet gyakorlunk, hogy akkor is elvégezzük a rutinfeladatot, amikor a hátunk közepére sem kívánjuk azt – pontosan azért, mert így válik automatikussá. Az utolsó lépés ezt követően az értékelés és a finomhangolás; addig alakítsuk a rutint, amíg teljesen elégedettek vagyunk vele: lehet, hogy át kell tennünk az egyik edzést egy másik napra, vagy edzőtermet kell váltanunk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat.”  

Az, hogy a világ pár hónapra lelassult körülöttünk, lehetőséget adott rá, hogy átértékeljük az életünket, esetleg újrarendezzük prioritásainkat. Őrizzük hát meg az így kapott tudatosságot, fogadjuk meg a szakértő fenti tanácsait, és bánjunk bölcsen a rendelkezésünkre álló idővel – ne felejtsük, végső soron az idő szolgál minket, és nem fordítva. Legyünk tudatosak az álláskeresésben is: válogassunk a több ezer lehetőség között személyes prioritásaink szerint, és ne habozzunk igénybe venni minden rendelkezésre álló segítséget annak érdekében, hogy mielőbb elhelyezkedjünk. Ha naprakészek maradunk, és hírlevelet valamint Facebook értesítést is kérünk, biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, időbeosztás, tudatosság, változás, rutin