Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ősz intenzív időszak az álláspiacon: van, aki a szabadság utánÚj munkahely: a megjelenésünk is számít - Ragány Angéla visszatérve döbben rá, hogy nincs a helyén, változtatnia szükséges, más határozott célokat követve halad a magának kijelölt úton karrierjében, és olyan is akad, akit egy váratlan elbocsátás, vagy szerencsésebb esetben egy hirtelen jött állásajánlat billent ki a megszokottból, egy egészen új helyzetet teremtve. A változás, különösen a munkahelyváltás összetett téma, és bizony jelentősen érinti a megjelenésünket is, ugyanis nem titok, hogy a professzionális kisugárzás akár komoly előnyt is jelenthet egy pozícióért folytatott versenyben, ha pedig elnyertük a vágyott munkát, szintén nem mindegy, hogyan is reprezentáljuk magunkat új szerepünkben. Dr. Ragány Angéla, személyi stylist, szín- és stílusszakértő elmondja, hogyan készítsük fel gardróbunkat az előttünk álló új időszakra – tanácsait érdemes megfogadnunk, ugyanis a téma fontosabb, mint elsőre gondolnánk!

Hiányzó alapok

Sokak számára az öltözködés nem több mint funkcionalitás: ők azok, akik külcsín helyett inkább a belbecsre esküsznek, és persze igazuk is van, mégsem teljesen mindegy, mit üzennek rólunk a ruháink, főleg akkor nem, ha épp most léptünk szintet a karrierünkben, próbálgatjuk a szárnyainkat egy új szektor berkein belül, vagy épp a saját vállalkozásunkat építjük. „Talán meglepő, azonban tapasztalatom szerint sem a nők, sem a férfiak nincsenek tisztában alapvető öltözködési szabályokkal. A legtöbben egyáltalán nem tudják, mit takar az üzleti megjelenés, és nem is a teljesen formális irányra gondolok, hanem sokkal inkább a hétköznapinak számító business casuelre, azonban általános jelenség, hogy a különböző öltözködési kategóriák jelentése sem ismert a ma aktív dolgozók számára” – osztja meg a jellemző kiindulópontot dr. Ragány Angéla.

A szakember szerint a hiányos tudás oka elsősorban abban keresendő, hogy az oktatási rendszer egyáltalán nem szentel figyelmet a témának, ahogy sokak számára nem létezett, létezik követendő szülői minta sem. „Talán a hölgyek valamivel tájékozottabbak a megfelelő munkahelyi megjelenés terén, és rájuk igaz az is, hogy sokkal inkább próbálnak ennek megfelelni, sőt kérdezni is hamarabb mernek, mint férfi társaik. A férfiak többségének az öltözködés kevésbé fontos, éppen ezért nem is foglalkoznak vele érdemben, legfeljebb csak akkor, ha egy látványosabb munka-, vagy karrierváltás miatt szembesülnek gardróbjuk hiányosságaival.

És van itt még valami, ami érzékenyen befolyásolja a munkahelyi öltözködés szabályait: az egyre inkább lazuló keretek, amelyek a kényelem felé viszik el a jellemző viseleteket, vagyis ami akár csak egy évvel ezelőtt is kötelezőnek számított, ma már egyáltalán nem az, így fordulhat elő, hogy ma már szinte csak a pénzügyi és állami szektor követ hagyományos, kötött dress code-ot, a többi terület jóval megengedőbben, olykor talán túlságosan is szabadelvűen kezeli a kérdést – nekünk azonban ajánlott jóval nagyobb tudatossággal hozzáállnunk!

Új munkahely: a megjelenésünk is számít - álláskeresés, megjelenés, igényesség

A megfelelő időzítés

A munkaváltás és az öltözködésünk részleges felfrissítése kapcsán a tojás és a tyúk esetéhez hasonló dilemma merülhet fel bennünk, a stílusszakértő azonban egyértelműen kijelöli a logikus irányt: „Amikor még csak vágyunk egy adott pozícióra, netán nagyobb felelőséggel járó munkára, már akkor érdemes úgy viselkednünk, és úgy öltözködnünk, mintha már miénk lenne az adott állás, a megjelenésünkkel ugyanis kétségtelenül pozícionáljuk magunkat. Ha ilyen módon is felkészülünk karrierünk következő állomására, szinte biztos, hogy meglátják bennünk a potenciált és komolyabban fognak venni bennünket, akár a lehetséges munkaadók, akár a jövőbeni partnerek, ügyfelek.

A nulladik lépés tehát, hogy az öltözékünkkel is kifejezzük karrierünkkel kapcsolatos szándékunkat, vagyis e tekintetben is felnőjünk a feladathoz. „Ajánlott letisztáznunk, hogy mit is jelent az üzleti öltözködés fogalma, mi fér bele, és mi nem, ahogy jó, ha a különböző dress code-ok jelentése is világos számunkra – szerencsére az interneten már rendkívül sok cikket és videót találhatunk erről. Ezután érdemes utánajárnunk a kiszemelt cég, munkakör megjelenésre vonatkozó elvárásainak, mivel bizonyos szint felett biztosan lesznek olyan szabályok, amelyeket be kell majd tartanunk, és csak ezután nyissuk ki a ruhásszekrényünket, és vásároljuk meg a hiányzó darabokat” – tanácsolja Angéla.

Okos befektetések

Természetesen egyáltalán nincs szó teljes gardróbcseréről, csupán azoknak az alapdaraboknak a beszerzéséről, amit például vezetőként, vagy a kötöttebb öltözködést követő iparágban elhelyezkedve bármikor bevethetünk. „A konkrét elvárásokat mindig az adott pozíció diktálja, azonban férfiak esetén két öltöny jelenti a minimumot, ezek közül érdemes az egyiket egy szép sötétkék színben választani. Emellett néhány minőségi fehér inggel sem lőhetnek mellé az urak, illetve ajánlott néhány további, az üzleti életben viselhető inget is beszerezni. Ezek jól kombinálhatóak akár egy chino nadrággal, pulóverrel, mellénnyel, amennyiben a követendő dress code-ba ez belefér. Alapnak számít nagyjából három, öltönnyel viselhető bőrcipő, hozzájuk illő öv és egy szép táska, valamint egy-két nyakkendő és díszzsepkendő is jól jöhet a kiemelten elegáns eseményekre. A kabátról sokan megfeledkeznek, pedig fontos: egy szép gyapjúkabát igazi hosszútávú befektetés” – vallja a szakember.

Pályamódosítás

A komolyabb alapdarabokat ajánlott visszafogott színekben, klasszikus fazonban és magas minőségben megvásárolnunk, mivel ezek éveken keresztül adják majd megjelenésünk biztos pilléreit – ez persze a hölgyek esetében is igaz. „Hasonlóan a férfiakhoz, a hölgyeknek is egy-két, adottságaikhoz illő kosztüm (nadrág vagy szoknya aljjal) lehet a legjobb választás, ahogy egy-két szép fehér blúz is nélkülözhetetlen elem. Ezeken túl jöhetnek a színes, mintás, jól kombinálható felsőrészek, az igényes megjelenést keretező bőrcipők- illetve táskák. A nők számára a kiegészítők egészen széles mozgásteret biztosítanak, segítenek változatossá tenni a megjelenést, mi több egy szép sállal, nyaklánccal akár egy kevésbé üzleties darabot is jól kombinálhatóvá tehetünk. Érdemes még szót ejtenünk a szép smink hozzáadott értékéről, ami ugyan ritkán elvárás a munka világában, mégis látványos pluszt jelenthet a megjelenésünkben. Buzdítom tehát a hölgyeket a sminkelésre, a rúzsok használatára – akinek pedig ismeretlen ez a terep, bátran kérjen szakértői tanácsokat, garantáltan megéri” – javasolja Angéla.

A szabadság árnyoldala

Aki épp a pályaváltás küszöbén áll, esetleg az alkalmazotti létet maga mögött hagyva most kezdi el építeni saját vállalkozását, annak a következőket üzeni interjúalanyunk: „Ezt a nagy ívű váltást mindenképp le kell követnünk a gardróbunkban is, de másképp, mint azt feljebb részleteztük. Legyünk tekintettel arra, hogy ebben a felállásban megjelenésünk a vállalkozásunkról is fontos üzeneteket hordoz, éppen ezért elengedhetetlen, hogy öltözködésünk önazonos, egyedi és emlékezetes legyen. Még akkor is tartsuk ezt észben, ha sok időt töltünk a négy fal között vagy épp nem találkozunk senkivel, vagyis semmiképp se kényelmesedjünk bele az öltözködésbe, az ugyanis az önértékelésünkre és a teljesítményünkre is rossz hatással lehet.

Kövessük a szakember útmutatását, és aknázzuk ki az igényes megjelenésben rejlő lehetőségeket. Amennyiben már tudjuk, merre tovább, és minden tekintetben kész vagyunk a vágyott újra, itt találhatjuk meg a számunkra testhezálló állást. Keressünk aktívan, váljunk láthatóvá a munkaadók számára, és kérjünk kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, karrierépítés, megjelenés, öltözködés, igényesség,