Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a tudatos karrierépítés témájáról egyre gyakrabban hallani, Menedzseljük tudatosan karrierünket - munka, karrier, tudatosságmégis kevesen cselekszenek előrelátóan. „A legtöbbek számára az álláskeresés egy krízishelyzet megoldásával egyenlő: amikor felmondtak nekünk, vagy rosszul sikerült a teljesítményértékelésünk, épp nem minket neveztek ki cégen belül, esetleg eladták a céget és megváltozott a menedzsment. Ezek a körülmények azonban nem kedveznek a váltásnak, összecsapjuk a CV-nket és nem mérlegeljük a lehetőségeinket sem, így szinte borítékolható az elégedetlenség az új munkánkkal kapcsolatban is” – kezd bele a témába Patai Krisztina karrier-coach.

Tisztázzuk elvárásainkat

Ahhoz, hogy haladni tudjunk karrierünkben, és a jelenleginél jobb munkahelyet találjunk, elengedhetetlen, hogy legyen tervünk, lássuk, hogy milyen irányba is szeretnénk haladni. „Leendő munkánkkal kapcsolatban ne csak a magasabb fizetés vagy a hangzatos pozíció legyen fontos, gondolkodjunk szélesebb perspektívában. Ajánlott körvonalazni magunkban, ha például több felelősségre vágyunk, csapatot szeretnénk vezetni, vagy épp az előrelépési lehetőségek jelentik a motivációt számunkra. Minél több szofisztikált elvárásunk van, annál inkább igaz, hogy a figyelőradarjainkat be kell kapcsolnunk, és nem elég lecsapnunk az első szembejövő ajánlatra” – hangsúlyozza Patai Krisztina.

A tanácsadó szerint alacsonyabb pozíciókban, ahol a munkaerőhiány dominál, akár a gyors váltások is sikeresebbek lehetnek, de magasabb szinteken, vagy olyan szegmensekben, ahol verseny van a legjobb helyekért, bizony többet kell tenni. „Pénzügy, marketing, sőt IT területen is igaz, hogy ha konkrét elképzeléseink vannak leendő munkahelyünkkel, a feltételekkel kapcsolatban, ismernünk kell az adott szegmens munkaerőpiacát, és aktívan jelen is kell lennünk. Már a legcsekélyebb aktivitás is hozhat eredményt, de gyors döntés helyett jobban tesszük, ha meghallgatunk több ajánlatot is, és hosszú távú céljainknak megfelelően választunk.

Menedzseljük tudatosan karrierünket - munka, karrier, tudatosság

A tudatosság hiányára jó példa Krisztina egyik IT szektorban dolgozó ügyfele: „Nem érezte jól magát a munkahelyén, ezért fordult hozzám, és ki is derült, hogy akár nettó kétszázezer forinttal is kereshetne többet. Frissítette az önéletrajzát, regisztrált a Linkedinre, majd három hónap múlva már új állása volt. Itt azonban fél év után világossá vált, hogy nem teljesülnek a kezdeti ígéretek, és bár a magasabb fizetést sikerült elérnie, a bejelentett bér mégsem tükrözte a valóságot, pedig ez is a váltás egyik mozgatórugója volt, ahogy szakmailag sem lett érdekesebb a munkaköre. Nem várt fordulatként az érintett szakembert korábbi munkaadója egy projekt indulása miatt visszahívná, vagyis szerencsés alkupozícióba került, ez azonban nem egy átgondolt lépés eredménye! Csupán kinyújtotta a kisujját és igen mondott az első ráakadó lehetőségre.

A modern CV a nyerő

A karriermenedzsment mindig az önéletrajznál kezdődik: mindig legyen friss és versenyképes, akkor is, ha épp biztosnak vélt pozícióban ülünk. Annál is inkább érdemes olyankor foglalkoznunk a CV-nkkel, amikor stabil háttér áll mögöttünk, mert egészen más attitűddel tekintünk ilyenkor magunkra és eredményeinkre, valamint a jövőnket is másképp látjuk, mint egy csalódott, dühös vagy épp önbizalomvesztett szituációban. „Az önéletrajzunkban mindig tüntessük fel az aktuális munkahelyünket. Bár sokan tartanak attól, hogy esetleg munkaadójuk tudtára jut, hogy kifelé kacsintgatnak, ez azonban jellemzően megalapozatlan félelem. A kiválasztással foglalkozók számára alapvető, hogy nem szivárogtatnak ki ilyen jellegű információkat, de ha mégis így történne, tartsuk szem előtt, hogy a jelenlegi munkaerőhiány egyértelműen a munkavállalóknak kedvez” – osztja meg a karrier-coach. 

Interjúalanyunk szerint a legtöbb pályázó túl hosszú és túl unalmas CV-t küld be, vagyis nem a tartalom lesz a legfőbb kizáró ok, hanem az önéletrajz nem megfelelő összhatása. „2018-ban minden pörög, minden egyre színesebb, ezért ezt kell követni a CV-nkben is. Ez a bemutatkozás első lépése, ami pontosan visszatükrözi, mennyire modern szakemberről van szó. A valaha divatos europass formátumot, és az ehhez hasonló sablonokat kerüljük! Válasszunk modern formát, fogalmazzunk röviden és kommunikáljunk vizuálisan. Ehhez nem elegendő a tartalmat Worbe begépelni, a szerkesztésben is kreatívnak kell lenni, használjunk kulcsszavakat, rövidítéseket, oszlopbeszúrásokat. Az sem mindegy, hogyan nevezzük el korábbi munkaköreinket és mit emelünk ki feladatinkból, eredményeinkből. A professzionális fotó pedig nélkülözhetetlen.

A cselekvőké a jövő

Ahhoz, hogy a lehetőségek ránk találjanak, láthatóvá kell válnunk. „A Linkedin profil ma már alap. Minél több rajta a tartalom és minél több az ismerősünk, annál nagyobb eséllyel kaphatunk egy jó ajánlatot. Ez azonban nem egy online CV! A szakma-specifikus kulcsszavak árnyalt használata a legfontosabb, ezek előfordulási aránya határozza meg ugyanis, hogy milyen gyakran jelenünk meg egy-egy keresésben. Emellett plusz pontot jelenthetnek az ajánlások vagy a releváns szakmai posztok is” – részletezi Krisztina.

A közösségi média egyéb felületein is ajánlott jelen lennünk, ugyanis az álláshirdetéseket gyakran social média kampányok is népszerűsítik, sőt bizonyos pozíciókról, érdekes lehetőségekről kizárólag ezeken az oldalakon vagy szakmai csoportokban értesülhetünk. „Járjunk nyitott szemmel, különösen akkor, ha egy konkrét cégnél szeretnénk elhelyezkedni. Legyünk naprakészek a vállalat történéseit illetően, és ha látunk egy nyitott munkakört, reagáljunk rá. Válaszoljunk a hozzánk érkező megkeresésekre is, és érdemes egy-egy interjúra is elmennünk. Mozgósítsuk magunkat, vegyünk részt szakmánk éves eseményén, konferenciáján, mert ezzel is növelhetjük esélyünket, hogy megtaláljuk a számunkra ideális munkát” – tanácsolja a karrier-coach.

Kövessük a fenti útmutatást, és ne várjunk ölbe tett kézzel, hanem cselekedjünk! Ha egy nekünk tetsző pozícióra mégsem minket választanak, ne keseredjünk el, valószínűleg nem az volt a mi helyünk. Folyamatosan figyeljünk a legfrissebb álláshirdetésekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így garantáltan nem maradunk le egy jó állásról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, tudatosság, aktivitás