A középiskolások közel kétharmada szívesen indítana saját vállalkozást a jövőben. A vállalkozói létben motiváló szempont számukra a rugalmas munkaidő és a potenciálisan elérhető, az átlagosnál magasabb kereset - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. lapunknak eljuttatott felméréséből.

Irreális a fizetési igényük

Alkalmazotti viszony esetén a kutatásban résztvevők 80 százaléka leginkább vezető pozícióban látná szívesen magát a jövőben.

A fiatalok 51 százalékánál már az első munkahely kiválasztásánál is a legfontosabb szempont a magas fizetés: 235 ezer forintos nettó bért már elfogadhatónak tartanak, de kifejezetten elégedettek átlagosan 350 ezer forint körüli összeggel lennének. (A minimum igényük nettó 158 ezer forint.)

A gimnáziumban tanuló diákok számára egy nettó 400 ezer forint feletti fizetés lenne igazán megfelelő, ami 20 százalékkal magasabb összeg, mint a szakközépiskolások esetén.

Összehasonlítva ezeket az elvárásokat a KSH legfrissebb adataival, melyek szerint 159 ezer forint az átlag nettó bér Magyarországon, kijelenthető, hogy a valós munkaerőpiaci-lehetőségektől elrugaszkodott igényeket fogalmaznak meg a diákok.

Túlárazzák magukat a fiatalok

A LEGJOBBAN FIZETŐ ÁLLÁSOKAT ITT TALÁLJUK.

Az anyagi juttatások mellett az első munkahely esetén szintén fontos kritérium volt a tanulók számára, hogy a választott cég biztos háttérrel rendelkezzen, illetve a megkérdezettek 34 százaléka szerint nem elhanyagolható szempont a jó munkahelyi légkör és a társaság sem.

A fiatalok egyre ambiciózusabban tekintenek a lehetőségeikre, az elmúlt évekhez képest nőtt azon diákok száma, akik vezető beosztásban szeretnének dolgozni a későbbiekben. Közel 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben.

Többen akarnak dolgozni a tanulás mellett

Nőtt azon fiatalok száma, akik fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, és ezáltal egyre kevésbé terheljék szüleiket anyagilag: az idei évben a válaszadók 71 százaléka számára mindez lényeges szempont. Ezzel párhuzamosan a tanulók egyre nyitottabbak a megtakarítások iránt is, az elmúlt 2 évben 10 százalékkal nőtt azon diákok aránya, akik rendszeresen tesznek félre kisebb nagyobb összegeket.

PÁLYAKEZDŐK ILYEN ÁLLÁSOKAT TALÁLHATNAK.

10-ből 8-an továbbtanulnának

A megkérdezett középiskolások 80 százaléka, ezen belül is a gimnazisták 91 százaléka szeretne továbbtanulni a középiskolai tanulmányai végeztével. Az elmúlt évekhez hasonlóan a továbbtanulni szándékozók körében a gazdasági és pénzügyi képzés számít a legnépszerűbbnek, emellett sokan jelölték meg az orvosi és a műszaki területeket is célként.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nőtt vállalkozási kedv

A tavalyi évhez képest több mint 20 százalékkal nőtt a vállalkozni vágyó fiatalok aránya, a megkérdezettek 67 százaléka akár vállalkozóként is el tudja képzelni magát. A vállalkozói lét iránt nagyobb arányban érdeklődnek a szakközépiskolások, 73 százalékuk indítana saját céget.

A szakközépiskolások közel kétharmada már iskolai tanulmányai befejezése után is szívesen vezetné saját vállalkozását. Úgy gondolják, hogy a vállalkozók többet keresnek és rugalmasabb munkaidővel rendelkeznek az alkalmazottakkal szemben, közel 40 százalékuk számára ez a két legfontosabb motiváló tényező. A vállalkozás legfőbb ellenérve a diákok számára továbbra is a cég beindításához szükséges pénz hiánya. Emellett a megkérdezettek harmada problémaként vetette fel azt is, hogy szerintük a hazai cégek hátrányban vannak külföldi versenytársaikkal szemben.

Hiányos pénzügyi ismeretek

A több mint ezer középiskolás diák megkérdezésével készített kutatásból kiderül: a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható. A megkérdezettek közel egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a törlesztőrészlet, futamidő vagy a THM.

Bár hiányosak a diákok ilyen irányú ismeretei, a kamatszámítási feladatra a felmérésben résztvevők 57 százaléka, az inflációval kapcsolatos kérdésre 43 százalékuk válaszolt helyesen. Legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény volt a tanulók körében, az előbbit 64 százalékuk, az utóbbit 50 százalékuk ismerte megfelelően.

Összességében a megkérdezettek csupán 31 százaléka adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók (51 százalék), illetve a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei (43 százalék). Az iskolában pénzügyi-, illetve gazdasági képzésben részesülő középiskolás diákok nem csupán magasabb szintű tájékozottsággal rendelkeznek, hanem önállóbban is kezelik pénzügyeiket. Nagyobb arányban rendelkeznek saját folyószámlával (46 százalék) és körükben elterjedtebb az online banki felületek használata is.

A fiatalok gondolnak a jövőre is, a tavalyi évhez képest 10 százalékkal nőtt a takarékoskodó diákok aránya. Bár tudatosabban kezelik a középiskolások saját pénzügyeiket, továbbra is hiányos ismeretekkel rendelkeznek ezen a területen - derül ki a Családi Kasszasikerek Program 16-18 éves középiskolás diákok körében végzett reprezentatív kutatásából, melyet a GfK készített.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: pályakezdő, fiatal, diák, munkahely, fizetés ,bér