Túl alacsony fizetést kért, nem kapta meg a munkát

Munkanélkülieket bemutató sorozatunk aktuális részében az ország déli részére, Szegedre látogatunk, ahol egy 26 éves fiatalember osztja meg velünk, milyen buktatókon esett át álláskeresés közben. Története számos tanulsággal szolgál ahhoz, hogyan keressünk hatékonyan állást.

Pásztor Árpád 26 éves, végzettsége szerint épületgépész technikus, és habár jelenleg van munkája (mely nem a szakmájához kapcsolódik), ezt megelőzően körülbelül fél-1 évig munkanélküli volt. 

Épületgépész képesítéssel végezhető munkákhoz kattintson ide!

A hivatalok nem, az internet "bejött"

Árpád szerint az álláskeresők a "mindent vagy semmit" elvet vallják, vagyis úgy vannak vele, hogy szinte mindegy, hogy hova veszik fel őket, csak legyen munkájuk. "Rengeteg helyre jelentkeztem hetente. Már sokszor azt sem tudtam, hogy honnan hívtak vissza. Volt, hogy visszakérdeztem: Melyik céggel beszélek? Nagyon sokszor nem kaptam semmilyen választ, pedig megígérték, hogy értesítenek akkor is, ha nem felelek meg, de még erre sem vették a fáradságot" - számolt be. 

Árpád Szegeden él, így legtöbbször egy helyi apróhirdetési újságban nézte a hirdetéseket, de a neten is minden nap keresgélt az állásajánlatok között és a barátok, ismerősök körében is érdeklődött lehetőségek után.

Beszámolója szerint az önéletrajzírásban a legtöbb segítséget az interneten kapta. A hivatalok azonban már nem bizonyultak ennyire hasznosnak. "Hiába jártam hetente hirdetéseket nézni, nekem a munkaügyi központ szinte egyáltalán nem tudott segíteni semmiben" - vallotta be. 

10 órát dolgozott nulla forintért

Álláskeresés közben több esetben is szokatlan hozzáállással találkozott. "Egy láncjavítással és értékesítéssel foglalkozó cégnél jártam felvételin, amikor egyszer csak megkérdezték, hogy mennyit szeretnék keresni. Én mondtam egy reálisnak mondható alacsony összeget, havi 85-90 ezer forintot, amire azt válaszolták: "Jó, a többi jelentkező eddig magasabbakat mondott." Ennek ellenére nem hívtak vissza, és az állásinterjú után nem is hallottam róluk többet. 

Túl alacsony fizetést kért, nem kapta meg a munkát
(A kép illusztráció.)

Egy másik alkalommal egy társasház külső szigeteléséhez kerestek embereket. Árpád felhívta a megadott telefonszámot és elmondta, hogy nincs gyakorlata a meghirdetett munkához, de szívesen kimenne. A hang közölte, hogy semmi probléma, már holnap reggel kezdhet is, majd ők megmutatják, hogyan kell csinálni, és ha beválik, akkor maradhat is. 

"Kimentem és ledolgoztam körülbelül 10 órát. A nap végén közölte a munkáltató, hogy köszöni szépen, de nem engem keresnek, viszont az arra a napra járó béremet meg fogom kapni. Az összeget többszöri hívásom ellenére a mai napig nem utalták át. Ez volt talán a legfrusztrálóbb történet, amit átéltem."

A Profession.hu segédmunkás állásaihoz kattintson ide!

Nem szabad válogatni

Árpád saját tapasztalatából kiindulva több tanácsot is megfogalmaz az álláskeresőknek:

1. Ne adjuk fel a reményt!

Bármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet jelenleg, a reményt nem szabad feladni. Keresgélni kell folyamatosan, szinte minden nap időt kell szakítani az állásajánlatok böngészésére. 

2. Nem szabad válogatni!

Árpád szerint, amíg az ember egészséges, addig kezdetben nem szabad annyira válogatni a munkák között. El kell vállalni olyan állásokat is, amelyek most még annyira nem szimpatikusak, hiszen az ember nincs sehova odaláncolva, bármikor lehet váltani, ha kedvezőbb lehetőség adódik.

3. Használjuk az internetes álláskeresési tippeket!

Álláskereséshez, önéletrajzíráshoz, karrierépítéshez érdemes tippeket nézni a világhálón. Mások tapasztalatai és ötletei sokszor olyan irányba vihetnek el, melyre magunktól nem is gondoltunk volna. 

4. Képezzük magunkat!

Érdemes folyamatosan képezni magunkat, mert sosem lehet tudni, mikor adódik olyan lehetőség, melyre frissen szerzett tudásunk alapján válogatnak be minket. Iratkozzunk be továbbképző tanfolyamokra, vagy tökéletesítsük a nyelvtudásunkat ingyenesen az interneten keresztül!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyon nehéz a pályakezdőknek

Árpád szerint azoknak az intézményeknek, amelyeknek egyik feladata az álláskeresők segítése volna, nagyobb hatékonysággal kellene működniük. Véleménye szerint azonban leginkább a cégvezetők gondolkodásán kellene alakítani. "Úgy vettem észre, hogy sokszor nem viselkednek korrektül az álláskeresővel szemben, jó néhányszor pofátlan módon megengednek maguknak különböző dolgokat, például a munkához nem illő kérdéseket tesznek fel állásinterjún, vagy millió következő fordulóra hívják vissza a jelölteket." 

Véleménye szerint fontos lenne az átképzési rendszer fejlesztése is. "Hiába tettem le az épületgépész technikusi szakmát, őszintén szólva semmit nem értem vele. Mindenhova 3-5-10 éves szakmai tapasztalattal kerestek embereket. Ez egy olyan dolog, amin nagyon változtatni kellene, mert így esélye sincs a pályakezdőknek" - véli Árpád.

A Profession.hu pályakezdőknek szóló ajánlatai itt találhatók.

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, pályázat, állásinterjú, önéletrajz

Összeállította: Fogas Krisztina