Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a hazai munkavállalók 84 százaléka ebédel a munkahelyén, minden ötödik dolgozó a számítógép előtt ülve tölti az ebédszünetét, derült ki a Profession.hu 2017 szeptemberében készített reprezentatív felméréséből. Feltehetően valamennyiünkkel előfordult már ilyesmi, azonban ha rendszeresen nem tartunk szünetet, borítékolható, hogy egyre fásultabbá, stresszesebbé válunk, teljesítményünk visszaesik, nem is beszélve csökkenő kreativitásunkról. Előzzük meg ezt az állapotot, és próbáljuk ki a 60-30-10-es szabályt!

A strukturált szünet titka

Tatjana Tänzer karrier tanácsadó szerint ahelyett, hogy ebédszünetben válaszolnánk egy sürgős e-mailre, vagy befejeznénk egy prezentációt, miközben valamit kanalazunk, használjuk ki ezt a 30-60 percet arra, hogy felfrissítsük a testünket és a szellemünket. A 60-30-10-es elvet követve osszuk fel a rendelkezésünkre álló szünetet három részre, időt szánva az étkezésre, a mozgásra, és a kikapcsolódásra, így garantáltan újult erővel vághatunk majd bele a délutáni teendőkbe.

Töltődjünk fel ebédszünetben! - munkahely, egészség, ebédszünet

60% - egészséges ebéd

Az ebédszünetünk legnagyobb részét fordítsuk az étkezésre: kerüljük a cukros, zsíros fogásokat, és gyorséttermi menüket. Válasszunk sovány húsokat, halakat, zöldségeket, vagy teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárukat, mivel ezek könnyen emészthetőek, és ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal – „kajakóma” nélkül. Ajánlott desszertként elfogyasztanunk valamilyen szezonális gyümölcsöt, télen a citrusfélék valódi lendületet adnak megfáradt agysejtjeinknek.

30% - mozgás

Aki irodában dolgozik, gyakran szenved a mozgás hiányától, a helytelen testtartás okozta fájdalmaktól. Bár hosszútávon a rendszeres sport jelenthet megoldást erre a problémára, azonban ha ebédszünetünk harminc százalékában az ülőpózt valami aktívabbra váltjuk, már sokat tettünk jobb közérzetünkért: használjuk a lépcsőt lift helyett, sétáljunk néhány percet vagy nyújtsuk meg elgémberedett tagjainkat. Vérkeringésünk azonnal felpezsdül, és talán pont ez kell ahhoz, hogy egy probléma megoldása kipattanjon a fejünkből.

10% - kikapcsolódás

A hétköznapok pörgése, a növekvő elvárások, a sokasodó elintézendők miatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha néhány percre kilépünk a mókuskerékből és hagyjuk megpihenni az elménket, akkor lemaradunk valamiről. Pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz: minél kevesebb szünetet hagyunk arra, hogy szellemileg is feltöltődjünk, annál nagyobb valószínűséggel romlik a koncentrációnk és követünk el hibákat. Az ebédszünetünk végén dőljünk hátra, vegyünk néhány mély lélegzetet, esetleg csukjuk be a szemünket és engedjük el a fejünkben cikázó gondolatokat. Halk zenével is segíthetjük egy a rövid relaxációt. Meg fogunk lepődni, milyen hatásos ez a kis idő!

A fenti elvet érdemes beépítenünk a mindennapjainkba, akár hosszú, akár egészen rövid ebédszünettel gazdálkodhatunk is, sőt rugalmasan a saját igényeinkhez is igazíthatjuk azt. Ha azonban folyamatosan túlterheltek vagyunk, és nem tudunk kellő időt szánni a pihenésre, még azelőtt váltsunk munkahelyet, hogy az egészségünk látna kárát! Nézzünk szét még ma a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le álmaink állásáról! 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, egészség, ebédszünet