Többféle álláskeresési stratégiát követhetünk, de ezek kombinációja vezethet a sikerhez.

1. A "klasszikus" álláskeresés

Az állásportálok, hirdetési újságok böngészése mellett érdemes regisztrálni a munkaügyi központnál, hiszen például csak ekkor kaphatunk álláskeresési járadékot. Emellett magán munkaerő-közvetítő cégeknél is jelentkezhetünk. (Ezek tevékenységéről bővebben itt olvashat.)

Próbáljunk meg olyan ajánlatokat keresni, amelyek megfelelnek a képességeinknek, képzettségünknek, és elég hozzá a szakmai tapasztalatunk is. A nagy számok törvénye álláskeresésnél általában nem működik: ha minden állásajánlatra elküldjük a pályázatunkat, azzal nem nő az esélyünk. Az is nagyon fontos, hogy mindig az adott álláshirdetésre szabjuk az önéletrajzunkat és a kísérőlevelet.

2. A rejtett munkaerőpiac felfedezése

A vállalatok és vállalkozások a felmerülő állásaikat nem minden esetben hirdetik meg. Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója szerint 50 százaléknál is több a meg nem hirdetett állások száma. Úgy véli: érdemes keresni, utánajárni és érdeklődni, mert reális esélye van arra, hogy a "rejtett álláspiacon" fogjuk megtalálni megfelelő állást.

Válasszuk ki azt az iparágat, amelyben dolgozni szeretnénk. Keressük meg az ebben a szektorban működő cégeket. Válasszuk ki, amelyeknél jó lenne dolgozni. A legtöbb cégnek van honlapja, és ha van itt "karrier" rovat, akkor ott megtalálhatjuk a meghirdetett állásokat. Ha nincs, akkor is ki tudjuk nyomozni a vállalat elérhetőségeit, a HR-vezető nevét és e-mail címét, ahová elküldhetjük a pályázatunkat.

3. Volt munkahelyek, egykori kollégák megkeresése

Keressük meg a közeli és távoli ismerőseinket, és puhatolózzunk, hogy nem tudnak-e valamilyen nekünk való munkát. Ám arra vigyázzunk, hogy ne csak erről beszéljünk, ne legyünk erőszakosak és tolakodóak.

Álláskeresés során érdemes felvenni a kapcsolatot az egykori munkahelyünkkel is. Ha a volt főnökünkkel, kollégáinkkal jó kapcsolatban vagyunk (nem munkajogi per emlegetésével, vitával vagy fenyegetések közepette távoztunk a cégtől), akkor az ő segítségüket kérhetjük.

   Többféle módon kereshetünk állást   

Sok cégnél működik belső ajánlási rendszer, a munkaadók is jól járnak ezzel, és az a dolgozó is, aki behoz egy sikerőst a vállalathoz. A vállalat azért, mert megfelelő munkatársat kaphat: ugyanis a jelenlegi dolgozó valószínűleg olyan embert ajánl, akiben megbízik, és tudja, hogy "nem fogja lejáratni" a cégnél. Az alkalmazottak pedig pénzjutalmat kaphatnak, ha beválik az általuk ajánlott új kolléga.

4. Mutassuk meg, mit tudunk

Szakértelmünkkel és képességeinkkel hívjuk fel magunkra a figyelmet - javasolta Stephen Pollan amerikai coach egy vele készült interjúban.

Járjunk el szakmai rendezvényekre, tartsunk előadást konferenciákon, építsünk kapcsolatot az iparágban dolgozókkal vagy írjunk blogot a területünkhöz tartozó témában. A legfontosabb célunk az legyen, hogy betegyük a lábunkat egy vállalathoz, az ott betöltendő pozíció jellegétől teljesen függetlenül - tette hozzá Pollan.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. "Lájkoljuk" a munkaadót

Ha találunk egy állást, ne jelentkezzünk azon nyomban, hanem gyűjtsünk információkat. Először nézzünk utána annak, hogy dolgozik-e valaki az adott cégnél az ismerőseink közül (ezt a Profession.hu segítségével is megtehetjük). Megkérdezhetjük tőlük, hogy milyen a munkaadó, miből áll pontosan a munka, és talán még segíteni is tudnak. Nem azt kell rögtön kérnünk, hogy ajánljanak be minket, hanem hogy adjanak egy-két tippet, hogy mire figyeljünk a jelentkezéskor.

Ha valaki megtalálta a céget, ahol dolgozni szeretne, akkor legyen lojális a márkához, népszerűsítse különböző fórumokon, például "lájkolja" az oldalát.  Ezzel az álláskereső is jól jár: első kézből értesül az újdonságokról, amelyet akár az állásinterjún is hasznosíthat majd.

Emellett az is lényeges, hogy a vállalatok szeretnek olyan embereket alkalmazni, akik hűségesek hozzájuk, és rajonganak értük. Sok munkaadó megnézi a hozzá jelentkező személyek Facebook vagy LinkedIn profilját, rákeres az interneten a nevére. És ha azt látja, hogy a jelölt a cég "rajongója", az jó pont lehet.

+1. Ne állást, hanem munkát keressünk

Sajnos sokszor nem elég csak ülni és várni, hogy megtaláljon minket az álomállás. Tanulmányozzuk azt a területet, iparágat, ahol el szeretnénk helyezkedni, és határozzuk meg, hogy melyik az néhány cég, ahol szívesen dolgoznánk. Nyomozzuk ki, hogy milyen kihívásokkal küzdenek, és ajánljunk megoldásokat. Ha felfigyelnek ránk, nyert ügyünk van.

Ha nincs üres pozíció, akkor is próbálkozhatunk: hiszen nem állást keresünk, hiszen akár megbízási szerződéssel vagy vállalkozóként is dolgozhatunk.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, állásinterjú, munkaadó