Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjún bizonyos válaszadási technikák olyan ismertek, hogy szinte automatikusan alkalmazzuk őket, végül sokszor mégis olyan tudat alatt rögzült szokások okozzák a sikertelenséget, amikre nem is gondolnánk. Ez pedig nem más, mint a testbeszéd.

„Ha egyetlen dolgot tanácsolhatnék az álláskeresőknek és a munkavállalóknak, az a testbeszéd fejlesztése és tudatosítása lenne. Szakmámból adódóan gyakran járok fotózásokra, a fotón pedig a testbeszéd a főszereplő. Ilyenkor világosan látom, kiben milyen rossz szokások rögzültek, és tudatosan lazítom őket. Az elmúlt hónapokban a céghez pályázó jelöltek esetében csak megfigyelő voltam és jegyzeteltem. Sokaknál szinte ordított egy-egy hiba, amit az illető észre se vett, mégis rengeteget elárult a személyiségéről és habitusáról” – minderről Péter, egy győri székhelyű kreatív ügynökség művészeti vezetője mesélt a Profession.hu-nak. Péter szerint a testbeszéd olyan, mint egy hazugságvizsgáló, sokat elárul arról, mit szeretnénk elrejteni.

Érdemes az alábbi néhány dologra tudatosan odafigyelni, nemcsak az állásinterjún, de a karrierünk más pontján is.

Érintés

„Az első benyomás kialakításakor az érintésnek óriási szerepe van. Több jelöltnél is gyenge, erőtlen kézfogást tapasztaltam, ami mindig kiábrándító, de az sem kelt jó benyomást, ha az illető túlkompenzál és harapófogóként rángatja a kezem. Kézfogásunk legyen határozott, de nem szorító, közben folyamatosan tartsuk az illetővel a szemkontaktust és ne rázzuk meg a kezét háromszor. Mély hatást érhetünk el egy üzleti találkozón vagy állásinterjún, ha kézfogás közben könnyedén megérintjük a bal kezünkkel a másik személy könyökét. Az érintés pillanatnyi kapcsolatot hoz létre két ember között, és maradandóbb benyomást eredményez. Arra ügyeljünk azonban, hogy tényleg a könyököt érintsük meg, ne az alkart vagy a felkart! Elég mindössze 1-2 másodpercig ott tartani kezünket, hogy ne tűnjön bizalmaskodásnak.”

Karba tett kéz

„Főleg fiatal pályázóknál tapasztalható, hogy nem tudnak mit kezdeni a kezükkel, ezért karba teszik, mások a hadonászást akarják elkerülni ezzel és úgy vannak vele, hogy a karba tett kézből nem lehet baj. Tévednek. A mellkasra font karnak kétféle üzenete van: az illető bizonytalan vagy védekezik. A legjobb, ha kezünket az ölünkben vagy a térdünkön nyugtatjuk, ha pedig hajlamosak vagyunk a túlzott gesztikulációra, akkor ujjainkat fonjuk össze az asztalon vagy az ölünkben.”

Testbeszéd az állásinterjún

Szemkontaktus

Már szinte klisé, hogy a szemkontaktust tartani kell az interjú alatt, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy nem mindegy, hogy hogyan. Azonnal észre lehet venni, ha az illető erőlteti a szemkontaktust és „figyel” rá, ennek természetesen kell jönnie. Javaslom, hogy kérjünk visszajelzést barátainktól vagy kollégáinktól ezzel kapcsolatban, mert meglepő módon ők például tudni fogják, ha szokásunkká vált, hogy amikor valamit nagyon magyarázunk, akkor magunk elé nézünk. A szemkontaktus természetességét az is negatívan befolyásolhatja, ha a megszokottnál jóval erősebb smink van rajtunk, és azt se javaslom, hogy ha új szemüvegünk van, akkor azt az állásinterjú napján vessük be, mert az új keret „belelóghat” a látóterünkbe és zavarhatja a szemkontaktus fenntartását.”

Bólogatás

„Ez az egyik legtudattalanabb megnyilvánulás, és érdekes módon nem azt érjük el vele, hogy a beszélgetőpartnerünkben tudatosítjuk, hogy megértettük, amit mondott és érdeklődünk, hanem éppen az ellenkezőjét. A fejünk gyakori előremozgatása, bármilyen apró mozdulat legyen is az, arra utal, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat az adott helyzetben és minél előbb túl akarunk lenni rajta. A folyamatos bólogatás azt is sugallhatja, hogy valójában nem értettük meg az elhangzott információt, arról nem is beszélve, hogy idegességet tükröz. Javaslom, hogy a bólintást tartogassuk olyan pillanatokra, amikor valóban jelentősége van, más esetekben pedig fejünket tartsuk egyenesen, vállunkat pedig engedjük le.”

A szakértő javaslata alapján a fenti alapelveket körültekintően alkalmazzuk, mert a hamis vagy erőltetett testbeszédet rendkívül gyorsan felismerik az emberek.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala