Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A HR szakemberek eszköztárában a hallgatás legalább annyira fontos készség, mint a jól feltett interjúkérdések. Az, hogy az interjúalany hogyan fogalmazza meg a gondolatait - milyen nyelvi szerkezeteket használ - , melyik témáról mennyit beszél magától, vagy mi az, amiről nem akar beszélni, az mind fontos információt hordoz a figyelmes hallgató számára.

De milyen a jó hallgatás? A válaszért Gerlei Bélához, a nyelvhasználat és a viselkedés összefüggésének szakértőjéhez, a Karrier Intézet igazgatójához fordultunk.

„Ha megkérdezzük az embereket, hogy tudnak-e jól hallgatni, a kutatások tanúsága szerint kb. 80% igennel válaszol. Ha eztán azt kérdezzük, hogy honnan tudják, hogy ők jól tudnak hallgatni, többnyire zavart csend vagy egy-egy anekdota a válasz.” – mondja Gerlei Béla, hozzátéve, hogy a szakirodalomban többféle, terjedelmes definíciót találhatunk a témában, konkrét területtől és alkalmazástól függően.

„Általánosságban véve elmondható, hogy a jó hallgató aktívan figyel a beszélgető partnerére úgy, hogy az úgy érzi, hogy mondanivalóját és ezzel kapcsolatos érzéseit nem csak meghallották, hanem mélységében megértették. Ez egyszerűnek tűnik, de gondoljunk csak bele, hányszor fordult már elő velünk, hogy az interjúalany még beszélt, de mi már a következő kérdésünket fogalmaztuk…” - utalt a saját tapasztalataira a szakértő.

Tanuljunk meg hallgatni az állásinterjún!

Ahhoz, hogy valamennyire objektíven megfigyelhetővé, valóban megfoghatóvá, vagyis „mérhetővé” tehessük az interjúztató hallgatásának minőségét M. Hall (2011) egy megfigyelési listát dolgozott ki.

„Próbáljuk meg a következő interjún (vagy megbeszélésen) a lenti lista néhány elemét beépíteni. Meg fogunk döbbenni, hogy mennyivel többet tudunk meg a jelentkezőről, ugyanekkor az interjúalany is pozitív érzésekkel fog felállni azt gondolva, hogy egy valóban érdeklődő és profi interjúztatóval találkozott” – javasolja Gerlei számtalan tréning és interjú távlatából.

· Szemkontaktus az idő legalább 80%-ában.

· A másik többet beszéljen (60/40%).

· Bólogatással, hangokkal (pl. aha, igen) bátorítsa a beszélőt.

· Időnként pontosan ismételje meg a beszélő szavait.

· Vegye észre és kövesse a változásokat a beszélő szóhasználatában és gesztusaiban.

· Tisztázza az egyes szavak, gondolatok jelentését.

· Vegye fel és kövesse a beszélő gesztusait és megfogalmazásait.

· Hagyjon időt a beszélőnek, hogy mindent, amit akar, elmondhasson (szünetek).

· Tegyen fel kérdéseket az el nem hangzott, mögöttes dolgokra.

„Vezetőként, a fenti listát felhasználva könnyen meghatározhatjuk az interjúztató fejlesztési területeit, ha beülünk vele egy közös interjúra. Ha minden pontban jól teljesít, akkor nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy >jó hallgatóval< dolgoztunk. Ezzel a módszerrel mérhetővé tehetjük az interjúztatók teljesítményét és javíthatjuk az interjúk minőségét, ami később az ismételt keresések számának és a fluktuációs mutató értékének csökkenésében fog megjelenni." - foglalja össze a nyelvhasználat és viselkedés összefüggésének szakértője a lényeget.

Ha még keressük a megfelelő munkatársakat és készülünk az interjúztatásra, a Profession.hu csapata lehet segítségünkre egy adott pozíció optimális jelöltjeinek kiválasztásában, legyen szó a legifjabb korosztály tagjairól, vagy tapasztaltabb munkavállalókról. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg.

Ráadásul adatbázisunkban több ezer önéletrajz is rendelkezésre áll, amely naponta közel 400 további önéletrajzzal bővül! Ha jelöltként szeretnénk a lehető legjobban felkészülni az állásinterjúra, olvassuk tovább a témában megjelent szakértői cikkeinket!


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

  A Profession.hu Instagram oldala