Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a legkarácsonyibb szakmákat keressük, az áruházi Mikulás, a karácsonyfadísz-készítő és a szaloncukorgyártó mellé biztosan felsorakozik a karácsonyfatermesztő is. Ekman Tamással beszélgettünk, aki családi vállalkozásban foglalkozik fenyőfa termeléssel és értékesítéssel.

Minden a zalai dombokkal kezdődik...

Arra a kérdésre, hogyan lesz az emberből karácsonyfatermesztő, Tamás így válaszol: „Nagykanizsa mellett élek, a környező falvakban híresen sokan foglalkoznak fenyőfákkal. Édesanyámék 30-35 éve ültették el az első adag fát. Errefele a családi házaknak nagy kertjei vannak, a mienk is 3000 négyzetméter. Mivel már nem tartottak állatokat, kukorica nem kellett, ezért meglátták a lehetőséget a fenyőfákban. Először 200 fát ültettek, aztán ötszázat, egyre többet, egyre nagyobb területen.”

Messze földön híresek a zalai dombokon nőtt fenyőfák, az ország legtávolabbi sarkaiba is viszik innen a karácsonyfákat: „Surd a leghíresebb falu a környéken, de ott van Zákány, Gyékényes, Pátró, Liszó és Miklósfa is, a hegyhátakon sokan termesztenek fenyőfákat. Korábban szőlőhegyek voltak, de egyre kevesebben foglalkoznak szőlővel, helyette van a fenyő. Valamikor egy erdész elkezdte, és a többiek követték a példáját: a talaj adottságai alkalmasak a fenyőfa termesztésre, más mezőgazdasági termelésre viszont nem túl jók, a dombokon a sok helyen agyagos talajt megművelni nehézkes lenne.”

Hány évesek a fenyőfák, amiket megveszünk a piacon? „A fákat 1-2 éves csemete korban ültetjük el, onnantól számítva még 5-10 évig neveljük, mielőtt kitermeljük őket. A luc nő a leghamarabb, a nordmann és az ezüst fajták lassabbak.”

Évtizedes befektetés

Hosszú évek munkája van minden fában, talán éppen ezért is, gyakran egész családok foglalkoznak a termeléssel: „Nem úgy kell elképzelni, hogy elültetjük, aztán 10 év múlva kivágjuk. Van munka bőven, ha nem is mindennapos tevékenység, sokat foglalkozunk vele. A gyomok ellen védeni kell, a gombafertőzésektől is óvjuk őket, amíg a fák közé lehet menni, addig nyírjuk körülöttük-alattuk. Sokaknak van főállása is a fenyőfatermesztés mellett, de ez egy jó kiegészítés, amiben az egész család részt vesz. Az sem ritka, hogy valaki termel piacra és kereskedőknek is, ott már főállásban is megéri ezzel foglalkozni. Az én szüleim is keresetkiegészítés miatt vágtak bele, ők ugye a ház mögötti birtokot ültették be először. Hozzá kell tenni, hogy az éves szabadság nagy része rámegy, de megérte.”

Milyen a karácsonyi időszak, ha az ember pont karácsonyfákkal foglalkozik? „December elején elkezdjük kiválogatni a fákat, családilag kitermeljük, és szállítjuk. Azért is jó kistermelőtől venni a fát, mert mi röviddel karácsony előtt vágjuk ki a fákat, így frissek lesznek. A hagyományoknak megfelelően Vízkeresztig egész biztosan megtartják a leveleiket.”

A karácsonyt megelőző hetekben aztán a piacokon árusítják a fákat: „Úgy látjuk, megint megnőtt a kereslet a lucfenyők iránt. Azt tapasztaljuk, hogy aki megmaradt az élő fenyőnél, az rászánja a pénzt: nem ez a 8-10 ezer forint lesz, ami évente egyszer ne férne bele. Egyébként azt tapasztalom nincsenek nagyságrendi változások a fenyőfa árakban, az elmúlt 5-10 évben voltak apróbb változások, volt kicsit olcsóbb, picit drágább, de hasonló az árszínvonal.”

Mi lesz a megmaradt fenyőfákkal? Úgy tűnik fenyőfatermesztő szomszédjának jó lenni: „Piacvédelem miatt mi visszavisszük, aztán otthon elosztogatjuk őket. Régebb óta járunk piacozni, nagyjából tudjuk, hogy mennyit tudunk értékesíteni. Nagy tételben még nem nagyon kellett hazavinnünk, ha marad pár darab, azt el szoktuk ajándékozni. Van olyan szomszéd, aki vár 24-ig, megnézi, hogy marad-e valami, és ha nem, csak akkor vág ki magának.”

Nem maradhat el a kérdés: milyen karácsonyfát állít a karácsonyfatermesztő? „Mindig azt állítjuk fel, amit hazaviszünk, nem vágunk ki saját fát. Mindenki mást lát szépnek, sokszor leghamarabb azt adjuk el, amit magamnak nem elsőnek választanék. Mi egyébként úgy tartjuk, hogy attól lesz tökéletes a fa, hogy az ember beleteszi az időt és szeretetet, kiválasztja a díszek helyét: így lesz a fenyőfából karácsonyfa. Meglátjuk, idén melyik fát nyerjük meg a végén!”

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala