Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Káldy Ferenc a rendszerváltás óta dolgozik orvoslátogatóként. Először egy orvosi műszereket gyártó nemzetközi vállalat megbízásából vette a nyakába a fővárost, hogy magán fogorvosoknak ajánlja a cég saját fejlesztésű eszközeit.

Egyszerű termékmenedzser vagyok - mondja Ferenc - avval a különbséggel, hogy az én általam forgalmazott termék speciális felhasználása miatt, speciális ismereteket kíván meg. Az egészségügy hierarchiáját, egyedi kommunikációs jelrendszerét, szakmai hátterét muszáj ismerni ahhoz, hogy valaki sikeresen és hitelesen tudjon eligazodni, még akkor is, ha "csak" eladni akar benne.

Az egészségügyi rendszer a kívülről érkező "behatolást", még ha csak érdeklődésről, terepszemléről, vagy piackutatásról van szó, konkrét támadásként definiálja és szorosra zárja soraikat - mondja Ferenc. Ezért szükséges ehhez a munkához az egészségügyi végzettség. Ferenc az egészségügyi főiskola elvégzése után találkozott egy újsághirdetéssel, melyben orvoslátogatókat kerestek, szakirányú végzettséggel, autóval, jogosítvánnyal és ehhez rugalmas munkaidővel és versenyképes fizetéssel kecsegtettek.

A munka

A feladat egyszerű. Az orvoslátogató kap egy terméket, ami lehet orvosi műszer a csipesztől a röntgengépig, vagy kötszer és gyógyszer egyaránt. Ezekkel a termékekkel kell az adekvát felhasználási helyükre menni és ott felajánlani az orvosoknak megvételre. Komoly helyzeti előnyt jelent, ha valakinek van saját egészségügyi kapcsolatrendszere, mert mint említettük a szegmens bizalmatlan és gyanakvó, idegenektől nem szívesen vesznek semmit - figyelmeztet Káldy Ferenc. Ellenben, ha valakinek sikerül a falakon túl jutni, egymásnak ajánlják az orvosok, ami potenciális helyzeti előnyt jelent.

Sok vád éri az orvoslátogatókat, miszerint: ők a gyógyszerlobbi kiszolgálói. Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a gazdaságot működtető törvényeket és mechanizmusokat, akár igaz is lehetne. Ám a gyógyszergyártás is üzlet, amellett, hogy emberi életek megmentését szolgálja - hangsúlyozza Ferenc.

Az orvoslátogató munkája mozgalmas. Naponta négy-öt órát ül az autóba és ugyanennyit tárgyal az orvosokkal a termékekről. Fontos különbség, hogy az orvoslátogató által kínált gyógyszerek esetében nem az ár az első szempont, hanem a hatás és mellékhatás összefüggései. Az orvosi műszereknél pedig a minőség és a finanszírozás játssza a választás kulcsszerepét.

Orvoslátogató

A sikeres orvos látogató

Ebben a szakmában is csak az lehet sikeres, aki rendelkezik a munkához szükséges képességekkel és tulajdonságokkal.

Az orvoslátogató türelmes, empatikus, kiváló kommunikátor, szimpatikus és kiismeri magát az egészségügy sajátságos világában. Ezen kívül szeret autót vezetni és jó kapcsolatépítő. De mind ezt csak akkor tudja kamatoztatni, ha van egészségügyi végzettsége, mert gyógykészítményt, vagy segédeszközt, esetleg orvosi műszert csak úgy lehet ajánlani, ha a termékmenedzser érti azok hatásmechanizmusait és nem sejti, hanem tudja azok előnyeit.