Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha nagyon egyszerűen akarunk válaszolni: könnyen lehet, hogy nem. Persze mindig vannak kivételek! Ismerjük meg a szabályokat és mérlegeljünk mindig, mielőtt elvállalunk valamit.

Szabályos is, meg nem is

 
 Amit fontos tudni: hivatalosan nem létezik olyan, hogy próbanap. A szerződést és a munkába állást követő próbaidő -amely mindkét fél részére lehetővé teszi az azonnali felmondást- viszont pontosan ebből a célból létezik. Lehetőséget ad arra, hogy behatóbban megismerkedjünk a munkakörünkkel, kiderüljön, hogy beilleszkedünk-e a csapatba, el tudjuk-e látni feladatainkat. A másik oldalról pedig mi is eldönthetjük, hogy jól érezzük-e magunkat, megbecsülnek-e, és olyan mennyiségű-e a feladat, mint ahogyan megállapodtunk.
 
Lássuk be: nagyobb cégeknél és bizonyos munkaköröknél teljesen értelmetlen is lenne a próbanap, hiszen csak az, hogy részt vegyünk a kötelező oktatásokon, munkavédelmi és tűzvédelmi tájékoztatókon, egyáltalán megismerjük a feladatainkat, az önmagában kitölthet több napot. 
 
Létezik azonban egy olyan szabályosnak mondható megoldás, amikor az alkalmi munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében jelenti be a foglalkoztató, ilyenkor általában nap végén készpénzben fizetnek.
 

Nem mindenki jár el azonban sajnos szabályosan.  

 
Mikor fogjunk gyanút?
 
1. Ha a próbanapra nem akarnak bejelenteni, mondvacsinált indokokkal halogatják az ezzel kapcsolatos teendőket, vagy épp szó sem esik bejelentésről.
2. Ha fel sem merül, hogy szerződést írjunk a próbanapra. Papírok nélkül egy lépést se!
3. Ha már nagyon régóta "nem találnak" megfelelő munkaerőt erre a pozícióra. Előfordulhat, hogy rutinszerűen "beugró" próbanaposokkal végeztetik a munkát.
4. Ha az egészségügyi alkalmasságról nem is esik szó. Vannak munkakörök (ilyen a vendéglátás és a kereskedelem is), ahol egyszerűen tilos alkalmassági vizsgálat és kiskönyv nélkül dolgozni. 
 
 

Akkor hogyan döntsön jól a munkáltató?

 
A munkáltatónak van lehetősége az alkalmassági felméréseken keresztül kiválogatni a számára legmegfelelőbb munkavállalókat, és eligazítás keretében bemutatni a munkahelyet. Tehát lehet, hogy akár fél napot, egy napot is eltöltünk úgy a munkahelyen, hogy még nem vettek fel bennünket, csak ismerkedünk a körülményekkel: de ez esetben nem végezhetünk munkát! Ez a fajta terepszemle főleg gyártó környezetben gyakori, ahol a zaj vagy épp a hőmérséklet egészen meglepő lehet azok számára, akik nem dolgoztak még hasonló helyen. 
 

És mi a helyzet a próbamunkákkal és próbafeladatokkal?

 
Az sem ritka, hogy már az önéletrajzunk beküldésekor komplex feladatsorok kitöltését várják tőlünk a munkaadók. Ha ez egyértelműen a szakmai tudásunkra világít rá (ilyenek az ötletes feladványok, amiket kizárólag a profi szakemberek tudnak megoldani - IT területen gyakori toborzási módszer), akkor érdemes lehet időt fektetni a megoldásba. 
 
Azonban fordítói, marketinges és kreatív szakmák, stratégiai tervezők is gyakran találkoznak olyan feladatokkal, amiknek kidolgozása túlmutat a kompetenciák felmérésén, és időnként inkább az ingyenmunka kategóriát súrolják.
 
Nézzünk utána minden esetben a munkáltatónak, és mérjük fel azt is ilyenkor, hogy hány órát vagyunk hajlandóak a próbamunkával tölteni.
 
Ha egy túlzottan valóságos tesztfeladatot kaptunk (például egy konkrét fordítást határidővel vagy egy kreatív kampány tervezését), vagy a kivitelezés 1-2 óránál hosszabb időt vesz igénybe, akkor jelezhetjük, hogy ebben az esetben csak fizetett próbamunkát vállalunk.