Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor túl sok teendőnk gyűlik össze, nehéz helyesen priorizálni, mi több, olykor teljesen leblokkolunk, és azt sem tudjuk, mibe is kezdjünk bele. Az ilyen helyzetekben nagy segítségünkre lehet az olasz közgazdász, Vilfreto Pareto által alkotott 80/20-as szabály.

Energiabefeketetés vs. eredmények

A Pareto elv szerint az eredményeink 80 százaléka mindössze 20 százalék energia-befektetéssel érhető el. Vagyis ennek megfelelően mindig azt kell mérlegelnünk, hogy az előttünk álló feladatok mennyi energiaráfordítást és időt igényelnek, ez lesz ugyanis hatékonyságunk valódi kulcsa. Nézzünk egy hétköznapi példát: ha a to-do listánkon aktuálisan tíz teendő szerepel, valószínűleg mindössze kettő kíván ezek közül fókuszált figyelmet, míg a többi viszonylag gyorsan elintézhető. Ha munkanapunkat azokkal a feladatokkal kezdjük, amelyek a legrövidebb idő alatt kipipálhatók, bőven marad energiánk, és akár több óránk is azokra, amelyeket precízen és figyelmesen kell elvégeznünk.

Priorizáljunk jól! - munka, karrier, hatékonyság

A hangsúly az előkészületeken van

A 80/20-as elv alapja munkánk megfelelő strukturálása, szervezése, különösen olyankor, amikor sok apró elintézendőnk van, amelyek látszólag sok időt emésztenek fel. Ahhoz, hogy a felesleges stresszt illetve az esetleges időprést elkerüljük, gondoljuk át és jegyezzük fel, melyek a különösen fontos teendőink, melyek azok, amelyek a legtöbb figyelmet igénylik, és melyeken tudunk a leggyorsabban túlesni. Gyakorlat szükséges ahhoz, hogy feladatainkat ily módon a lehető legpontosabban meg tudjuk ítélni, és a legjobban működő sorrendet tudjuk felállítani, de megéri kísérletezni!

A gyakorlat

Miután felmértük az előttünk álló teendőket és felállítottuk a prioritásokat, kapcsoljunk rakéta-üzemmódba, és végezzük el a leggyorsabb feladatainkat: válaszoljunk a levelekre, pipáljuk ki az e-mailben érkező apró kéréseket, majd jöhetnek a telefonok. Ha mindezekre másfél-legfeljebb két órát szánunk, az a nyolc órás munkaidőnek mindössze a 20-25 százaléka! Fontos azonban, hogy egyszerre mindig csak egy dologra koncentráljunk, a multitasking ugyanis a Pareto szabály legnagyobb ellensége. Követve a fentieket hatékonyan haladhatunk a to-do listánkon: minél több teendőt tudhatunk magunk mögött, annál motiváltabbak leszünk, és annál nagyobb lendülettel kezdhetünk bele például egy prezentáció elkészítésébe, vagy egy nagy projektünk kiértékelésébe – azaz azokba a feladatokba, amelyekre több időt kell fordítanunk, és precíz kidolgozást igényelnek.

Megítélésünk szerint

Bár a 80/20-as elv sok helyzetben, a munkában és a magánéletben egyaránt működik, vannak azonban olyan esetek, amikor nem alkalmazható. Amennyiben aktuális feladataink elvégzéséhez akár több óra és komoly koncentráció is szükséges, ne próbáljunk meg minél gyorsabban túlesni rajtuk, mert ez csupán kapkodást és megannyi hibát jelentene. Az ilyen napokra vállaljunk inkább kevesebbet, de törekedjünk a pontos munkavégzésre. Viszont vessük be a Pareto szabályt minden olyan területen, ahol fontos számunka a hatékonyság, legyen szó egy nagytakarításról, vagy épp a testmozgásról.

Próbáljuk ki a fentieket, és az eredmények biztosan nem maradnak majd el, amit feletteseink is észre fognak venni. Különösen igaz ez, ha épp most kezdtünk egy új munkahelyen! Ha pedig még keressük a hozzánk legjobban illő állást, nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkák közül válogathatunk. Személyre szabott beállításainkkalakár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, hatékonyság, eredményesség