Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az önéletrajzírás talán akkor a legnagyobb kihívás, ha pályakezdők vagyunk, hiszen megfelelő tapasztalat nélkül kell meggyőznünk a munkaadót arról, hogy alkalmasak vagyunk a pozíció betöltésére. Amellett, hogy természetesen vannak olyan álláshirdetések, ahová komoly szakmai múlttal rendelkező jelölteket várnak, sok esetben ez nincs így, éppen ezért ne hagyjuk veszni azokat a lehetőségeket és állásajánlatokat, amelyeknél minden feltételnek megfelelünk, kivéve a sokéves szakmai tapasztalatot.

Adjuk be az önéletrajzunkat és nyerjük el az állást! Az alábbiakban azt is megmutatjuk, hogyan.

1.) Ne mentegetőzzünk!

Mielőtt az önéletrajzban, a kísérőlevélben, vagy akár az állásinterjún azzal kapcsolatban kezdenénk el magyarázkodni, hogy nincs megfelelő szakmai tapasztalatunk, tudatosítsuk magunkban, hogy az álláshirdetésre jelentkező legambiciózusabb jelentkezőknek is át kell hidalniuk valamilyen szintű készségbeli vagy tapasztalatbeli hátrányt, amikor egy magasabb vagy újabb pozícióra jelentkeznek. Ez nem negatív pont a munkaadó szemében, hanem tény. A vállalatok olyan munkatársakat keresnek, akik hozzáállásukból, képzettségükből, tudásukból és lelkesedésükből fakadóan hajlandóak új kihívások elé állítani magukat és fejlődni, miközben értéket teremtenek a cég számára. Az önéletrajz végső soron nem más, mint egy lista a munkaadó számára, mely megmutatja, hogy mivel rendelkezünk, és ezt a tudást hogyan vagyunk képesek alkalmazni az aktuális feladatkörre.

Pályakezdőknek CV tippek

2.) Az álláshirdetésre szabjuk az önéletrajzunkat!

Azt már tudjuk, hogy valószínűleg hasonló kihívásokkal néznek szembe mások is, ezért ideje, hogy részletekbe menően átfésüljük az önéletrajzunkat. Nyissuk meg a számítógépen, majd vessük össze az állásinterjú szövegével! Vizsgáljuk meg alaposan az alábbi szempontok alapján:

- Kit akarnak felvenni?

- Melyek a pozícióval járó legfontosabb felelősségi körök?

- Milyen képességekkel/készségekkel kell, hogy az illető rendelkezzen?

- Milyen tulajdonságokat kell bizonyítania?

Amikor a fenti kérdések alapján átnéztük az önéletrajzot, emeljük ki jól látható módon azokat az információ elemeket, amelyek ezeket a kérdéseket megválaszolják.

3.) Támasszuk alá készségeinket!

Ha bizonytalanok vagyunk, mivel támaszthatjuk alá az olyan elvárásokat, mint „csapatjátékos”, a „vezetői készség” és egyéb kritériumok, gondoljunk vissza tanulmányainkra és a korábbi, akár diákmunkáinkra vagy részmunkaidős állásainkra. Keressünk példákat arra, amikor kutatói ösztöndíj, diákszakkör, önképzőkör, önkéntes munka vagy külföldi tanulmányút során az alábbiakat bizonyítottuk:

- verbális kommunikációs készség

- írásbeli kommunikációs készség

- kutatás

- adatelemzés

- szervezés és időmenedzsment

- csapatjáték, és így tovább.

4.) Használjunk példákat!

Nem elég, ha csak átvihető készségeket és személyes illetve szakmai tulajdonságokat sorolunk fel és abban reménykedünk, hogy a HR-esek majd elhiszik: amit leírtunk, az úgy is van. A leggyakoribb hiba még a tapasztaltabb jelöltektől is, hogy nem írnak példákat. A példa nem azt jelenti, hogy történeteket kell mesélnünk a másfél vagy kétoldalas önéletrajzban, hanem azt, hogy valamivel alá kell támasztanunk állításainkat. Ha azt írjuk, hogy „tárgyalási szintű angol nyelvtudás”, akkor írjuk oda, hogy „C-típusú államilag elismert üzleti nyelvvizsga”. Ha nyelvvizsgával nem rendelkezünk, akkor hozzunk egy példát, mondjuk: „Európai Parlamentben tartott nemzetközi diákolimpián angol nyelvű workshop vezetése.”

Ha az álláshirdetésben az áll, hogy „adatelemzés és riportok készítése X témáról”, akkor hozzunk fel egy példát, amikor hasonló feladatot kellett elvégeznünk, még ha az teljesen más összefüggésben és az adott álláshoz egyáltalán nem kapcsolódó területen volt is.

Az Undercover Recruiter szakértője, Phoebe Spinks így ír erről: „Ahogyan haladunk előre a karrierünkben, úgy válik majd egyre világosabbá számunkra, hogy a vállalatok az álláshirdetés szövegében megadott dolgokat sokszor nem szó szerint értelmezik. A kötelező kategóriába tartozó dolgokhoz olyat is beírnak, amely valójában előnyös, ha van, de nem kizáró ok a felvételinél. Ha nem is rendelkezünk, mondjuk másfél éves szakmai tapasztalattal, de tanulmányaink során voltak idevágó szakmai tárgyaink vagy kötelező szakmai gyakorlatunkat hasonló területen végeztük, bátran jelentkezzünk!”

Nézzük át a fentieket és ezek alapján gondoljuk át, hogyan alakítsuk át a leghatékonyabban önéletrajzunkat, illetve van-e jelenleg olyan álláshirdetés, amelyre beadnánk jelentkezésünket. Annak érdekében, hogy minél több interjún vehessünkrészt, szánjunk ezekre a beállításokra is néhány percet: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú, felvételi, stratégia