Hiába terveztük meg gyermekkorunkban, hogy mi lesz belőlünk, a felnőttek világába lépve érdemes ezt újra meg újra átgondolni és finomítani. Ugyanis tízévesen eltervezve mondjuk szép feladat mások tanítása a helyesírásra vagy éppen a törtekre, ahogy ápolónőként vagy éppen IT-guruként is értékes és hasznos munkát végezhetünk, azonban elképzelhető, hogy egyáltalán nem is ebben vagyunk a legjobbak, amikor a munkába állásra kerül a sor.

Íme, 7 jó tanács, ami karrierstartolásnál a hasznunkra válhat! Nézzük!

1. Válasszunk olyan pályát, amelyet tényleg érdekesnek vagy vonzónak találunk, és járjuk körbe!

A végső döntés előtt beszéljünk olyanokkal is, akik szintén ezt a munkát végzik, és ebben már több éves tapasztalattal bírnak. Így a gyakorlati oldaláról is megvizsgálhatjuk: vajon tényleg nekünk való lesz? Kérdezzünk rá az érintett ismerőseinknél ezekre: Mit szeret a legjobban a munkájában? Mit szeret a legkevésbé? Hogyan kapta meg ezt a munkát? Mennyi a várható fizetés, és milyen előrelépési lehetőségek vannak?

Pályakezdőknek: 7 tipp a sikeres karrierhez

2. Figyeljünk arra, hogy a pályaválasztás vagy karriermódosítás során bizonyos dolgok a rengeteg változás közepette is változatlanok maradjanak!

Ne változtassunk mindent egyszerre, különben nagy lesz a káosz, ám szükségünk van mindig egy biztos pontra. Tegyük fel, hogy könyvelőként kezdünk el dolgozni egy telekommunikációs cégnél, valójában azonban az értékesítés terén szeretnénk magunkat kipróbálni. Természetesen megpróbálhatjuk azt is, hogy egyetlen nagy ugrással megpályázunk értékesítői állásokat - akár a jelenlegi munkahelyünkön belül, akár azon kívül -, de érdemes egy kis időt adni számunkra, amíg legalább egy szakirányú tanfolyamot, tréninget vagy képzést elvégzünk. Ezután már rutinosabban fog menni a pályamódosítás, és nem egy lapra tettünk fel mindent.

Pályakezdőknek: 7 tipp a sikeres karrierhezTÖBB MINT 500 PÁLYAKEZDŐKNEK VALÓ ÁLLÁS ITT!

3. Jobb, ha azzal foglalkozunk, amit szeretünk, ahelyett hogy a legkeresettebb munkát választanánk az álláspiacon

Ugyanis az odaadásunk, a lelkesedésünk egészen más a két esetben. És ugyebár minimum középtávra, tehát egy 5 évre előre érdemes tervezni a karrierlépéseinket is. Ha bizonytalanok vagyunk, tegyük fel bátran a kérdést: valóban ezt a munkát szeretném végezni innentől kezdve 5 éven át minden egyes nap?

4. Végezzünk el egy alapos önvizsgálatot!

A következőket kell kiderítenünk: kedvenc témánkkal foglalkozunk-e, a legelőnyösebb képességeinket aknázzuk-e ki, előnyös-e az adott munkahelyi környezet számunkra, a valóban elvárt fizetést és juttatásokat kapjuk-e, és az általunk kitűzött célok felé haladunk-e?

5. Minél több időt szánunk a választásra, annál jobban fogunk dönteni

A gyors, elhamarkodott döntéseink hamar visszaütnek, ne tegyük kockára ezt. Persze ne is lassuljunk le túlzottan, találjuk meg az arany középutat. Ha úgy könnyebben megy, fogjunk egy papírlapot, és írjuk össze az adott állásra vagy munkakörre vonatkozó "mellette" és az "ellene" érveinket. Egyszerű módszer, és kiválóan működik!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Ha még nincs munkatapasztalatunk, ne bánkódjunk, ha elsőre nem jól döntünk

Semmi gond, ha hibázunk az első álláskeresés során. Rengeteg időnk lesz még, hogy korrigáljuk a tévedésünket. A legtöbb munkavállaló akár 3-5 különböző pályát is kipróbál, ráadásul több munkahelyen keresztül.

7. Élvezzük a karriertervezési folyamatot, amennyire csak tudjuk!

Minél jobban belemélyedünk a keresésbe, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó döntést fogunk hozni és helyes irányba tartunk.

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját életünkre, döntéseinkre nézve. Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, pályakezdő, álláskeresés, pályaválasztás