Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Önbecsülésünk határozza meg az élet minden területére adott reakciónkat. Érdemes tudni azt is, hogy ez a jellemzőnk idővel változhat, és egyértelmű ráhatása van a munkánkban nyújtott teljesítményünkre, a rólunk kialakuló képre, és a karrierünk fejlődésére egyaránt. Cikkünkben bemutatjuk az önbecsülés négy fő típusát, jellemzőit, és tipikus reakcióit. Nézzük!

STABIL MAGAS ÖNBECSÜLÉS

JELLEMZŐI:

Erre a típusra a külső körülmények és az élet körforgásából adódó események nincsenek nagy hatással. Lelkes és aktív tagja a csapatnak és önálló munkával is jelentős eredményeket produkál. Ha ellentmondással találkozik, nem válik feszültté, inkább meggyőzni, mint elbizonytalanítani igyekszik vitapartnerét.

REAKCIÓI:

- A sikerre:"Boldog vagyok, hogy sikerült!”

- A gratulációra: "Köszönöm szépen.”

- A kudarcra: "Hát, most nem sikerült.”

- A kritikára: "Igen… és miért mondja ezt nekem?”

LABILIS MAGAS ÖNBECSÜLÉS

JELLEMZŐI:

Versenyhelyzetben vagy elbizonytalanító körülmények között az ide tartozók magas önbecsülésében időnként zárlatok következnek be. Ilyenkor a fenyegetésnek érzett kritikára és a kudarcra hevesen reagálnak, és sikereiket hangsúlyozva önmaguk reklámozásába kezdenek. Egy megbeszélésen ők azok, akik minél kedvezőbb színben igyekszenek feltűnni, miközben állandóan maguknál tartják a szót. Ellenvélemény esetén azonban hamar ingerültté válnak, és agresszív kritikával vagy viccelődéssel próbálják elhallgattatni a másikat.

REAKCIÓI:

- A sikerre: "Én megmondtam nektek, és ez még semmi. Azok pedig, akik nem hittek benne, most persze savanyú képet vágnak.”

- A gratulációra: "Igen, persze… és még mi tetszett benne?”

- A kudarcra: "Miért, maga talán ért hozzá?”

- A kritikára: "Mondja, nézett maga tükörbe?”

Önbecsülés: ilyenek vagyunk és így reagálunk!

LABILIS ALACSONY ÖNBECSÜLÉS

JELLEMZŐI:

Az ebbe a típusba tartozók önbecsülése általában érzékenyen reagál a környezetükben bekövetkező eseményekre. Ők azok, akiknek nagyon fontos mások véleménye. Siker vagy elégedettség hatására megemelkedik önbecsülésük, ám nehézségek felmerülése esetén hirtelen lecsökken. Egy értekezleten nem sokat hallatják a hangjukat, és akkor is szerényen nyilvánulnak meg. Ha ötletekkel állnak elő, akkor azt óvatosan teszik, és közben figyelik a többiek reakcióit. Ellenvetés esetén gyorsan elbizonytalanodnak, és nem mennek bele a vitákba, inkább alkalmazkodnak. Ha mondanivalójuk kedvező fogadtatásra talál, akkor viszont felengednek, és összefogottan fejtik ki elképzeléseiket.

REAKCIÓI:

- A sikerre: "Vajon sikerül majd máskor is?”

- A gratulációra: "Nem az én érdemem.”

- A kudarcra: "Nem sikerült jól előkészíteni a dolgot, nem jött össze.”

- A kritikára: "Tényleg így gondolja?”

STABIL ALACSONY ÖNBECSÜLÉS

JELLEMZŐI:

Ők még a kedvező külső eseményekre is alig reagálnak. Beletörődőek, nem sok erőfeszítést tesznek a róluk kialakult kép javítására. Könnyen észrevétlenek is maradnak egy csapaton belül. Felhívásra szólalnak csak meg, és ilyenkor általában az előttük szólók véleményéhez csatlakoznak. Ha önálló véleményalkotásra kérik fel őket, kínvallatásnak élik meg. Előfordul, hogy kifejezetten negatív álláspontjuk van mindenről.

REAKCIÓI:

- A sikerre: nem hiszi el, sőt,egy héttel később megbetegszik.

- A gratulációra: "Ugyan, hagyjuk, beszéljünk másról.”

- A kudarcra: "Hát persze, lúzer vagyok, ha nem vettétek volna észre.”

- A kritikára: "Igen, így van, sőt, még rosszabb a helyzet, mint gondolja.”

Bizonyára nemcsak önmagunkra ismertünk rá, hanem a közvetlen kollégáink többségére is. Így talán érthetőbbé válnak mások reakciói, és toleránsabbá válhatunk a különbözőségek iránt.

De az is előfordulhat, hogy már túl vagyunk egy telítődési ponton, és a megértés sem segít a munkahelyi konfliktusokat rendbe hozni. Ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van.

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Ch. André és F. Lelord: Önbecsülés, Park Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, önbecsülés, önbizalom, kommunikáció, személyiség