Felmérések szerint a munkaképes korú magyar lakosság nagyjából ötöde tervez egy-két éven belül hosszabb-rövidebb időtartamú külföldi munkavállalást. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy ezeknek az embereknek mekkora része rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, mekkora esélyük van ténylegesen munkát találni.

Nyelvtudás nélkül már nagyon nehéz

Abban minden szakértő egyetért, hogy nyelvtudás, kezdőtőke és megfelelő előkészítés nélkül komoly kockázatot jelent a külföldi munkavállalás. A 2008-as válság előtt még az is találhatott - jellemzően alacsony presztízsű - állást, aki csak minimális szinten beszélte az adott ország nyelvét.

Azóta viszont kínálativá vált a munkaerőpiac, egyre több tapasztalt és nyelvet is beszélő ember keres állást, ezért a cégek igényei is megnövekedtek. Ezzel együtt a képzetlen és csak magyarul tudó próbálkozók esélyei drasztikusan csökkentek.

Nyelvtudás nélkül akarunk külföldi munkát

"Érezhetően megváltoztak a cégek prioritásai: korábban hangsúlyosan a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező embereket keresték, a nyelvismeret másodlagos volt. Az elmúlt években viszont fordult a kocka, kiemelt elvárás lett a német nyelv ismerete, ráadásul a szaktudással kapcsolatos elvárások sem csökkentek - nyilatkozta Feleki Attila, a németországi és ausztriai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR-Rent Kft. ügyvezetője. (A HR-Rent ilyen állásokat kínál.)

"Legalább B1-es, vagyis egy átlagos középfoknak megfelelő nyelvismeret szinte mindenhol elvárás, de a folyamatos kommunikációt, csapatmunkát igénylő pozíciókban felsőfokhoz közelítő tudásszintre van szükség. A közhiedelemmel ellentétben ezt nemcsak a diplomás munkakörökben, hanem már egyre több szakmunkástól is elvárják" - sorolta a munkaadói igényeket a cégvezető.

Nyelvtudás = munka

Az álláskeresők felkészültsége és elvárásai azonban nagyon gyakran nem találkoznak a piaci igényekkel. Az elsősorban villany, gép- és fémipari szakmákban aktív HR-Rent statisztikái szerint a hozzájuk regisztrálók csak mintegy 30 százalékának megfelelő a szakmai tudása és a nyelvismerete.

A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat találhatunk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Sokan nem rendelkeznek nyugaton is piacképes szakmával vagy éppen nem képesek a megfelelő színvonalú munkavégzésre. A legnagyobb gond azonban a nyelvismeret hiánya, amely miatt minden egyéb szempontból megfelelő jelentkezőket is el kell időnként utasítanunk" - említette még Feleki.

Megfelelő nyelvtudással azonban a legtöbbször meglepően gyorsan el lehet helyezkedni. A cég tapasztalati szerint például az iparági hiányszakmának tekinthető hegesztők és forgácsolók iránt akkora a kereslet, hogy a náluk jelentkezőknek szinte napok alatt találnak munkát.

A külföldi munka veszélyeiről szóló cikkünk itt olvasható!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, nyelvtudás, szakképzettség, kompetencia