Hiába fejlett és bővül a magyarországi üzleti szolgáltató központok (SSC - Shared Service Center) piaca, az iparág legsúlyosabb problémája a megfelelően képzett munkaerő-utánpótlás hiánya - derül ki a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) kutatásából.

Közel 70 üzleti szolgáltató központ működik Magyarországon, ezek összesen több mint 30 ezer embernek adnak munkát, háromnegyedük Budapesten van a Nemzeti Külgazdasági Hivatal adatai szerint. A tervek szerint a következő két évben várhatóan újabb 1900 munkahelyet hoznak majd létre a HOA kutatása szerint.

A felmérés, amelyben a Magyarországon működő mintegy 35 szolgáltató központból 25 válaszait dolgozták fel, a többség aggodalmát fejezte ki, mert tapasztalatuk szerint a növekvő munkaerő-kereslet ellenére a jelentkezők sok esetben nem rendelkeznek a szükséges kompetenciák és készségek döntő részével. A nyelveket beszélő fiatalok elvándorlásával a szakemberbázis folyamatosan szűkül, ami az iparág jövőjét fenyegeti - vélték a felmérésben résztvevők.

Ilyen állásokat kínálnak a szolgáltató központok

enlightened A Budapesten működő szolgáltató központok aránya egyre nagyobb, az iparági magyar munkaerő 85 százaléka a fővárosban tevékenykedik, 13 százalékuk pedig Debrecenben.

enlightened Egyetemi vagy főiskolai diplomás dolgozókat keresnek, ám száznál több állást kínálnak középfokú végzettségűeknek is. 

enlightened A folyékony, tárgyalási szintű angoltudás kötelező, emellett előnyt jelent egy másik nyelv ismerete - főleg ha az valami ritkább, különlegesebb nyelv, mint például a bolgár, a cseh, a héber, a portugál, az arab vagy a svéd, és még sorolhatnánk.

enlightened Felső vezetőt és gyakornokokat is keresnek a munkaadók.

enlightened Részmunkaidős állásokat is kínálnak. Részletek >>>

Nyelvtudás kell az átlag feletti keresethez - Íme az állások!

Jól fizet

A szolgáltató központokban az átlagnál magasabb bért kaphatnak a dolgozók. A plusz nyelvtudás megjelenik a fizetésben, bár az, hogy ez miként történik, cégenként eltérő lehet: van olyan SSC, ahol az alapbérbe az extra nyelvtudás is beleszámít, míg máshol pótlékot adnak, aminek mértéke 10-20 százalék lehet. A gazdasági diploma előnyt jelent, hiszen ezzel és angol nyelvtudással tovább nőhet a fizetés.

Az igazán nagy növekedés az egzotikusabb nyelvismerettel rendelkezőknél figyelhető meg: aki például hollandul, svédül, oroszul vagy valamilyen ázsiai nyelven folyékonyan beszélt, az átlagosan bruttó 320 ezer forintos kezdő fizetést kapott a Randstad 2013-as adatai szerint. A bérszintet azonban nemcsak a nyelvtudás befolyásolja, hiszen a szolgáltató központokban sok esetben informatikai vagy pénzügyi háttérmunka zajlik, így aki releváns munkatapasztalattal rendelkezik, szintén előnnyel indul.

enlightened Az összes állást itt találjuk, amelyeket a szolgáltató központok a Profession-hu-n hirdetnek! 

Az SSC-ket általában multinacionális cégek működtetik, lényegük, hogy egyes vállalaton belüli tevékenységeket összehangolnak és földrajzilag is egy helyre gyűjtenek, egy központból szolgálva ki a több országban lévő leányvállalatokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, SSC, diplomás