Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nyár a pihenés, a szabadságok időszaka: az év közepére Nyári uborkaszezon: használjuk ki jól! jellemzően mindenki elfárad, és a meleggel ez még inkább fokozódik. Bár ilyenkor is vannak nyitott állások, a munkaerőpiac malmai mégis lassan őrölnek, még akkor is, ha épp új részleget nyit egy vállalat, és szükség lenne az új munkaerőre, hiszen ha a HR-es házon kívül van, el sem kezdődik a toborzás, vagy ha már sorban is állnak a jelöltek, a szakmai vezető távollétében nem fog döntés születni. A munkavállalói oldalra is igaz, hogy a nyár sokakat magával ragad, így az érdeklődés is csekélyebb a munkahelyek iránt. Tétlenség és bosszankodás helyett töltsük el jól ezeket a hónapokat – ehhez ad útmutatás Patai Krisztina, karrier-coach.

Alkalmazkodjunk a körülményekhez

Bár munka nélkül sokaknak nehezére esik a pihenés, a szakember szerint mégis ajánlott így tenni, ugyanis sokkal jobban járunk, ha elfogadjuk, hogy ez egy ilyen időszak, mintha görcsösen próbálnánk megváltoztatni azt, amire nincs ráhatásunk. „Jellemzően júniusban még történnek dolgok a piacon, júliusban az ütem már kezd csökkeni, és augusztusra egyértelműen elérkezik a holtpont. Ne lepődjünk meg ezen, maradjunk türelmesek, főleg önmagunkkal szemben. Aki szeptember elsején veti bele magát az álláskeresésbe, a hónap végére gyakran talál is munkát, míg ha valaki májusban kezdi el a pályázást, szintén nagyjából őszre számolhat eredménnyel. Különbség csupán abban lehet, hogy hogyan használjuk ki a meleg hónapokat.

A feltételek tehát adottak, és csak rajtunk múlik, mit kezdünk a munkamentes, mégis rendkívül értékes idővel. „Felfoghatjuk úgy, hogy végre van időnk önmagunkra, az önfejlesztésre, akár könyv, akár videó, akár a barátok formájában, de a mozgást, az egészséget is a középpontba helyezhetjük. Számtalan online tréning elérhető, vagy beiratkozhatunk egy nyelviskolába is, esetleg személyi edző segítségével építhetjük be a régen tervezett rendszeres sportot az életünkbe. A munka miatt garantáltan mindannyian halogatunk valamit – most itt a lehetőség ezek pótlására” – javasolja a coach. 

És hozzáteszi: „ha mindenképp dolgozni szeretnénk, nézzünk körül a vendéglátásban, a Balatonon most különösen nagy a munkaerőhiány, de vállalhatunk munkát egy nekünk tetsző fesztiválon is, összekötve a kellemest a hasznossal. Bátran engedjünk meg magunknak egy kis őrültséget, az egyébként irodai munkát végzőknek határozottan jót tesz a kimozdulás a megszokott rutinból. Hasonlóan építő, személyiségfejlesztő hatása lehet az önkéntes munkának, itthon és külföldön egyaránt. Szervezett formában sok ilyet találhatunk, illetve szinte mindenkinek van már a határokon túl élő ismerőse, az ő segítségét is érdemes kérni. Amennyiben a hagyományos keretekhez ragaszkodunk, válasszunk valamilyen szakmánkba vágó időszakos lehetőséget, ugyanis sok cégnek van szüksége a szabadságolások miatt határozott időre kisegítő munkaerőre.

Nyári uborkaszezon: így használjuk ki! - nyár, pihenés, álláskeresés

Ami jár, az jár

A választható opciók száma tehát szinte végtelen, élethelyzet, és egyéni habitus kérdése, miben érezzük jól magunkat. „Álljunk lazábban a kérdéshez, és engedjünk meg magunknak egy ilyen időszakot. Téved, aki azt állítja, hogy ő ezt nem teheti meg! Míg a fiatalabb generációk jellemzően örülnek egy pár hónapos szünetnek, addig a szenior munkavállalók sokkal nehezebben élik meg az ilyen helyzeteket, pedig nem kellene. Ma sokkal intenzívebben élünk, több feladatot teljesítünk a munkaidőnk alatt, gyorsabban telnek a napjaink, mint néhány évvel ezelőtt, ami azzal jár együtt, hogy folyamatosan figyelünk, összepontosítunk, problémákat oldunk meg és sokkal jobban elfáradunk. A két-három vagy akár több hónapos pihenés mindenkinek jár, különösen tíz-húsz év munkaviszony után, hiszen még nagyon sokáig kell dolgoznunk, és tartanunk a fokozott tempót” – hívja fel a figyelmet interjúalanyunk.

A szemléletváltás sürgető, aminek azonban van egy elengedhetetlen alapja: a megtakarítás. „Mindenkinek félre kellene tennie legalább annyi pénzt, hogy ha az életében bármikor olyan helyzet adódik, hogy nem akar, vagy nem tud dolgozni, néhány hónapig ne kelljen emiatt aggódnia. Az anyagi tartalék nagyban támogatja az ilyenkor szükséges türelmes hozzáállást, a valódi pihenést, és azt is, hogy ki tudjuk várni a nekünk megfelelő állást” – egészíti ki a fentieket Krisztina.

A kézzel fogható nyereség

Nyugat-Európában nem véletlenül alakult ki a fizetés nélküli szabadságok kultúrája, amikor is a munkavállalók például egy hosszabb utazásra indulnak, megelőzendő a kiégést, vagy, hogy csökkenő teljesítményük miatt elbocsájtsák őket. „Aki képes bizonyos időnként feltöltekezni, garantáltan újult erővel tudja belevetni magát a munkába. Ez a nézet lassan ugyan, de nálunk is kezd elterjedni, fizetés nélküli szabadságot vagy sabbaticalt ma már sok munkahelyen kérhetünk, és jellemzően a nemzetközi, nyitottabb kultúrájú cégeknél ez már a hétköznapi gyakorlat része. Ha pedig kérnünk sem kell, mert pont nyáron van pár szabad hetünk, akkor abszolút szerencsések vagyunk. Az önéletrajzunkban sem kötelező egy ilyen etapot feltüntetnünk, hiszen leendő munkáltatónkat egyáltalán nem érdekli, pontosan hány napot töltöttünk az elsőző munkahelyünkön, különösen, ha több éves munkaviszonyról van szó. A lényeg sokkal inkább az, hogy lendületesen, magabiztosan, új élményekkel gazdagodva jelenünk-e meg az állásinterjún, vagy feszülten és türelmetlenül. Csak rajtunk múlik” – hangsúlyozza a karrier-coach.

Kövessük a fenti tanácsokat, és nézzünk más szemmel aktuális helyzetünkre. Még nem késő tennünk néhány lépést a komfortzónánkon kívül, de akár egy kedvünkre való képzésen, szakmai eseményen is részt vehetünk. Érdemes eközben néha ránéznünk a legfrissebb állásokra, vagy kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le egy nekünk tetsző munkáról. Ha az önéletrajzunkat feltöltjük ide, a munkáltatók könnyen ránk találhatnak, anélkül, hogy a napjaink minden perce az álláskeresésről szólna.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, tapasztalat, pihenés, nyár