Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályaválasztók ranglistáján első helyen a turizmus és a vendéglátás

A nappali tagozaton továbbtanulni szándékozók körében az elmúlt évhez hasonlóan idén is a főiskolákban oktatott turizmus-vendéglátás szak a legnépszerűbb. A tavalyinál is csaknem negyedével több felvételizőt vonzott ez a szakma, aminek a felvevőképességével ugyan nincs közös nevezőn a jelentkezők számával, de rejtett tartalékok és lehetőségek tekintetében magasan pozicionált ez a pálya. Reális érv lehet a vendéglátás mellett, hogy nemzetközi szinten komoly esélyekkel indulhatnak szerencsét próbálni magyar diplomával a tarsolyukban a fiatalok.

A gazdálkodási és menedzsment alapszak a második helyen végzett legnépszerűbb szakok versenyében. Ennek oka racionális magyarázatokra vezethető vissza, amit a szakmában rejlő egzisztenciális lehetőségek magyaráznak. A gazdasági területeken szerzett tudás konvertibilis természetű, amivel itthon és külföldön egyaránt könnyebb érvényesülni.

Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus. Tavaly a legmagasabb pontszám a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán kellett a bejutáshoz (ANA 366, ANK 365). Ellenben idén a legerősebb szűrővel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára pályázóknak kellett megküzdeniük, de ez sem törte meg a pályaválasztók a jelentkezési kedvét ettől a szakiránytól.
Itt érhető tetten a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összecsengése, mert aki ezen a szakon sikeresen abszolválja a záróvizsgákat, valóban könnyedén tud elhelyezkedni - mondja Hadi László a JOB Személyzeti Tanácsadó KFT partner-ügyvezetője, aki szerint még hosszú ideig lesz ez a terület, munkaadói oldalról fokozottak keresett.

Kommunikáció és médiatudomány állócsillaga

A kommunikáció és médiatudomány alapszak továbbra is a legvonzóbb szak a társadalomtudományi képzések területén. A tavalyi évhez hasonlóan igen sok intézményben magasan, 400 pont környékén húzták meg a ponthatárokat, ami egyáltalán nem vette el a pályaválasztók jelentkezési kedvét ettől az iránytól.

Pedig gondolkozhatnának racionálisabban is a fiatalok - véli Hadi László, aki szerint e szakok kizárólag a köréjük szőtt társadalmi nimbuszuknak köszönhetik a népszerűségüket. A fiatalok nem ismerik a valóságos piaci igényeket, csak az hajtja őket e szakok irányába, hogy bekerüljenek a média irigyelt és csodált világába. Az óriási túltelítettségről szóló híreket meg sem hallják, pedig érdemes lenne odafigyelni ezekre, mert a végzettek 80-90%-a a diploma kézhezvételétől számított egy éven belül biztos, hogy nem tud elhelyezkedni a szakmájában.

Népszerű képzések kontra valós munkaerő-piaci igények

Évek óta a jelentkezési top 10-ben találhatóak a pénzügy és számviteli alapszakok is. Idén az első húsz szak között a legnagyobb arányban nőtt a szak népszerűsége, amely a több mint 50 százalékos növekedéssel, idén az ötödik legnépszerűbb képzésnek bizonyult (2 978 fő választotta). Ez örömteli, hiszen ezt a területet nevezik a humán erőforrás menedzserek a legkeresettebbnek. A munkaadók számszerűleg a legnagyobb méretű megkeresést ebben a szakmában folytatják, ami azt jelenti, hogy akinek birtokában ilyen diploma van, elhelyezkedési esélyeit a maximumra növelte.

Azok viszont, akik a jövőben jogászként szándékoznak részt venni a társadalom vérkeringésében, figyelmetlenül kezelték az elmúlt évtized munkaerő-piaci tendenciáit. Idén több, mint harminc százalékkal többen jelentkeztek első helyen valamely nappali tagozatos jogászképzésre, mint tavaly. Úgy látszik még mindig a B-listás amerikai mozik bárgyú hőseivel akarnak azonosulni a magyar pályaválasztók a helyett, hogy tudomást vennének a valóságról, ahol a jogász szakma fölött régóta himbálódzik a MEGTELT tábla.

Népszerű képzések kontra valós munkaerő-piaci igények


Szerencsére azért vannak még racionálisan gondolkodó fiatalok, akiknek köszönhetően a gépészmérnöki képzés három helyett javított tavalyi helyezéséhez képest és idén a maga 2580 jelentkezőjével a 7. helyen állt meg a legnépszerűbb szakok listáján. A képzést meghirdető intézmények közül magasan kiemelkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amit az első helyen jelentkezők negyede választott.

Örömteli - mondja Hadi László, aki a legkeresettebb szakmák között dobogósként definiálja a gépészmérnököket. Sokan és még több ilyen szakembert keresnek, amit úgy tűnik a pályaválasztók is megtudtak.

Két kéz - józan ész

A HR szakember tapasztalatai és a piaci viszonyok ismeretében azon a véleményen van, hogy a kétkezi szakemberek reneszánszát éljük. Bár tény, hogy nem olyan menő kőművesnek, bádogosnak, hentesnek, vagy péknek menni manapság, de ha valaki szeretne biztos egzisztenciát és megélhetést, tanuljon ki egy jó kétkezi szakmát. A mesteremberek iránti kereslet, a túlképezettség irányában kimozduló társadalmi nyomás hatására robbanásszerűen megnőtt. Újra éljük a szocializmust jellemző munkaerő-piaci viszonyokat, amikor egy szobafestő jóval többet keresett, mint egy egyetemi tanár.