Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Diákmunkát vállalni nem csak az önálló kereseti lehetőség miatt éri meg, hanem rengeteg tapasztalattal és szakmai kapcsolattal is gazdagodhatunk, ami jól jöhet még a későbbi munkavállalás során. Lássuk, melyek a legnépszerűbb és legérdekesebb lehetőségek idén!

Hogyan vállalhatunk diákmunkát?

Mielőtt azonban fejest ugranánk a válogatásba, érdemes tisztában lenni azzal, hogy diákmunkát csak olyan nappali tagozatos hallgatók vállalhatnak, akik betöltötték a 16. életévüket, vagy olyan passzív tagozatosok, akik 25 éven aluliak. Első lépésként érdemes regisztrálni a profession.hu oldalon, melyet követően gyorsan és egyszerűen lehet jelentkezni a kívánt állásra a Jelentkezem gombra kattintva. Fontos, hogy diákmunkát csak iskolaszövetkezeten keresztül lehet végezni, így hozzájuk is szükséges egy regisztráció, egyszerre akár többhöz is.

Mennyit kereshetünk diákként?

Az egyik leggyakoribb és legfontosabb kérdése a diákoknak a várható bér. A jelenlegi szabályozások szerint a diákmunka órabér minimum bruttó 1150 forint, de ez a szakképzettséggel arányosan növekedhet: magabiztos angol nyelvtudással, német nyelvtudással vagy informatikai ismeretekkel akár óránként bruttó 2000 forintot is haza lehet vinni. Lássunk néhányat a népszerű munkakörök közül!

#5 Futárkodás

A futár pozíciókat nem csak azért szeretik a diákok, mert rugalmas időbeosztást kínálnak, hanem a jó kereseti lehetőségek és a juttatások miatt is. Vannak iskolaszövetkezetek, amelyek például több gyorséttermi futár pozícióért nettó 1200-1560 Ft / óra fizetést, bónuszrendszert és céges autót kínálnak, a munkaidő pedig hétfőtől vasárnapig tart, előre egyeztetett, rugalmas beosztásban, ami a tanulmányokkal és a nyári programokkal is könnyen összeegyeztethető. A diákoknak általában a gyorséttermek által kínált százalékos kedvezmény is imponáló. De nem csak gyorséttermek, hanem gourmet éttermek és még autóalkatrészt gyártó cégek is keresnek futárokat, ahol már arányosan a bér is növekszik.

#4 Nyáron is hűvösben – irodai munkák

Irodai munka alatt valószínűleg az embernek nem a behajtó jut először az eszébe, pedig még ilyen diákmunkát is hirdetnek idén. A szebben megfogalmazva kintlévőségkezelői feladatkörhöz folyamatban lévő pénzügyes tanulmányok és társalgási szintű angol nyelvtudás szükséges, és csupán e-maileket és telefonokat kell intézni. Általános irodai pozíciókat egyébként az ország egész területén könnyedén találhatunk; ezek főként ügyfélszolgálati, HR gyakornoki, pénzügyes vagy adatrögzítő munkakörök, de számos olyan lehetőséget is találhatunk, ahová komoly nyelvtudás szükséges, de ezzel együtt a munkabér és felelősség is megugrik.

#3 Diákmunkák informatikai és mérnöki területen

Ne gondoljuk, hogy a nyári diákmunka egyenlő a vendéglátással, a mezőgazdasági munkákkal vagy a futárkodással. Számos cég meglátta az előnyét a diákok foglalkoztatásának, és lehetőséget kínál olyan egyetemista hallgatóknak, akik az adott területen tanulnak és később esetleg teljes állásban is ott maradnának a cégnél. Egyes diákszövetkezetek főként mérnöki és informatikai területen keresnek olyan diákokat, akik gyakornokként szívesen dolgoznának a leendő szakmájukban. Nagyobb IT cégek például gyakran keresnek mérnök gyakornokokat, és a bruttó 1765 forintos órabér mellé napi egyszeri étkezést és szálláslehetőséget is biztosít a messzebbről érkezőknek. Gyakran keresnek cégek IT Helpdesk gyakornokokat és programozókat is.

#2 A klasszikus vendéglátás

A vendéglátói diákmunkákból sincs hiány - az ismert gyorsétteremláncok az ország egész területén kínálnak gyakornoki- vagy diákmunkalehetőségeket akár éttermi dolgozóként, akár baristaként. Ezek a pozíciók azért is népszerűek, mert a legtöbbször egyszerű továbbjutási lehetőséget kínálnak. Sokan konyhai dolgozóból lesznek később teljes állásban menedzserek vagy területi vezetők ezeknél a cégeknél, és az egyes étteremhálózatok között is könnyű az átjárás. Azonban a szemfülesebbek már diákként lecsaphatnak akár műszakvezető pozíciókra is, ahová ugyanúgy nem kell tapasztalat vagy előképzettség, csupán egy tréninget kell teljesíteni.

#1 Fizikai munkák

A fizikai munkákat is szeretik a diákok, mert a legtöbbször semmilyen előképzettséget nem igényel ezeknek a munkaköröknek a betöltése, és az időbeosztás is hasonlóképpen rugalmas, mint a vendéglátásban vagy a futárkodás területén. Az iskolaszövetkezetek többsége rengeteg ilyen lehetőséget kínál, hatalmas kínálat van ezen a területen. Sokan hirdetnek alkalmi, könnyebb fizikai munkákat, gyári összeszerelő pozíciókat, CNC gyakornoki pozíciókat, illetve árufeltöltő munkákat is. De akár kürtőskalács készítőnek is beállhatunk.

+1 – Külföld

És természetesen nem feledkezhetünk meg a külföldi diákmunka lehetőségekről sem, ami szintén kitűnő választás lehet, ha szakmai gyakorlatot vagy pénzt szeretnénk gyűjteni, és még nyelvet is tanulnánk. A profession.hu-n is találhatunk külföldi lehetőségeket, legyen az betanított munka, értékesítés, konyhai munka, asztalos szakmunkás, hentes, árufeltöltő vagy akár sertés csontozó állás. Ezekben a pozíciókban már egy nagyobb ugrás van a magyar fizetéshez képest, targoncásként például akár bruttó 2200-2600 euro / hó fizetést, betanított munkásként akár nettó 3780-4000 euro / hó fizetést, Solution Architect munkatársként pedig akár nettó 52.000-80.000 euro / hó fizetést haza lehet vinni.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala