A Forbes magazin az Accenture legfrissebb felmérését ismertetve azokat a jellemzőket gyűjtötte össze, amelyek meghatározzák az Y generáció gondolkodását 2014-ben. A pályakezdő fiatalok, ha olyan szerencsések, hogy van munkájuk és a szakmájukban helyezkedtek el, magabiztosan és optimistán tekintenek a jövőbe.

A fiatal pályakezdőket arról kérdezték, hogy mi számít számukra munkahelyi sikernek és mit tekintenek a karrierjüket előmozdító értéknek. 

A megkérdezett 4100 fiatal vezető 79 százaléka, saját bevallása szerint készen áll arra, hogy sikerrel vegye fel a versenyt nemzetközi szinten a szakmabeli kollégákkal. 68 százalékuk pedig biztonságosnak érzi karrierje alakulását.

A felmérés szerint alapvetően a jövő fiatal vezetőire ez a 6 dolog jellemző:

1. Elégedettek a karrierjükkel

A nem fizikai munkát végző fiatalok 43 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nagyjából elégedett a munkájával és jelenleg nem keres új állást. Azok, akik mégis munkát kerestek, főleg a fejlődési lehetőség hiánya és az alacsony fizetés miatt döntöttek így. 

 Nem zavarja az alacsony fizetés a pályakezdőket 

2. Nem pénzközpontúak

A felmérés szerint kevés igazság rejlik a legenda mögött, mely szerint az Y generáció tagjainak a valóságtól elrugaszkodottan magas a fizetési igénye. Más generációk tagjaihoz képest csupán 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy magas bért szeretne. Az Accenture kutatói szerint ennek oka, hogy az Y generáció az elismerés más formáit, mint például a továbbképzést vagy a felelősségteljes feladatokat is "jutalomként" értékeli. 

3. Túlképzettek

Az Y generáció tagjainak fele úgy nyilatkozott, hogy túlképzettnek tartja magát. 50 százalék határozottan állította, hogy magasabb képzettséggel rendelkezik, mint amely a jelenlegi munkája betöltéséhez szükséges lenne. 

4. Családcentrikusak

A kutatás arra is rámutatott, hogy a fiatal munkavállalók számára a karrier mellett a család is kiemelkedően fontos. Ha anyagilag megengedhetné magának, a válaszadók 47 százaléka főállású szülőként otthon maradna gyermekével.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Hagyománytisztelők

A hiedelmekkel ellentétben az Y generáció tagjainak nincsenek olyan forradalmi elképzelései, mint az idősebb korosztály sok tagjának. Habár százalékos aránnyal a kutatók nem szolgáltak, a beszélgetések során azt tapasztalták, hogy a fiatal munkavállalóknak más generációkhoz képest kevésbé voltak illúziói a távmunka térhódításával, a rugalmas munkaidővel vagy a vállalati ranglétra megmászásával kapcsolatban.

6. Nem tabu a fizetés

Az ezredforduló generációja számára már nem tabu a fizetésről beszélni. A fiatal vezetők 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen beszélget jövedelmi kérdésekről a családjával és a barátaival. Mindezt az idősebb korosztályból csupán 36 százalék állította magáról.

Címkék: karrier, előléptetés, Y generáció, fizetés, túlképzettség, pályakezdő, fiatal

Szemlézte: Fogas Krisztina